Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
Aktuális lapszám
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az aktuális lapszámban írt cikkek lajstromához
<<<Vissza az aktuális lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

Aktuális lapszám Közélet

Mulandó értékeink a rohanó világban

A.E.Kedden a Magyar Kultúra Napja alkalmából, kiállítás megnyitóra, illetve könyvbemutatóra került sor, az Erdõvidék Múzeumában tartott Tortoma önképzõ körön.

A székelykeresztúri Czire Alpár fotómûvész, -aki tíz éve aktívan fotózik-, kiállítását Hoffmann Edit muzeológus nyitotta meg, aki a kiállított képeket szociofotó, az életkép mûfaj stílusába sorolta:“Czire Alpár egy tükröt tart elénk. A falusi élet, jelen esetben Énlaka lakóinak mindennapjaiba vezet be az objektíven keresztül elénk tárt képekkel. Az emberi cselekvések, pihenõórák, a háztartás, gazdaság körül végzett napi munkák, a visszaemlékezést segítõ tárgyak, az emberi összefogást nyomatékosító munkálatok, az egymás iránti ragaszkodást, az összeszokottság nyugalmát és biztonságérzetét szemléltetõ párok szoros együvé tartozását, a munkavégzés által szobor-szerû jelképpé emelt kezeket, az elmúlásnak emléket állító tárgyakat, az önfenntartás és -megvalósítás szabadságát szemléltetõ tevékenységeket, a természettel szoros együttmûködésben és együttélésben megvalósított mindennapos folyamatokat és az ezekbõl származó lelki nyugalmat sugalló életvillanásokat. (...). Szép színes világot tár elénk a fotográfus mindamellett, hogy a hagyományos fekete-fehér megjelenítést választotta Énlaka lakóinak állóképes kisfilmje eszközéül. Mert mindenikünknek megvan a saját színvilága a korabeli kötõdések kapcsán. A kiállítás egy hónapon át megtekinthetõ, munkanapokon. Erdély újranemesítõi és az Arisztokraták honfoglalása címû köteteket maga a szerzõ, a sepsiszentgyörgyi Csinta Samu újságíró, közíró mutatta be az érdeklõdõknek. A kötetek azon erdélyi fõnemeseket mutatja be, akik aktív részeit képezik a mostani erdélyi társadalomnak, olyan családokat, akik 90 után hazatértek, és azt a rétegek képviselik itthon mind a mai napig, amelyet a múlt rendszerben, nemes egyszerûséggel meg akartak szüntetni, ki akartak iktatni a társadalom emlékezetébõl is. A történet egészen 1948-ig, a visszaállamosításig, az erdélyi arisztokrácia elgettósításáig megy vissza, innentõl követi nyomon az arisztokrata családok életútját interjú formájában a szerzõ. A két kötet negyven család életútját tartalmazza, gazdagon illusztrált fotókkal, a szerzõ a történelmi hitelességet szem elõtt tartva, szubjektív módon írta meg a történeteket, annyira sikeresen, hogy a szereplõk nagyon jól érezték magukat abban a bõrben, amit Csinta rájuk szabott. Ezen kötetek messze túlmutatnak a kilencvenes években, az erdélyi arisztokratákról megjelent bulvár cikkeken, írásokon. Az elsõ kötet fõként a székely fõnemesi családokat veszi gorcsõ alá, pozitív és negatív példákat is felhozva az épített örökségünk mellett. A második kötet négy erdélyi arisztokrata családot mutat be, de készülõben van a harmadik kötet is, amelyben szintén négy család történetét ismerheti meg az olvasó. A szerzõ célja elsõsorban az, hogy mi, az itt élõk megismerkjünk saját történelmünkkel, hiszen ezek a történetek nem az arisztokrácia történetei, ezek szerves részét képezik múltunknak.
<<<Vissza az aktuális lapszámban írt cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) aktuális lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.