Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.10.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 998. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.10.28. Magazin

Minden érdekel ami tetszik, és ami tetszik, azt el is készítem

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. A kézügyességgel rendelkezõ, kézmûveskedõ, alkotó személyek, ötletet, lehetõséget látnak mindenben, egy tárgyra úgy néznek rá, hogy már az elkészülési folyamata jár a fejükben, minden, ami tetszik, ami megfogja õket, ötletet szül a fejükben. Ilyen egyéniség az ürmösi származású, baróti Szász Etelka, akivel legutóbb az õszi vásáron találkozhattunk, ahol megcsodálhattuk az általa készített fülbevalókat, gyertyákat, és dekorációs tárgyakat. Etelkát a kézmûves tevékenységeirõl, alkotó munkájáról, hobbijairól kérdeztük.

- Hogyan és mióta kezdtél ékszereket készíteni?
- Elég sok mindennel foglalkozom mostanában, de fõleg ékszerek készítésével. A süthetõ gyurmát, a fimo gyurmát egyetemista koromban fedeztem fel, mikor egy utazási irodában dolgoztam, és ott egy kolléganõm foglalkozott ezzel. Tetszett nekem, és mikor hazajöttem, akkor gondoltam, hogy kipróbálom. A mesteri után - turizmus szakon végeztem, a mesteri területfejlesztés szakon volt - hazajöttem Ürmösre a családomhoz, és egyik napról a másikra felajánlottak nekem egy állást, el kellett döntenem, hogy vállalom-e, hogy helyettesítek egy tanítónõt. Elvállaltam, kezdtem tanítani, és mivel délután volt szabadidõm, így fogtam hozzá az ékszerkészítéshez. Böngésztem a videókat az interneten a készítés módjáról, és szerre fejlesztettem magam. Rengeteg technika van, mellyel készülhetnek a fülbevalók, sokat megtanultam, és azt szeretném, hogy minél többet elsajátítsak. A lényeg, hogy van egy alap, arra rárakom a formát, amit szeretnék, vagy elkészítem, ahogy elképzelem a fülbevalót, ékszert, melyet ezután fél óráig kell sütni 110 fokon a lerben. Van direkt erre a célra használatos sütõ is, de a hagyományos is megfelel, nekem olyan van, ahol pontosan be tudom állítani a hõfokot. Megismerkedtem a férjemmel, aki baróti, és mivel abban az évben tartottak húsvéti vásárt Baróton, akkor ami ékszerem volt készen, azokat elhoztam ide a vásárra. Láttam, hogy tetszik az embereknek, jók voltak a visszajelzések, az elsõ õszi vásáron is részt vettem. Azóta foglalkozom ezzel. Mivel román tagozaton tanítok, nincs sok órám, hamar hazaérek, és van idõm még ezzel foglalkozni. 

- Csak ezzel az anyaggal dolgozol?
- Most már üveglakkal is dolgozom, például rárakok egy száraz virágot a medálalapra, és üveglakkot öntök rá, az három napig szárad, és így teljesen konzerválja a virágot. De használok gyöngyöket is, bármilyen alapanyagot szívesen használok, próbáltam már vékony drót hajlítással is készíteni ékszert, ennek is van több technikája, de a legjobban a gyurmával szeretek dolgozni. Nemrég felfedeztem, hogy Japánban kifejlesztettek egy papír alapú gyúrmát, azt is nagyobb szerelésben lehet rendelni, több országban megvásárolható már, de nálunk még nem, én Csehországból rendeltem. Abból például teljesen valósághû virágokat lehet készíteni. Ezzel is szeretnék foglalkozni, és minél jobban elsajátítani ezt a technikát is, minél több színt keverni, melyek az igazi virághoz hasonlóak. Ennek az anyagnak a neve clay craft by deco. Ezt nem kell sütni, levegõn szárad, a lényeg, hogy víz nem szabad érje, mivel papír alapú. Ha véletlenül éri, akkor hajszárítóval lehet hamar helyrehozni. Ebbõl készülhet például menyasszonyi csokor is, mely teljesen élethû, és meg is marad örökre.

