Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.09.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 991. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.09.09. Művelődés

Bemutatták Sütõ István, Csudálókõ címû kisregényét

A.E.Egy izgalmas olvasmánnyal, egy valódi élménnyel lesz gazdagabb az olvasó, aki kezébe veszi, és elolvassa a most vasárnap, a Vargyas-szorosban található, Almási barlangban bemutatott, a baróti Tortoma könyvkiadó gondozásában megjelenõ, Sütõ István által írt, Csudálókõ címû kisregényt, amelyben a legenda felelevenítése mellett, megismerhetjük a történet fõhõsét Csala vezért, a maga hús-vér valójában.

A bemutatón, a szerzõ mellett jelen volt a Tortoma könyvkiadó igazgatója, Demeter László muzeológus, valamint a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi Turista és Barlangász Egyesület titkára, Demeter Zoltán is, akik megosztották az egybegyültekkel a kötettel kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket.
“Örülök, és szeretettel fogadtam a hírt, hogy Demeter Zoltán és Sütõ István azt fundálták ki közösen, hogy itt, - a könyvben is megjelenõ események helyszínén - legyen ez a könyvbemutató. Számtalan alkalommal és büszkén szoktuk elmondani, - legalábbis én mindenképpen, a Kárpát-medence minden sarkában megjelenõ könyveink során -, hogy Erdõvidék számtalan ékességgel, szellemi és tárgyi gazdagsággal, természeti szépséggel rendelkezik, és hát egy ilyen helyszínen vagyunk most is, ami talán a legszebb, sõt a talán nélkül is a legszebb természeti kincse Erdõvidéknek ez a Vargyas-szoros, és ez a barlangrendszer, ami itt van. Fontos megjegyeznünk, hogy ez a barlang, - melyrõl a könyv is szól -, ez a csodálatos vidéken található barlangrendszer, számos alkalommal óvta az emberek életét a vész idején, itt leltek menedéket az almásiak és az erdõvidékiek is – fogalmazott a Tortoma könyvkiadó igazgatója, aki a kis írást egy érdekes, izgalmas olvasmánynak találta, ahol a szerzõ, egyáltalán nem túlozva, megtalálta az egészséges egyensúlyt a történet megszerkesztése közben. Rengeteg székely szófordulatot, tájszavat, nevet használ, ugyanakkor száz százalékos helyismeretrõl is tanúbizonyságot ad. A kötetben egy izgalmas, szerelmi kapcsolat is kibontakozik a szemünk elõtt – fûzte hozzá.
A szerzõ, Sütõ István is beszélt a könyv megírásáról, illetve a legenda felelevenítésének elõzményeirõl: “E szorosnak a két oldalán a Homoród-mentén és Erdõvidéken, úgy növünk fel, hogy a Csala tornyát folyamatosan halljuk, ismerjük. De vajon el tudjuk-e képzelni a hús-vér Csalavezért? Én ezt tettem meg ebben a kis könyvecskémben, ugyanis meggyõzõdésem, hogy Csala vezér, pont úgy állt itt, a maga idejében, mint most mi, ilyen valóságosan. Megpróbáltam újraéleszteni ezt a legendát, beleszõve a saját családunk, a Vargyason nemrég gyökeret eresztett Sütõ család egykori tagjait is.  Remélem, hogy egy szép és izgalmas olvasmánnyal sikerül önöket, az olvasót gazdagítani.
Manapság nem sok történelmi regény születik, nekem sem sikerült azt írni, de nem is ez a lényeg. De remélem, hogy aki elolvassa ezt a kis kötetet, elgondolkozik azon, hogy van-e jogunk erre a sok nyafogásra, depresszióra, mindenféle panaszkodásra, amit folyamatosan magunkból kiengedünk. Hiszen a négyszáz vagy nyolcszáz évvel ezelõtt élt õseink sokkal nehezebb életkörülmények között helyt tudtak állni, mi mért nem tudnánk ma ugyanazt tenni? Demeter Zoltán, az Elveszett Világ Természetvédelmi Turista és Barlangász Egyesület titkára, gratulált a szerzõnek és a kiadónak az elvégzett munkáért, amelynek eredménye ez az olvasmányos kisregény lett, arra biztatván Sütõ Istvánt, hogy folytassa az írást tovább, hiszen véleménye szerint jól áll a kezében a toll. A könyvbemutató végén egyperces néma csenddel emlékeztek a néhai Dénes István geológus, barlangkutatóra, a Vargyas-szoros õrangyalára, majd koszorút helyeztek el a barlangban, 2006-ban felállított emléktáblája elõtt.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 991. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.