Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.09.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 992. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.09.16. Közélet

76 éve vonultak be Erdõvidékre a Honvédek

A.E.Szeptember 12-én, hétfõn volt 76 esztendeje annak, hogy a Magyar Honvédek 1940-ben eufórikus hangulatban bevonultak Erdõvidék szinte minden egyes településére. Ennek a történelmi eseménynek az emlékére, Baróton, Erdõvidék Múzeumában bemutatásra került József Álmos, Bevonulás Háromszékre - 1940, címû könyve. A könyvbemutatón a szerzõ nem lehetett jelen, így a kötetet Demeter László muzeológus, a Tortoma könyvkiadó igazgatója méltatta, és mutatta be az érdeklõdõknek.
Részletesen ismertette azokat az eseményeket, amelyek fõként Erdõvidéken zajlottak azokban az idõkben, a könyvben megjelenõ, korabeli feljegyzésekre, sajtóban megjelent anyagokra, fényképekre, visszaemlékezésre hagyatkozva. Szinte minden településrõl kerültek elõ féltve õrzött erekjék, dokumentumok, amelyek mind helyet kaptak a könyvben.

A kötet részletesen taglalja, hogy melyek voltak azok az események, amelyek Észak-Erdély, illetve Székelyföld, Háromszék visszacsatolásához vezettek. Bemutatta azokat az igazságtalanságokat, amelyeket a Magyar Állammal szemben elkövettek a gyõztes nagyhatalmak, az elsõ világháborút követõen.
Erdõvidéken elõször Felsõrákosra érkezett az úgynevezett felszabadító magyar hadsereg, a falu bejáratához állított székelykapuhoz (Horthy Miklós kapuk) sereglett nemcsak a falu, hanem az egész vidék. Baróton a mostani meteorológiai állomásnál volt felállítva az elsõ kapu, majd a fõtéren is állt egy, és várták az emberek ünneplõbe öltözve Horthy Miklós érkezését. Köpecen a református templom elõtt állt a kapu, mindenhol igyekeztek kellõképpen fogadni a honvédeket, úgy a világi, mint az egyházi méltóságok.
A könyvben megtalálhatóak v. Nagybaczoni Nagy Vilmos honvédelmi miniszter visszaemlékezései is. A házigazda a történelmi fotókkal, adatokkal alátámasztott akkori erdõvidéki helyzetkép, hangulat bemutatása mellett, megfogalmazta saját álláspontját is Trianonnal kapcsolatosan, hangsúlyozva, hogy senkinek sem kell elfelednie a múltat, és azt, hogy Magyarországot szétdarabolták, és hogy Erdélyt megkapta Románia. A XXI. században, ma, arra kell figyelni, hogy a kesergés, a sok negatívum ellenére, és mellett, amit Trianonból merítünk, próbáljuk megtalálni a kiutakat. Meg kell értenünk, és el kell fogadnunk azt, hogy csak úgy nem lesznek határmódósítások. Éppen ezért, tovább kell lépni, de mindezt úgy, hogy mindenkinek meg kell találnia itthon azokat a dolgokat, azokat a kiinduló pontokat, ahonnan lehet itthon is egy szebb és pozitívabb jövõt, erõs Nemzetet kovácsolni. Nem a siránkozásnak van itt az ideje, hanem az elõretekintésnek- összegzett.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 992. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.