Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.09.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 991. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.09.09. Magazin

Kilóg a lóláb

Megkezdõdött a parlament utolsó szessziója. Már az elsõ végszavazásos napon több tucat törvényt fogadtak el, illetve utasítottak vissza.
Márton Árpád frakcióvezetõhelyettes egy olyan törvény visszaküldését kérte, mely az RMDSZ szerint egy újabb központi ellenõrzõ szerv megerõsítésérõl és illetékek létrehozásáról szól. A visszaküldést a többség nem fogadta el.
Az RMDSZ a törvény ellen szavazott. A végszavazás során a Tisztelt Ház egyebek között munkaszüneti ünnepnappá nyilvánította január 24-ét, de visszautasította a május 10-e (zece mai) hasonló státusát szabályozó törvényt.
Az RMDSZ képviselõházi frakciójának tanácskozásán Cseke Attila bemutatta azt a törvénytervezetet, amellyel a „szakértõi kormány” a közigazgatást próbálja átszervezni. Szerinte veszélyes a jogszabálytervezet, mert olyan besorolásokat vezet be, amelyek egyfelõl nagyon szubjektívek, másfelõl ennek elfogadása esetén evidens, hogy ezt az új rendszert a közigazgatásban és nemcsak ott, használni kívánják majd a jövõben. Finanszírozási programok területén ez lesz a kiindulópont! Idézet a 15-ös szakaszból: “A területi és ágazati stratégiák, a finanszírozási programok, valamint a területrendezési és urbanisztikai dokumentációk kidolgozása és végrehajtása jelen törvény szabályozásainak figyelembe vételével történik.”
A következõ szakasz rendelkezései szerint a törvény be nem tartása esetén minden jogi cselekmény megsemmisítendõ, beleértve a 15-ös szakaszból adandóakat is.
Ugyanakkor nagyléptékû közigazgatási átszervezést vetít elõ, melynek elsõ lépései észrevehetõek e törvénytervezetben. Több olyan közigazgatási kategóriát vezet be, amelyek fokozott támogatásra szorulnak. E települések listáin alig szerepel jelentõs magyarsággal rendelkezõ közigazgatási egység, Erdõvidékrõl például egy sem.
A tervezet szerint például a szuperközségek fejlesztését a kormány kiemelkedõen támogatja, mind az infrastruktúra, mind szociális, kulturális és mûszaki- adminisztratív fejlesztések területén. Ilyet Kovászna megyében csak kettõt talál a tervezet, abból egy sincs Erdõvidéken, és a városok közül is csak a megyeközpont szerepel az egyik kiemelt fejlesztésre jogosító névjegyzékben.
Egy másik kritériumokat tartalmazõ táblázat szerint meg kéne szüntetni azokat a községeket, amelyeknek 2025-ig nincs 1500 lakosuk.
A frakció úgy döntött, hogy minden eszközzel megpróbálja akadályozni a törvény létrejöttét.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 991. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.