- Említetted, hogy mostanában több mindennel foglalkozol. Mire gondoltál?
- Azt vettem észre, hogy fõleg az õszi vásárokon nagyon nagy a népszerûsége a dísztököknek. Kaptam eredeti magokat Olaszországból, Ürmösön anyukáméknál elvetettem, és nagyon sokféle lett. Az idei vásáron sokan hoztak tököt, de soknak nem volt olyan különleges, mint az enyém. Egy egyszerû tököt kifúrtam, tettem bele kõrózsát, az nagyon divatos manapság, azt elrendeztem, és ahogy kitettem, rögtön megvásárolták, idõm sem volt megörökíteni. Készítettem nagyon sok gyertyát is, mert nagyon szeretek gyertyát égetni, a maradékok felgyûltek, és öntöttem belõle újakat. Most a vásárra csak fülbevalókat vittem, régebb készítettem medállal közösen is, arra most nem volt idõm. Készítettem õszi koszorúkat is, van vadszõlõm, jó hajlékony, lehet belõle koszorúalapot készíteni, rózsáim is vannak, többféle virágom. Horgolok is, de abból sem mindent, kicsit válogatós vagyok. Babzsákokat készítettem például, pólóanyagból, azt lehet mosni, de lábtörlõt is sokat horgoltam. A legelsõ vásárra még hoztam papírból készült kosarakat is, nagyon érdekesek, jó tartani benne bármit, nagyon kemények, kérdezték is, hogy van-e benne drót, de nincs. A virágkötészet is nagyon érdekel, mivel sok virágom, rózsám van, és mikor látom, hogy szépen ki vannak nyílva, szeretem levágni õket, és készíteni egy csokrot belõle. Amúgy minden érdekel, és ami tetszik, azt szeretem is megpróbálni elkészíteni, és úgy érzem, az a tapasztalatom, hogy meg is tudom csinálni. Mivel sok mindennel foglalkozom, elég sok a kellék, az eszköz, nagyon sok dobozom van, felosztva, hogy melyikben mi van. Kétszobás lakásban nehéz elférni, de ha egyszer valamivel foglalkozol, akkor minden kelléked meg kell hogy legyen hozzá, mint a drótvágók, hajlítók, fogó, csípõ, ezeknek külön mûhely kellene. De majd, ha házba költözünk valamikor, biztos egy szoba csak a mûhely lesz benne.

- Jársz máshova is vásárokra?
- Csak Barótra járok, de kétszer voltam a Brassói Magyar Napokon is. Van mikor a közösségi oldalamon láthatók a termékeim, de általában kolléganõim, barátnõim érdeklõdnek, kérnek.
Az a tapasztalatom, hogy sok terméked kell hogy legyen, sokféle személyiségnek megfelelõ. Van, aki a hosszabb fülbevalókat keresi, van, aki csak a kicsi pontos beszúróst, vagy mások a nagy kerek fülbevalókat. Nagyon fontos a pontos munka, mert ahogy elnézem, sokan kezdenek foglalkozni ezzel a gyurmával, és az ember ha ránéz, ha ért is hozzá, látja, hogy pontoskezû munka vagy nem. Szerintem ez is sokat számít. A színeket is jól kell kombinálni, hogy az embert megragadja.

- Figyelsz arra is, hogy mi a divat?
- Persze, követem azt is, tudom, hogy most például nagy az érdeklõdés az aranyozott ékszerek iránt, ezért próbálok készíteni olyanokat is, van aranyporom. Mindig követem az interneten az új technikákat, divatot is, és általában mindent nézek, ami kézmûvesség, nemcsak a fülcsiket. A lényeg a kézmûves tárgyaknál is a minél több technika, minél pontosabb munka, és a reklám.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 998. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.