Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.12.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1005. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.12.16. Magazin

Túra a Kis-Homoród völgyében

Van úgy a járt-kelt ember életében, hogy azt hiszi, neki már sok újat nem nagyon lehet a környéken mutatni, de ha ilyenkor pár kilométerrel odébb megy, akkor ismét kitárul a világ és újabb érdekességekkel, csodákkal találkozhat. Így jártunk mi is december 10-i évzáró túránk keretében, amikor Baróttól félórányi kocsikázásra, a Székelyföld és Szászföld határán található, Kis-Homoród menti Székelyzsombor és a szomszédságában meghúzódó Homoródújfalu környékére látogattunk. Huszonkilenc tagot számláló csapatunk kalauzolását ez alkalommal, Lõrincz Sándor tanár úr mellett, Ilkei Árpád unitárius lelkész segítette, aki épp ebben a hónapban cserélte fel homoródújfalusi szolgálati helyét és lett Vargyas új lelkésze. Kirándulásunk elsõ megállója az egykoron szászok által lakott, közigazgatásilag Brassó megyei Homoród községhez tartozó Székelyzsombor központjában volt, ahol Kunos Lajos evangélikus lelkész vezetésével a középkori eredetû evangélikus templomot látogattuk meg, majd Nyirõ József író (1889-1953) szülõházához sétáltunk át, ahol az egykor Baróton is szolgáló Tamás Huba, jelenleg homoródkarácsonyfalvi plébános fogadott, illetve részletesen mesélt a méltatlanul mellõzõtt és megbélyegzett székely tollforgató szerteágazó életérõl, munkásságáról. Az építészetileg szász eredetû, egyedi hangulatot árasztó fõutcán a Várhegy irányába folytattuk utunkat. Kikapaszkodva a dombtetõre a XV. században terméskõbõl épített, írásban elõször 1692-ben említett zsombori parasztvárat kerestük fel.
A vár bejáratától tiszta idõben szép kilátás nyílik a környék hegyeire, településeire. Az elhanyagolt, omladozó állapotban lévõ építmény egy kis odafigyeléssel és némi befektetéssel a környék egyik turisztikai látványossága lehetne. A várlátogatást követõen az Õrhegy irányába folytattuk utunkat, majd a hegyet az északi oldalán megkerülve sétáltunk át Homródújfalu fölé és ereszkedtünk be a kis falucska unitárius templomához. Az 1481-ben épített, 1798-1801 között átépített templom, illetve a falu történetét lelkész túravezetõnk ismertette, olyan részletességgel és odadással, amilyennel ritkán találkoztunk eddigi túráink során. A templomdombról tovább ereszkedve az egyházközség gyülekezeti termébe, bõséges és változatos kínálmációval fogadtak bennünket az újfalusi asszonyok. Ezúton is köszönjük a lelkész családnak a kivételes fogadtatást és kívánjuk, hogy Erdõvidéken is találjanak az újfalusihoz hasonló szorgos és szeretõ közösségre. Homoród-völgyi látogatásunkról hazaérve, túrasorozatunk hagyományaihoz híven, a Party Pub vendéglõben tartottuk meg, immár hetedik pityókatokányos évzáró rendezvényünket. Reméljük, hogy az elkövetkezõ hónapokban, években még sok hasonló kirándulós élményben lehet részünk. Honismereti túráink sora 2017-ben is folytatódik. Nyolcvankettedik, január 14-re tervezett kirándulásunk útvonala: Barót-Dungó-Tortoma-Olasztelek-Barót. Túrasorozatunkról további részletek a www.erdovidek.weebly.com honlapon találhatóak.

Demeter Zoltán
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1005. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.