Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2017.01.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1009. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2017.01.20. Magazin

Egy nõ legyen ápolt, minden idõben!

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. A nõket mindig is foglalkoztatta a szépségápolás, és habár régebben nem volt annyi lehetõségük, de azért minden korban megtalálták a módszereket, eszközöket, amivel ápolhatták szépségüket. Ma már ebbõl a szempontból egyszerûbb dolga van a nõknek, rengeteg termék, szépségápolási tanács, kozmetikai szalon áll rendelkezésükre. A baróti Farkas Ildikó több mint tíz éve tesz azért kozmetikusként, hogy a nõk jobban érezzék magukat a bõrükben. Általános szépségápolási tanácsokról, tippekrõl kérdeztük.

- Elsõsorban arról kérdeznélek, hogy miért lettél kozmetikus?
- Én imádom a munkám, nagyon szeretem. Érettségi után gondolkodtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni, a kozmetikus és masszõr között vacilláltam, de aztán az esztétikára figyeltem inkább, ezért döntöttem a kozmetika mellett. Brassóban végeztem hat hónapos tanfolyamot 2002-ben, majd Sepsiszentgyörgyön gyakorlatoztam. Én tényleg szeretem a szakmám, ezért teljes mértékben odateszem magam, és megtisztelem azokat, akik hozzám fordulnak tanácsért. Szépnek látom ezt a szakmát, és azt tartom, hogy egy nõ legyen ápolt, minden idõben. Ez olyan dolog szerintem, amit nem lehet feladni, az ápolást, hidratálást, ránctalanítást, ennyit megérdemelnek a nõk a munka mellett.

- Melyek a legalapvetõbb bõrápolási tanácsok?
- Elsõsorban a hidratálás, fontos a megfelelõ mennyiségû vízfogyasztás, de csak tiszta víz, legalább két liter kellene hogy legyen. A megfelelõ krém használata is fontos, az éjszakai krém lehet zsírosabb, hogyha például száraz bõrrõl beszélünk, de a normál vagy vegyes bõröknél is szükséges a hidratálás. Nagyon sokféle termék van most, a különbözõ bõrtípusnak megfelelõen van választék, a száraz bõrûek például ne zsíros krémet, hanem vizeset használjanak, mert meg tudja változtatni a bõrtípust is, ha egy nagyon zsíros krémet választanak.

- A zsíros bõrûek is használjanak krémet?
- Igen, de hidratáló vizes krémet. A vizes krémek minden bõrtípusra jók, mert hidratálnak, és nem nehezítik a bõrt. Az arctorna is sokat tesz, annak, akinek van ideje erre. A tükörrel szemben szemforgatást és grimaszokat, különféle mimikai gyakorlatokat végzünk, ez is sokat számít.

- Hogyan tanácsos este letisztítani az arcot?
- Mindenképp le kell mosni a nappali sminket, vagy akár csak a szempillafestéket is. A szempillaspirál használata nem káros, az alapozó rendszeres használata viszont nem a legjobb, mert eldugasztja a pórusokat, öregíti a bõrt. Ha valakinek olyan a munkahelye, hogy megköveteli, akkor lehet alkalmazni, de kötelezõen minden este le kell mosni arctisztítóval, vagy arctejjel, vagy vízzel. Én csak vízzel szoktam, nem meleg, hanem hideg vízzel. A meleg víz nem tesz jót a bõrnek, mert kitágítja a pórusokat, inkább legyen csak langyos.

- Általában milyen problémákkal kell inkább kozmetikust felkeresni?
- A tinédzser korban, mikor pattanásos az arc, és ha nem jól kezelik, akkor hegesedik, ami többé nem múlik el. Meg kell párolni a bõrt, nem vezet jóra, ha csak úgy el kezdjük nyomkodni. Akár negyven évesen is, ha elkezdjük nyomkodni gõzölés nélkül a bõrt, akkor jót nem teszünk.

