Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.09.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 992. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.09.16. Művelődés

Szeptember 2-4 között a baróti Kájoni Consort régizene együttes koncertkörúton vett részt Beszterce-Naszód megyében. Pénteken délelõtt ragyogó napsütésben vágtunk neki az útnak. Néhány óra elteltével már Szászrégenben voltunk. Jól esett megpihenni a szász evangélikus templom csendjében. A következõ megálló Harina volt. Itt láthattuk Erdély legrégebbi román stílusú templomát, a korai nemzetségi templomok egyik – talán legszebb – példáját. Az Árpád-korban épült kéttornyú, bazilika típusú épület ma evangélikus templom.Egy kis kitérõvel Árokaljára érkeztünk, ahol körbejártuk a felújítás alatt álló Bethlen-kastélyt és az arborétumot. Késõ délután megérkeztünk Besztercére.
A város bejáratánál már várt reánk Plesch Katalin, az E.M.K.E. Beszterece megyei elnöke. Rövid városnézés következett. Katalin asszony dióhéjban ismertette a város történetét. Betelepített szászok alapították a várost, amely ma is õrzi középkori városképét. Legnevezetesebb mûemléke a késõ gótikus stílusban épült evangélikus templom. Harangtornya, amely Erdély legmagasabb kõtornya, 76 m magas. Belsejében lift mûködik, amely 40 m magasságba röpített, hogy a város panorámájában gyönyörködhessünk.Végül megérkeztünk szálláshelyünkre, a Református Diákotthonba. Szobaton délben került sor elsõ koncertünkre Sajóudvarhelyen. Arrafelé menet megálltunk Sajószentandráson. Megtekintettük a református templomot, amelyet 1896-ban a Millenium tiszteletére építettek. Sajóudvarhelyen Molnár Helén református lelkésznõ bemutatta az Árpád-kori templomot és a gyülekezetet, amely ma már csak 27 tagot számlál. Felemelõ volt az évszázados templom falai közt énekelni, zenélni a maréknyi magyarságnak, akik igyekeznek megóvni, megõrizni templomukat és anyanyelvüket.  Besztercére visszatérve megálltunk a somkeréki templomnál. Itt Felszegi Imre tiszteletes úrtól megtudtuk, hogy az 1330-as években épült templomot a XV sz. végén átépítették. Ekkor épült a ma is meglévõ tornya.  A templom arról is nevezetes, hogy 1553-ban maga Dobó István, az egri várkapitány is megfordult benne. Este újabb elõadás következett. A szépen felújított besztercei Zsinagógában (ma Multikulturális Központ) népes közönség elõtt adtuk elõ egyházi és világi mûveket tartalmazó mûsorunkat. A magyar és román hallgatóság hosszan tartó tapssal fejezte ki tetszését.
Vasárnap délelõtt Désen, a zsúfolásig telt református templomban csendült fel a reneszánsz zene. Szilágyi Róbert lelkipásztor mondott köszönetet azért, hogy megörvendeztettük a dési magyarokat. A templom az 1450-es években épült. Gyönyörû, karcsú tornya a négy fiatoronynyal az egész várost uralja. Délután Décse felé fordítottuk a szekérrudat. A dombok között meghúzódó, cseresznyéjérõl híres faluban, a református templomban tartottuk koncertkörutunk utolsó elõadását. Fekete János tiszteletes úr prédikációját követõen a szép számban megjelent híveknek nyújtottunk ízelítõt a letünt korok muzsikájából. A tiszteletes úr elmondta, hogy a décsei magyarok erõsen ragaszkodnak hitükhöz, anyanyelvükhöz, szülõfalujukhoz. Számunkra felejthetetlen élményt adott ez a három nap. Örülünk annak, hogy a szórványban élõ magyar hallgatóságnak kikapcsolódást, lelki feltöltõdést nyújthattunk. Öröm volt megtapasztalni az ottani magyar közösségek tenni akarását, lelkesedését nemzeti önazonosságuk megõrzése érdekében.

A Kájoni Consort<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 992. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.