Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.09.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 991. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.09.09. Aktuális hírek

A területrendezési törvénytervezetére vonatkozóan

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Országos Önkormányzati Tanácsa határozottan ellenzi a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium területrendezési törvénytervezetének elfogadását.
Véleményünk, hogy a törvénytervezet által tárgyalt témakör nem idõszerû, és amint a törvénytervezet indoklása is jelöli, nem hoz érdembeli változásokat az önkormányzatok számára, következtetésképpen az állampolgárok számára sem. Meggyõzõdésünk, hogy a modern közigazgatás megteremtése céljából elsõsorban a következõ lépésekre van szükség: 1. a Helyi Autonómia Európai Chartájának feltétel nélküli alkalmazása; 2. egyszerû, átlátható törvénykezés; 3. a költségvetési erõforrások leosztásának átalakítása; 4. valós decentralizáció megvalósítása, a szubszidiaritás elvének széles körû alkalmazása; 5. a helyi közösségek megerõsítése. Jelen törvénytervezet több pontja ellentmond a fent megjelölt prioritásoknak. A törvénytervezet, bizonyos rendelkezései révén, nem más, mint a kommunista szisztematizálás folytatása és befejezése, holott az 1989-ben megalakult Nemzeti Megmentési Front egyik elsõ döntése volt a szisztematizálási terv eltörlése. Nem területrendezésre, a településhatárok újrarajzolására van szüksége Romániának, hanem egy modern, állampolgárokat tiszteletben tartó és kiszolgáló közigazgatásra. Ehhez csupán egy dolgot kell megvalósítani: a döntéseket az állampolgárokhoz legközelebb álló szinten kell meghozni. Létre kell hozni egy egységes közigazgatási portált, amely lehetõvé teszi a digitális ügyintézést, a felszabaduló pénzügyi és humánerõforrást pedig a helyi közösségek fejlõdésének szolgálatába kell állítani.Látszólag a törvénytervezet egyedüli célja, hogy olyan jogosultságot biztosítson a kormánynak, amelyek, véleményünk szerint, nem az õ hatáskörébe tartozik: a sokat emlegetett decentralizálás helyett a központi irányítás megerõsítené befolyását a helyi hatóságok felett. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a lakosság csökkenését szakmai érvként használják fel, miközben az elmúlt 20 év következetlen gazdaságpolitikájának eredménye a népességcsökkenés.  Ennek a folyamatnak a megállítása kell hogy legyen a cél, nem pedig a mûködõ rendszerek megszüntetése, azaz a közigazgatás lakosságszámhoz való igazítása. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a községek esetében, a valóságot mellõzve, statisztikai adatok alapján történjen a szuperközségek nevesítése. Követeljük, hogy a települések besorolása esetében az alapot az illetékes megyei tanács javaslata képezze, illetve a lakossági számadat ne legyen besorolási tényezõ.


RMDSZ tájékoztató
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 991. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.