- Milyen kéréssel keresnek fel a legtöbben?
- Kezelésekre szoktak inkább jelentkezni, mitesszeres, problémás bõrre, szõrtelenítést is végzek arcon, bajusz, szakál vagy az arc külsõ részein. Eddig gyantázással végeztem, most lesz a napokban az elsõ végleges szõrtelenítéses kezelésem, van erre most egy új gépem. Ez az egész folyamat amúgy 6-8 hónap, havonta kell járni, de ezt követõen többet nem lesz szükség szõrtelenítésre, mert kigyengülnek a szõrtüszõk, és nem nõ újra a szõrzet. Az elsõ négy alkalommal kéthetente kell járni, utána egy hónapban egyszer. Ez lézertechnológia és nem káros a bõrre. A test minden felületén lehetséges az alkalmazása.

- Van valami technika a krém felvitelére, van szabály erre?
- A szem körül például kintrõl, a szem sarkától befele történik a krémezés, és óvatosan ütögetve, körkörös mozdulatokkal. Jó a dekoltázsra, nyakra is figyelni, fõleg este érdemes bekenni. Az arcot is körkörös mozdulatokkal kell masszírozni. Én E vitamint használok, ami nagyon ragacsos állagú, de összekeverem argánnal, kollagénnel, ami megtartja a bõr nedvességét. A gyógynövényes üzletben szoktam venni kis üvegecskével, nagyon koncentrált, ezért felhígítom, vagy belecsepegtetem a hidratálóba, estére lehet ezt tenni, mert picit zsírosítja a bõrt, nem szívódik könnyen. Lehet tablettába is szedni, belsõleg, az is szépít. A bõrápolásnál is érvényes sajnos, hogy ha belsõleg nem vagy rendben, az a bõrön is nagyon meglátszik, ha fáradt vagy, vagy lelki probléma gyötör, stresszes vagy, ami sajnos elkerülhetetlen, ez mind meglátszik a bõrön is.


- Van valami, amire a különbözõ évszakokban jobban kell figyelni?
- Minél több folyadékfogyasztás télen-nyáron, ha télen nem megy, akkor inkább teázzunk, a hidegben az jobban megy. Inkább hideg vizet használjunk az arcunkra, télen rosszul esik a hideg víz, ilyenkor lehet inkább langyos. Harminc utáni nõknél gyakrabban elõfordul, hogy a meleg-hideg váltakozásra elpattannak az arcban kicsi hajszálerecskék. Sok embernél a gének is hordozzák, de külsõ hatásra is megtörténik. Megoldása csak a plasztikai sebészet, kövirózsával lehet kenegetni, és esetleg masszírozással érhetõ el kisebb javulás. Még egy titok, hogy nyugodtabban kellene lefeküdni, alvás elõtt a bõrt is befolyásolja, hogy idegesen tesszük le fejünket a párnára.


- Milyen egy kezelés nálad, mit tartalmaz?
- A kezelés folyamata az arc letisztításával kezdõdik, erre arctejet használok, én általában olyant választok, amelyik minden bõrtípusnak megfelelõ. Aztán bõrradírt alkalmazok, ami leszedi a szarúréteget, majd gõzölöm az arcot, használok a gõzölõbe egy baktérium ölõ illómixet is, ami a hörgõknek is jó, a légutaknak, de fertõtleníti a bõrt is. A gõzölés 15-20 percig tart, ekkor már ki vannak tágulva a pórusok, és következik a tisztítás. A tisztítás után felteszem a megfelelõ pakolást, vagy géles maszkot, itt most beiktattam egy gépezetet, mellyel ózonos fertõtlenítést végzek, és ami elektromos sugakarat visz a bõrbe, a pakolás hatóanyagát ezzel gyorsabban bejuttatja a bõrbe. Ráteszem a pakolást az arcra, és négy percig végigviszem ezt a gépet, ez gyorsítja a hatást, mert amúgy is hatnak a hatóanyagok. A maszk lemosása hideg vízzel történik, hogy záródjanak be a pórusok. Teszek egy kicsi tonizálót, ha nagyon pattanásos a bõr, akkor van egy gyógynövényes gél, amit használok, van kénes állagú is, ami nem a legjobb illatú, de nem az számít ilyenkor. Ezt követõen hidratálót használok. Végzek még szempilla és szemöldök festést, szemöldök formára alakítást is, az új, most divatos szemöldök tetoválással nem foglalkozok, én inkább az ápolásra, szépítésre figyelek.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1009. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.