Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.12.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1005. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.12.16. Magazin

Célom, hogy divattá tegyem a környezetvédelmet

Erdõvidékiek, akik nem itthon élnek, de akik tudására, tapasztalataira, kapcsolataira bármikor számíthatunk, akik szakmájuk, tanulmányaik miatt más vidéket választottak, akik eredményeire, megvalósításaira mindig büszkék lehetünk. A baróti születésû Antal Hajnal tehetségének, bátorságának, kitartásának köszönhetõen elérte célját, elindította saját vállalkozását egy olyan ötlet mentén, mely lehet, hogy elsõ elgondolásra igen merésznek tûnt. Hajnalt a kezdetekrõl, illetve vállalkozása kibontakozásáról kérdeztük.
- Egy érdekes technológiával, újrahasznosított papírból készítesz táskákat. Hogy jutott eszedbe ebbe belevágni?
- Mindig is érdekelt a divat világa. Pár évvel ezelõtt lehetõségem adódott közelebbrõl is belelátni a szakmába, de nem éreztem teljesnek mindazt, amit a vásárlóinknak kínáltunk. Akkor jött az ötlet, hogy környezetbarát kiegészítõket hozzunk létre, amelyek a természettudatosságot és a környezet védelmét népszerûsítik. Minõségi, kézzel készített táskáink alapanyagául az újrafelhasználható papírt választottam, amelyet sajátos módszerek segítségével teszek tartóssá és vízállóvá. Hosszas piackutatás, fejlesztés és átvirrasztott éjszakák után létrehoztam a saját vállalkozásomat, megszületett a Selected Bags. Célom, hogy divattá tegyem a környezetvédelmet, úgy, hogy közben mi is divatosak maradjunk, és megõrizzuk stílusunkat.

- Hogy indult be a vállalkozásod, sikerült megtalálnod az értékesítés útjait? Hiszen gyakorlatilag úttörõ vagy ezzel az országban?
- A kezdet nagyon nehéz volt, mégis szerencsés vagyok, mert a vállalkozásom elõtt kipróbálhattam magam a divat világában és elsajátíthattam mindazt, amire szükségem volt. Álltam a gyeplõ mindkét végén, így a saját bõrömöm tanulhattam meg azokat az alapelveket, amelyekbõl a mai napig építkezek. Ráadásul az eredeti szakmám szerint kommunikációs szakember vagyok, és fel kellett vennem a versenyt hazai és nemzetközi divattervezõkkel, ami nem volt könnyû, és a mai napig arra stimulál, hogy egyre jobb és egyedibb termékeket dobjunk piacra. Folyamatosan fejlesztem magam és a vállalkozásomat, és egy végeláthatatlan tanulási és fejlõdési szakaszon megyek jelenleg is át, ami arra ösztönöz, hogy még jobb legyek abban, amit csinálok. Vállalkozás szintjén nagyon kevesen mernek belevágni a hasonló történetekbe. Én is rengeteget fejlesztem magam pénzügyi és értékesítési szinteken, folyamatosan építek ki partneri és üzleti kapcsolatokat nemzetközi szinten is, így sikerül felvegyük a harcot a piaccal és a konkurenciával.

- Kik a segítségeid, hányan foglalkoztok a vállalkozással, és milyen a lefödöttség?
- A Selected Bags az álmom, amit a legjobb tudásom és tapasztalataim szerint építek. Táskáimmal szeretném felhívni a figyelmet a környezettudatos életmódra, és elsõdleges célom, hogy ezt az öko-szemléletet hatékonyan össze tudjam egyeztetni a divattal. A táskák elkészítése modelltõl függõen egy hosszas procedúra szerint történik, amit én egy négy fázisos folyamatnak nevezek. A vállalkozásomban nemcsak adminisztrációs és tervezõi feladatokat látok el, hanem a teljes munkafolyamat az én kezemen megy át. A családom maximális támogatására számíthatok és a férjem a jobb kezem. Természetesen a részfolyamatokba még vannak, akik idõnként besegítenek, de ez idõszakos, és a rendeléseket a saját munkabírásom függvényében vállalom el. Folyamatosan nyitott vagyok együttmûködési kapcsolatok kialakítására. Nem tucat termékeket akarok piacra dobni. Egyre inkább az a célom, hogy kielégítsem a személyes igényeket, és az elkészített termék a vásárló álma legyen. Mindig azt vallom, hogy kezeim közül nemcsak egy táska kerül ki az alkotás pillanatában, hanem valóra válik valaki álma.

