Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.12.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1003. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.12.02. Közélet

Lelkész és kántor a háztetõn 

A.E.Cserepezik a Bács család házát, “Kicsibaróton” - kapjuk minden jóérzésû ember számára a jó hírt, és nem kell csalódnunk, hiszen szerdán, ottjártunkkor, a metszõ hideg ellenére nagy a sürgés-forgás az épülõ ház körül, hiszen 16 ember (önkéntes, családtag) a helyszínen megfeszített erõvel azon dolgozik, hogy karácsonyra legalább egy szobája készen legyen, a tûzesetet szenvedõ Bács családnak. A helyszínre kalauzoló Demeter Zoltántól útközben megtudjuk, hogy egy magyarzsákodi kalákázó csoport is kint van, akik Balázs Sándor unitárius lelkész vezetésével, szerda óta második alkalommal vannak itt.

A frissen felhúzott, még vakolatlan ház elõtt Mihály Klára, a károsult lánytestvére éppen készül, hogy felhozza a baróti Party Pub által most ingyen biztosított ebédet az ott dolgozó munkások számára. Tõle tudjuk meg, hogy számításai szerint eddig harminc önkéntes fordult meg itt, akad olyan is közöttük, aki már a legelejétõl itt van és dolgozik. Jól haladnak a munkával, igaz, ez a hideg nem tesz jót a friss betonnak, de nincs mit tenni, haladni kell - meséli Klára, aki reméli, hogy karácsonyra elkészül egy szoba az új épületben. A tetõn és a házban, valamint akörül közben folyik a munka: betont, lécet, szöget, cserepet! - hangzik folyamatosan, a kémény lemezzel való leszigetelésén éppen Szász István és fia bádogosmesterek dolgoznak. Aztán elõkerül munkaruhában, kõmûves kanállal a kezében Balázs Sándor unitárius lelkész, aki üdvözlésként annyit mond: Ismét jöttünk segíteni, mert a társaimmal úgy döntöttünk, szükség van itt a munkánkra, az emberekre, hiszen ezt a családot segíteni kell, nem lehet magukra hagyni!

A jó hírt, miszerint december elejére cserép kerül a házra, Demeter Zoltán, lapzártánkkor küldött beszámolója is megerõsíti: “Hat héttel az október 15-i nagyerdõaljai tûzeset után örömmel újságolhatjuk, hogy december elsõ napjától cserép borítja a Bács család új házát. Az elmúlt hét során is látványos volt az elõrehaladás. Miután a kõmûvesek befejezték a betonkoszorúk öntését, a hétvégén az ácsok vették át a stafétát, és elkészült a tetõszerkezet, felkerültek a lécek és az új cserepek is a ház tetejére. Említést érdemel az is, hogy szerdán ismét itt járt a Balázs Sándor unitárius lelkész által vezetett magyarzsákodi kalákázó csoport. A Romániai Falugondnokságok Szövetsége elnöki tisztségét is betöltõ lelkész megilletõdve mesélte, hogy a múltkori ittlétüket követõen, még el sem hagyták Barótot, már megfogalmazódott kalákázó híveiben, hogy ide még vissza kell jönniük, mert úgy látják, hogy a családnak nagy szüksége van a segítségükre.
Vissza is jöttek, és jókedvvel segítettek. Többen közülük állítják, hogy talán nekik még jobban esik, hogy segíthetnek, mint a károsultaknak. Lelki vezérük, Balázs tiszteletes is azt vallja, hogy elõbb-utóbb sikerül visszahonosítani a székelység körébe azt az egykori kaláka szellemet, ami régen önfenntartóvá, összefogóvá és lelkileg gazdaggá tette népünket. Kívánjuk, hogy kezdeményezései, szavai a lehetõ legjobb táptalajra találjanak közösségeinkben. Az elkövetkezõkben sem állnak le a munkálatok. Az idõjárás függvényében szeretnénk, ha sikerülne annyira haladni a belsõ munkálatokkal, hogy, ha nem is az egész házat, de annak egy részét sikerüljön még az idén lakhatóvá tenni. A további munkálatokhoz, az új életkezdéshez szükséges anyagi, tárgyi és kétkezi munkában megnyilvánuló adományokat és felajánlásokat a továbbiakban is elfogad a család (érdeklõdni Mihály Kláránál a 0747-438225-es telefonszámon), akik ezúton is hálásan köszönnek szépen mindenkinek mindenfajta segítséget, amelyek nélkül lehetetlen lett volna túlvészelniük ezt a nagy megpróbáltatást. Isten áldása legyen minden segítõ és családjaik életén!

Hálával és tisztelettel, Demeter Zoltán,
Gondviselés Segélyszervezet
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1003. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.