Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.08.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 986. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.08.05. Közélet

2016. július 29-én, pénteken, amikor e sorokat írom, közben figyelem a magyar és a román tévékben az idõjárás jelentéseket, és hallom, látom, hogy Magyarországon milyen nagy károkat okoznak az ismétlõdõ záporok, zivatarok. Azt is látom, hogy itt Erdélyben, nem meszsze Erdõvidéktõl, Segesváron a vízár ellepte a város központját. Azt is tudjuk, hogy a "nagy idõ", általában nyugat felõl jön, és hozza az esõzéseket Barótra is. Ma már szombat, július 30-a van, hála Istennek a tegnap csak "petyergett", így ma délután, a szép napos, száraz idõben, alaposan megtakarítottuk szomszédaimmal a házaink elõtti járdát attól a, vízcsövek lerakásával foglalkozó cég által nem eltakarított földtõl, amit õk otthagytak, pedig illett volna eltakarítani. De aztán este és éjszaka bizony eleredt az esõ úgy, hogy vasárnapra a kapunk és az úttest közötti fel/kijáróról lemosta a földet, viszsza a járdára. És ez csak egy kis esõcske volt. Mi lesz, ha egy jókora, nagyobb, hosszantartó esõ fog ránk szakadni? Ne adj Isten, egy nagyobb felhõszakadás, amilyent az 50-60-as években láttam, hogy kismacskát és kismalacot hozott lefele az árokban zúduló esõvíz áradat, és vitte be a Kossuth u. 209 számú házunk és a szomszéd ház közötti elvezetõ árokba, onnan tovább, a Tanórokon keresztül a patakba. Ami több, mint 100 évig jól mûködött, ma így már nem létezik, mert a Tanórokban beszántották az esõvíz elvezetõ árkot az új telektulajdonosok. Bravó, így kell ezt csinálni. Kit érdekel, hogy mi lesz az utcáról bezúduló esõvízzel, kit érdekel, hogy az nagy kárt idéz elõ mások kertjében és pincéiben... Azért írtam ezt ilyen (nem elég) részletesen, hogy képet tudjanak alkotni arról, hogy mi lesz akkor, ha most is kapunk egy hasonló, kiadós esõt, vagy felhõszakadást. Most, amikor a vízcsöveket lerakó brassói "szakcég", a csövek helyérõl kiásott földet, az esõvízelvezetõ árokba, sáncba tette, rakta, megszüntetve az esõvíz lefolyásának a lehetõségét. Akinek csak kis fantáziája, logikus képzelõereje van, az elõre tudja látni, hogy mi fog történni egy nagyobb esõ esetén. Aki nem tudja elképzelni, annak leírom ide, hogy ha a múlt szombat esti/éjjeli kisebb esõ a már nem létezõ árok helyén levõ földet lemosta kissé a járdára, akkor egy nagyobb esõ lehordja a laza földet a járdára, és tovább az udvarokra és pincékbe, ami már többször is megtörtént, annak dacára, hogy az esõvízlevezetõ árok még létezett, és úgy ahogy mûködött. Konkrét és nyílt kérdésem az lenne tisztelt, illetékes VÁROSVEZETÉS, tisztelt tanácsos hölgyek és urak, hogy milyen elõrelátó határozatot hoztak arra, hogy a polgároknak, adófizetõ ingatlantulajdonosoknak semmilyen káruk ne keletkezzen az esõvízelvezetõ árkok, a "szakcég" altali betemetés által???  Vagy esetleg Barót város csodatevõ idõvarázslókkal rendelkezik, akik elvarázsolják, vagy elfújják Barót felõl a sötét esõfelhõket?
Bár így lenne...Ezenkívül azt is megjegyezném az esetleges érdeklõdõk számára, hogy figyeljék meg egyszer, amikor netán gyalog is járnak Barót Kossuth L. fõutcáján, hogy kb. a rendõrségtõl lefele, a kórház fele, milyenek az esõvíz elvezetõ árkok-sáncok, és az udvarokból az úttestre kivezetõ úgymond "hidacskák" MOST. És hogy néz ki a Kossuth utca felsõbb, felszegi, Bibarcfalva felõli része, ahol már régesrég betonárokban folyik le az esõvíz.  Kérem ezt IS tudatosan megtekinteni, és összehasonlítani az alszegi résszel.Ezelõtt, az esõvíz gyorsabb lefolyása érdekében SZINTE mindegyik háztulajdonos, nagyobbacska betongyûrûket tett a bizonyos hidacskának.
Most, július 12 óta, az új ivóvízcsövek le/beépítése alkalmával ezek a betongyûrûk eltûntek, nem léteznek, a brassói "szakcég" “jóvoltából”, úgy, hogy ha az emberek saját kezdeményezése és saját KÁRMEGELÕZÉSI AKCIÓJA által, helyre szeretné hozni az esõvíz elvezetõ árkokat, már nincs mit tegyenek a hidacskák alá. Épp ma, augusztus 3-án beszélgettem ezekrõl az árkokról, és a sok kivágott akác- és ecet-díszfákról egy idõsebb szomszéd bácsival, aki szomorúan panaszkodott nekem, elmondva, hogy õ is ültetett a háza elé ilyen fákat dísznek és porfogónak, minden évben ápolva, nyesve azokat, és örömmel figyelte azok növekedését, amíg jött a "szakcég" aki magasabb és nemesebb cél érdekében kivágta azokat. Elmondta, hogy könny szökött a szemébe, amikor látta a szép fácskái kivágását. Nem számít. "Elõre elvtársak!" Igen, így van, de ez nem "csak" szentimentális probléma, hanem mi lesz azzal a garanciával, amit arra kérünk, hogy egy nagy esõ alkalmával sem lesz kárunk és sem extra hordalék és sár eltakarítási kényszerünk a betemetett esõvíz árkok miatt.Erre kérünk, mint fentebb is írtam, konkrét és világos választ.

Tisztelettel,
Erdõs István,
szerény-adófizetõ baróti lakós<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 986. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.