Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.11.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1000. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.11.11. Közélet

Antal István elsõ cikke. Megjelent az Erdõvidék regionális hetilap 14. lapszámában, 1997. október 17-én.

Testi és szellemi létünk megkívánja, hogy idõnként kikapcsolódjunk a mindennapi élet sokrétû kényszerûségébõl, s embertársunkkal, barátunkkal - esetleg egy pohár bor mellett - kötetlen beszélgetést folytassunk. E beszélgetés természetébõl következik, hogy témája nincs elõre meghatározva, nincsen mederbe szorítva, folyását a partok irányítják. Így ültem le a közelmúltban a kisbaconi kocsmában Benkõ András jó ismerõsömmel beszélgetni, miközben vártuk a szüreti felvonulást.
Társalgásunk témája a múltat és a jelent átölelve vezetni kívánt a jövõ felé. Milyen különös, hogy nyújtjuk ki kezünket, hogy elvegyük, pedig elõnkbe teszik készen azt, amiért úgy kellett küzdeni a letûnt évtizedekben. Elmondja beszélgetõtársam, hogy idõnként Baróton, a benzinkútnál olvasta a régi idõk regionális lapjának, Benkõ Árpádtól titokban kapott egy-egy számát, beletéve a még nyomdaszagú Scânteia-ba a megsárgult újságot, hogy zavaró körülmények esetén összecsukva úgy lássék, mintha az országos napilap legfrissebb számát olvasná. Az akkor veszélyes mûvelet volt, mert csak azt szabadott tenni, amire megvolt a mindenható felsõbbségének az elõzetes jóváhagyása.Megkeresték, megtalálták, szívesen olvasta, akinek jó szerencséje volt, mert visszatekintést nyújtott. Némely újságcikk pontosan tükrözte az én apám - nagyapám gondolkodását, munkakörülményeit, az élet különbözõ vonatkozásait.  Ma is rendelkezésünkre áll az Erdõvidék regionális hetilap. A miénk, rólunk és nekünk mond valamit, egyetlen célja, hogy tájékoztasson bennünket. Ebbõl senki sem profitál. A mai ember számára a legtermészetesebben hangzik ez: ha nincs semmi haszna belõle, akkor miért csinálja? A mindenben hasznot keresõ ember gondolkodását meghaladja, hogy valamit azért is tehetünk, hogy népünk mélyen élõ gyökereit meglocsolva azt újból kizöldellni lássuk. Akik ebben a földrajzi egységben még egymást megértjük - ha megértjük? - tájékozódjunk egymás örömérõl, nehézségeirõl. Mi az, ami nekem kell, kinek kell, ami nekem van. Nagy az egymásra utaltság egy ilyen medencében, piackörben, hátha eligazít az Erdõvidék hetilap. Bárki megírhatja, beküldheti közérdekû gondolatait, indítványait. Helyet kap az észrevétel, a jószándékú véleménynyilvánítás, az építõ kritika. Hagyjuk el az értéktelen, negatív jellegû megnyilvánulásokat. Kedves olvasó, továbbra is várjuk segítségét szóban és írásban. Emeljük Erdõvidéket a régi rangjára!<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 1000. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.