Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.10.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 998. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.10.28. Közélet

Október 23-i megemlékezés az 56-os emlékmûnél Baróton

A Nemzet, amelynek természetes létformája: a Szabadság!

A.E.Október 23, ma nemcsak a forradalom emléknapja, hanem ténylegesen a szabadság ünnepe is. A mai napon a szabadságot ünnepeljük, amelyet féltünk, óvunk és óvnunk kell ma is, a mai napon az emlékezés fáj, de erõt ad. Az 56-osok szabadságvágya elnyomta a félelmet, igazságszeretetük elapasztotta a könnyeiket, õk megmutatták a világnak, hogy a szív és az összefogás mire képes. E nap a terror és az elnyomás elleni hõsies küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet. Amikor pedig az 56-os Budapestre és az egész magyarságra gondolunk, akkor Kolozsvárra, Temesvárra és Erdélyre is gondolnunk kell, kegyelettel hajtva meg fejünket az áldozatok emléke elõtt - íme néhány gondolat a múlt vasárnapi, Petõfi utcai 56-os emlékmû elõtt tartott megemlékezésen elhangzottakból. Az eseményen Barót város polgármestere, a 60. évforduló alkalmából emléklapot nyújtott át a jelenlévõ erdõvidéki 56-os politikai foglyoknak: Aczél Ferencnek, Oláh Jánosnak és Bede Istvánnak, azon személyeknek, akiknek kiállásuk, helytállásuk tiszteletet és hálát érdemel.
A szónoki pódiumra elsõként Márton Árpád parlamenti képviselõ lépett, aki beszédében párhuzamot vont az 1848-as és az 1956-os magyarországi forradalom között. Mindkettõt a fiatalok robbantották ki, és mindkettõ az idegen hatalom, az elnyomás ellen szállt síkra. Békésen indult, majd kegyetlen orosz beavatkozással vérbe folytották. Emlékeztette az egybegyülteket arra, hogy Nyugat sem 48-ban, sem 56-ban nem állt ki a magyar forradalom mellett. “Népünket egyik forradalom vérbefolytása után sem lehetett megtörni, hiszen búvópatakként ott élt a nemzet lelkében a történelemtudat és szabadságvágy, és minden egyes alkalmat felhasználva újra elõtört, napjainkban, amikor ismét politikai indíttatású pereknek vagyunk tanúi, perelnek vezetõinkkel, perelnek nyelvünkkel, zászlóinkkal, ismét fel akarják számolni falvainkat, román többségû közigazgatási egységekbe akarnak beolvasztani, akárcsak 56-ban. Napjainkban az Amerikai nagykövet, aki nemrég még kezében tartotta a Székely zászlót, azt nyilatkozta, hogy Romániában példásan rendezték a nemzeti kisebbségek sorsát. Most is fontosabb tehát az igazságnál néhány katonai támaszpont. Azaz, most is csak magunkra számíthatunk. De nem szabad feladni a reményt!” - biztatott. A Jobbik Magyarországért Mozgalom részérõl Imre Árpád, az 1956-os események felelevenítése mellett, a jelen emberéhez is szólt, - bírálva a mai rendszert - arra emlékeztetvén az egybegyûlteket, hogy október 23 üzenete ma is aktuális: “60 év, vagy ha úgy tetszik, 25 év után az október 23-i üzenet még mindig érvényes Erdélyben, mert politikusaink elszigetelõdött, eliteskedõ magatartása a fiatalok kivándorlásához, a középréteg elszegényedéséhez, a választópolgárok elbizonytalanodásához vezetett, és nincs szégyenük. Az 56-os ifjak nem így képzelték, és nem ezért tették az életüket is kockára, hanem egy szabad nemzetért harcoltak Európa szívében”. Demeter László történész, muzeológus a követendõ példát emelte ki, amelyet az elõttünk járók mutattak nekünk, hansúlyozván, hogy ma nem a tüntetések ideje, nem a fegyveres harcok ideje van, hanem az építkezésé, a békés, következetes építkezésé, ahol közösségünk minden tagja, családja és közösségünk fennmaradása érdekében és jobblétéért kell, hogy munkálkodjon. Lázár-Kiss Barna polgármester október 23-át, a nemzetté kovácsolódásunk és magyarságtudatunk bástyájának nevezte, arra kérvén mindenkit, hogy legyen hû az elvéhez, az általa képviselt értékekhez, és vigye tovább azt a hitet és egységet, amelyrõl az 56-osok tettek tanúbizonyságot. A megemlékezésen Fülöp László miklósvári lelkész mondott áldást, Fodor László szavalt, Tordai Ákos pedig énekelt.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 998. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.