Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2017.01.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1009. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2017.01.20. Aktuális hírek

Közel 300 állattartó gazdaságot fognak leellenõrizni a 2016-os támogatásokkal kapcsolatban, zömében Erdõvidéken

A megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársai szinte 300 állattartó gazdaságot (egyéni és bejegyzett farmokat) fognak leellenõrizni Kovászna megyében. Az ellenõrzés alapja a központi Kifizetési Ügynökséggel (APIA) kötött egyezség, melynek értelmében az állategészségügy a helyes mezõgazdasági és környezeti állapot biztosítása, valamint a helyes gazdálkodási gyakorlat szempontjait figyelembe véve végzi el a rá háruló ellenõrzéseket. Az eredetileg kijelölt, és 2016-ban már leellenõrzött gazdaságok száma bõvült, ugyanis a környezeti megfelelõséget egyre nagyobb számú gazdaság kell betartsa. Ez országszinten szinte 5000 gazdaságot érint.

Az ellenõrzések kitérnek a következõkre:

A gazdasági nyilvántartás vezetése (a bejegyzett vagy engedélyezett állattartó gazdaságok esetében).
Az egyéni, kisgazdaságok esetében a nyilvántartás úgy bizonyítható, hogy a gazda egy dossziéban tartja az állatokkal kapcsolatos iratait (zöld nyomtatványok, F1, F2 és F3 nyomtatványok, marhaútlevél stb.).
A bejegyzett vagy engedélyezett állattartó gazdaságok bizonyíthatóan fenn kell tartsák a bejegyzés vagy engedélyezés feltételeit: állatorvosi kabinettel kötött érvényes szerzõdés, hamvasztó céggel kötött érvényes szerzõdés, IQM-el kötött érvényes szerzõdés, érvényes SNIIA felhasználó stb.
Az állatok megjelölésére és nyilvántartására vonatkozó jogszabályok és határidõk betartása.
Az állatorvos idõbeni értesítése az állatok születésével, eladásával, levágásával vagy elpusztulásával kapcsolatban.
Az iratokban szereplõ, illetve a Nemzeti Nyilvántartási rendszerben szereplõ állatok és a valóságban levõ, az ellenõröknek bemutatott állatok megfelelõsége (szám-, életkor- és fülszám szerint).
Az állatorvos idõbeni értesítése valahányszor szarvasmarha (2 éven felüli) vagy juh-kecske (másfél éven felüli) pusztult el, illetve vágódott le, és azok fejének laboratóriumi ellenõrzésre való kötelezõ beszolgáltatása.
Az állatorvos idõbeni értesítése valahányszor egy állat fülébõl kiesett akár csak egyik fülszám is, és annak megrendelése (bizonyítható az F3-as formanyomtatvánnyal).
Az állatok rendszeres felülvizsgálatának és a kezeléseknek bizonyítható nyilvántartása az állatorvosnál (kezelési nyilvántartó, napra láttamozott egészségügyi lap az állatokról).
A gazdaságban elõállított állati eredetû élelmiszertermékek (tej, tojás, hal, méz, és a családon kívüli fogyasztásra bocsájtott csirke-, illetve házinyúlhús) laboratóriumi bevizsgálásának bizonyítása.
Az állatok, elsõsorban a borjak és a sertések, jó körülmények közötti tartása, táplálása és nevelése.
Tekintettel arra, hogy éppen a hagyományos sertésvágási idõszakban vagyunk, felhívjuk a gazdák figyelmét, hogy a levágott sertésbõl a trichina vizsgálatra bemutatott húsmintával együtt le kell adniuk a körzeti állatorvosnál a sertés fülszámát is, és igényelni kell, hogy az állatorvos mielõbb vezesse ki az állatot az elektronikus nyilvántartásból.
Ugyanakkor, felhívjuk az állattartó gazdák figyelmét, hogy az állatorvost minden eseményrõl, igénylésrõl, írásban kell értesíteni, hogy az bizonyítható legyen. Ennek érdekében minden állatorvosi rendelõnél kell legyen egy bejegyzési füzet.
Az ellenõrzéseket egy formanyomtatvány alapján végzik, amelynek egyik fõ kitétje, hogy az ellenõrizendõ állatok legyenek az ellenõrzött gazdaságban.
Az ellenõrzés célja nem a büntetések kiosztása. Éppen ezért, az állattartó gazdák érdeke, hogy rendet teremtsenek portájukon. Tudni kell azonban, hogy komoly hibák esetén a magán személyek 600-1200 lei-ig büntethetõk helyben, de az észlelt hiányosságok miatt a Kifizetési Ügynökség levonhat a támogatás értékébõl vagy el is tilthatja azt. A gazdaságok ellenõrzésének ez a szakasza 2017 február 25-ig tart és a megyei össz ellenõrzések 70%-a az erdõvídéki gazdákat érinti a Központi Kifizetési Ügynökség döntése alapján.

Igazgató-Fõállatorvos, Dr. SIKÓ BARABÁSI Sándor
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1009. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.