- Milyen termékeket készítesz, vannak viszszajelzések a tárgyaidról?
- A legelsõ kollekcióm egy egyszerû plikk kollekció volt, aztán amiután volt elég bátorságom játszani a méretekkel és a formákkal, megszülettek a nagyobb, extrább, bonyolultabb modellek. Nagyon sokat feljõdtem a kezdeti fázisokhoz képest úgy technikai, mint kivitelezési szempontból. A Selected Bags megrendelõi olyan egyedi táskák tulajdonába juthatnak, amelyek csillogó élénk színükkel és változatos mintázatukkal minden esemény középpontjába varázsolják õket. Legújabb kollekciómban egyedi módon ötvözöm a papírt és a bõrt, hogy elõzõ kollekcióimhoz képest új formát tudjak adni a személyre szabható táskák stílusának. A termékekrõl folyamatosan informálódók, visszajelzéseket kapok. Probléma esetén mindig próbálok a leghatékonyabban eljárni és az esetleges hibákat orvosolni. Megrendelõim szeretik az egyedi termékeket és úgy alkalmakra, mint a mindennapokra merik viselni az általam készített táskákat. A legnagyobb öröm számomra, hogy egyre többen visszajönnek hozzám és merészebbnél merészebb álmokat kell megvalósítsak.

- Nemrég meghívtak az Erdélyi Magyar Televízió adásába, ahol a pénzkezelésrõl is beszéltél. Mennyire fontos ma, és kinek javallott hogy tudatosan vezesse a költségeit, bevételét?
- A mindennapi pénzügyeink kezelése behálózza az életünket akkor is, ha tudomást veszünk róla, és akkor is ha nem. A Tv-s megjelenéskor is kihangsúlyoztam, hogy ha rajtam állna a jelenlegi oktatási rendszer megtervezése, akkor a pénzügyi tervezés és a könyveléssel kapcsolatos alapok mindenképpen helyet kapnának az elemi oktatásban is. Úgy gondolom, hogy a megfelelõ háttértudás nélkül nincs, ahogy tudatosan vezessük a pénzügyeinket, holott erre szükség lenne, és itt most tekintsünk el attól, hogy kinek milyen az anyagi helyzete vagy éppen alkalmazotti vagy vállalkozói körben dolgozik. A költségek és bevételek tudatos vezetése hozzásegítené az embert ahhoz, hogy tisztábban lássa a saját pénzügyeit. A pénzügyi helyzet kevésbé tudatos kezelése, a költségek és bevételek el nem könyvelése, a pénzrõl való negatív vagy semleges gondolkodás és az anyagi, státusbeli különbség nagyon sok konfliktust és boldogtalan állapotot szül. Ennek a változtatásában lenne hatásos a pénzügyi oktatás már az elemi oktatástól kezdõdõen, karöltve a pozitív gondolkodásra épülõ modern tudományágakkal.

- Milyen tanácsokkal látnál el egy kezdõ erdõvidéki vállalkozót, ismerve a vidék sajátosságait?
- Nagyon fiatalon elkerültem itthonról és a szüleim támogatásával a saját lábamon kellett megálljak. Soha semmi nem hullott csak úgy az ölembe. Minden egyes célért megharcoltam és így talán realis képet tudok adni annak, aki most bontogatja a szárnyait és el akar indulni a vállalkozás rögös útján. A saját vállalkozásom létrehozása elõtt rengeteget tanultam, tapasztaltam és volt alkalmam közel négy évig belelátni a vállalatvezetés rejtelmeibe. Elsõsorban a nyitottságot, a tanulási vágyat és az ambíciót emelném ki. Ezekhez társul a bátorság és a kellõ szorgalom, de mindezek semmit nem érnek, ha nincs meg a kellõ alázat az emberben. Én mindig is arra törekedtem, hogy körülvegyem magam olyanokkal, akikre fel tudok nézni, akiktõl tanulni lehet, akik megosszák a tapasztalataikat. Rengeteget informálódtam és alázattal, de mindig mertem kérdezni, és kisebb célok mentén elérni mindazt, amirõl azelõtt csak álmodtam. Ehhez mérhetetlen önfegyelemre és a saját önbecsülésem helyén való kezelésére is szükség volt. Az emberi adottságokon túl a pozitív gondolkodásmódot emelném ki, valamint a pénzügyi ismeretek birtoklását. Mindezek tudatában nem számít, hogy az ember Erdõvidéken vagy éppen Honoluluban akar bármit is elérni akár üzleti vagy éppen magánéleti szinten. Ez egy nagyon hosszú út tele kudarccal és megpróbáltatással és csak akkor érik be a gyümölcs, amikor arra maximálisan rá van dolgozva. Ez lehet egy vagy akár tíz év és ha az emberben nincsenek meg az elõbb felsorolt tulajdonságok lehet, hogy pont a cél elõtt fogja feladni.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1005. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.