Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.06.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 618. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.06.19. KözéletPÁL ANIKÓ  A kapun belépve kellemes érzés tölti el az arra járót, a színek kavalkádja és az illatok harmóniája megszelídíti az ember lelkét. Lassan két éve, hogy megszületett az elhatározás és a Barabás család egy olyan típusú és felépítésû kertészet létrehozásába fogott, amelyhez közel egy évtizednyi tapasztalatgyûjtés és munka adott alapot.
A házaspár éveken keresztül egy külföldi kertészetet vezetett, a nehéz munka során pedig folyamatosan megtanulták, elsajátították a szakma fortélyait.
Céljuk volt egy olyan növénykereskedés létrehozása, ahol a vásárlókat nemcsak termékeikkel tudják kiszolgálni, hanem tanácsokkal, ötletekkel is ellátják. A közel két évnyi kemény munka eredménye magáért beszél, kertészetükben jelenleg közel 300 féle növény található, ezek között vannak: egynyári virágok, fûszernövények, évelõk, örökzöldek, fenyõk, tujafélék, zöldségpalánták, cserjék, gyümölcsfák és rózsatövek is.
Az alig félhektáros területen minden talpalatnyi föld a két kezû munkájukat dicséri, hiszen õk maguk építették a fóliasátrakat, õk ültettek el és gondoznak minden egyes növényt.
„Az ember ha belevág valamibe, akkor annak rendesen járjon utána, hanem jobb ha neki sem fog” – hangsúlyozza Barabás István, a családfõ, majd hozzáteszi, „mi csak minõségi árút kínálunk, a magokat külföldrõl szerezzük be, és igyekszünk mindenkit igényei szerint kiszolgálni.”
A családi vállalkozás folyamatosan gyarapodik. Az idén egy újabb fóliasátor készült, amelyet a zöldségpalánták foglaltak el. Ezeket is külföldrõl szerezték be és igazi szaktudással gondozzák õket. A paradicsom és paprika palánták gondosan vannak elültetve és támrendszer segítségével fejlõdnek, de találunk itt még hagymát, retket, uborkát és paszulyt is. Ezekrõl a zöldségekrõl tudni kell, hogy megfelelõ körülmények között akár évekig is ontják magukból a termést. A növények védelméért nem használnak semmiféle vegyszert, házi praktikákkal, az elmúlt évek alatt begyûjtött tapasztalatok hasznosításával védik meg a kártevõktõl és egyéb kórokozóktól.
Az elmúlt hetekben virágba öltözött városközpont is arról az odaadásról és szakértelemrõl tanúskodik, amellyel ezeket a növényeket nap mint nap gondozzák, de ugyanerrõl árulkodnak szép, színes virágaik is, melyeket minden szerdai piacon az erdõvidéki embereknek ajánlnak.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 618. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.