Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.06.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 618. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.06.19. Közélet

Még a halottakat sem lehet elszállítani
A. E.   Talán emlékszik még a baróti ember a Felsõvíz utca legfelsõ részére, vagy ahogyan a köztudataban él Kicsibarótra, a Nagyerdõ alján élõkre. Valamikor oda járható út vezetett, ma egy tó áll a helyén, ellehetetlenítve, megnehezítve így néhány család mindennapjait. Róluk szól ez a történet, hiszen az itt elõ emberek elfeledve érzik magukat, fõleg azok kerülik és feledték el õket, akik nem is olyan régen még járható útat, odafigyelést ígértek az egyszerû embernek.  

Tó az erdõ alatt

 Kiérve Barótból az újonnan keletkezett bányató fogad, a látvány gyönyörû. A háttér festõi, amint a zöldelõ erdõ árnyéka a víz tükrén megtörik, hatalamas ez a vízfelület, igazi horgászparadicsom lehetne, nem is beszélve a táj adta kiaknázhatatlan lehetõségekrõl.  Mégis nagy bosszuságot okoz, a járható út eltûnt, így nagy kerülõvel lehet csak megközelíteni a tulsó oldalán lévõ tucatnyi házból álló Kicsibarótot. S a víz egyre nagyobb területeket hódít meg...

Mi is olyan adófizetõk vagyunk,

mint mások!
 Télen, koratavasszal megközelíthetetlen ez a hely, esõ után is érdemes ide jönni, nyakig sáros lesz az ember, nem lehet normálisan közlekedni – mondja Juhász Zsuzsa, aki ott él családjával. A beszélgetés fonalába többen is bekapcsolódnak, s a panaszkodások sora végtelen. Mégis abban mindenki egyetért, hogy nem érdemlik meg õk ezt a bánásmódot, hiszen õk is Baróthoz tartoznak, a hivatalnak, s nem a bányának adóznak. A szemetet nem viszik el, pedig mi is kifizetjük az adónkkal együtt! Semmink sincsen, nincs közvilágítás, a mentõ nem tud megközelíteni minket, ha baj történne, még a tûzoltókocsi sem tudna idejönni, itt nyugodtan leéghetene az egész utcasor. Én nap mint nap lejárok autóval Barótra, száraz idõben elmegy, de esõben és télen alig tudom a kocsit az úton tartani, hogy ne csússzon a tóba – hangzik Bence Lajos nagyerdõaljai lakos panasza is. 

Legalább a gyerekekre lehetnének tekintettel!

 Közel húsz gyerek jár le szinte mindennapos rendszerességel Barótra, korán reggel már hét órakkor el kell indulniuk, hogy idejében ott legyenek az iskolában, sokszor gumicsizmát kell húzzanak, de így is, ha esik nyakig sárosan érkeznek meg Barótra.  Télen a nagy hidegben ugyanezt az utat teszik meg oda-vissza, nap mint nap. Többször szóltunk már, hogy az iskolabusz legalább a bánya által állítatott emlékmûig jöjjön ki, de nem. Minek van akkor az iskolabusz?! Megtörténik, hogy a gyerekek a befagyott tóra merészkednek, hiába, mindig nem lehetünk mellettük hazafele jövet, ha betalál szakadni?! Vagy erre várnak feletteseink!? – fakad ki Andorka Annamária.

Pénzhiány miatt tehetelen

a polgármester?!
 Ezzel fogadják õket a városházán, vagy ha szóba állnak Barót város önkormányzati vezetõjével, hogy csináltasson legalább egy járható utat, akkor legtöbbször azzal szúrja ki a szemüket, nincsen rá pénz, vagy elüti egy viccel az egészet,  úgy érezik, hogy tehetetlenek. Pedig szerintünk nemcsak a pénzen múlik, a jóindulat is hiányzik, szórakozni arra mindig van pénz! – állítják az ott élõk.

Lehet még reménykedni?!

 A beszélgetésre több lakó is odagyûl, öregek, fiatalok, ugyanazzal a gonddal küszködnek, egy öreg néni elpanaszolja, hogy még a halottat sem lehet tisztességesen elszállítani, nem olyan rég halt meg a szomszédban egy ember, a testét szekéren kellett lezötyögtetni, mert a halottaskocsi sem tud oda felmenni. Hát ezt érdemeljük mi, a tavalyi kampányban nem ezt ígérték! – hangzott egyszerre több személy panasza is.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 618. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.