Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.08.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 986. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.08.05. Közélet

A lakók nem értik, miért nem veszik figyelembe amit õk mondanak

Hová lesz ezután a hegy vize Magyarhermányban?!

A.E. Modernizálás, de milyen áron? - tevõdik fel a kérdés a most folyó magyarhermányi útaszfaltozás apropóján, amikoris két álláspont ütközik, az egyik a lakók igényei, a másik meg az elõre elkészített terv betartása.

A Fõutca felháborodott lakói értesítették szerkesztõségünket, hogy a környék tudtára adják a tarthatatlan helyzetüket, hiszen elkeseredésükben nem találtak más megoldást – mint mondják –, õrájuk senki sem figyel, senki sem kíváncsi a véleményükre. Hiába fordultak a tervezõhöz, a polgármesterhez, mindenki azzal fizeti ki õket, hogy a terv szerint kell haladni, az pedig szent és megmásíthatatlan. Az ok: nem kérnek az ilyenfajta vízlefolyóból, amirõl azt sem lehet tudni, hogy járda vagy vízelvezetõ sánc. Ám ez a legkisebb probléma, a nagyobb gondot az jelenti, hogy mindenütt bebetonozták az udvarokról a kifolyó vizet vezetõ csöveket, vízelvezetõ árkokat, így a víznek nincs hová ellennie, így lassan kezdenek feltelni a pincék a hegy vizével. Nem sikátor ez, hanem hegyvidéki falu! Mi lesz a hegy vizével akkor, amikor nagyobb csapadék hull majd le?! - teszik fel a kérdést a felháborodott utcalakók, akik meg is mutatják, hogy már most áll a víz az udvarokon, pincékben, esõvíz elvezetõ sáncokban, a házak mellett. Két hete, hogy ez az állapot van, és már így nézünk ki, mi lesz késõbb?! Õk nem hülyék, tudják mit beszélnek! - méltatlankodnak. Az idõsebbek nem értik, hogy mi folyik az utcában, több évtizede, hogy ott laknak, nekik jó volt úgy, ahogy volt. Egy 76 esztendõs nénire még a rendõrséget is ráküldték, amikor számonkérte a tervezõtõl, hogy mit csinálnak. Hiába könyörgött, hogy az urával több mint ötven évvel ezelõtt megépített kifolyókat, átereszt ne bontsák el, nem hallgatták meg. Most pedig a pincéjében bokig ér már a víz. Ami meg volt csinálva rendesen, azt is elrontották – mutatja elkeseredetten. Az utat értünk csinálják, vagy a projektért?! - fogalmazzák meg a kérdést többen.
Kikértük Simon András, a község polgármesterének is az álláspontját az ügyrõl, aki tudtunkra adta, hogy a terveken már nem lehet változtatni, ez így volt leszerzõdve, kifizetve, tehát nem lehet megmásítani. Az õ meglátása az, hogy haladni kell a korral, és a 21. században elfogadhatatlan, hogy Magyarhermányban az utcákon a ganyélé ide-oda csörgedezzen. Elmondta azt is, hogy az út bal felén eddig nem volt lefolyó, most ott is van, az út jobb oldalán levõ vízelvezetõ sánc pedig állandóan el volt dugulva, 10%-a, ha mûködött eddig is. Úgy véli, hogy az eset csak egyedi, és nincs akkora felháborodás, csak pár embernek nem tetszik, és egyéni érdek húzódik e mögött. Augusztus közepén az aszfaltréteget is ráteszik, akkor majd mindenki másképpen fogja látni a dolgot. A hegy vizével kapcsolatosan elmondta, az eddig is ott folyt, ahol akart, azt nem tudják megállítani. A háztartásokba pedig ideje lenne pöcegödröt ásni, ez pedig a lakók kötelessége - tette hozzá.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 986. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.