Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.08.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 986. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.08.05. Közélet

Híd a jelennek és a jövõnek

A.E.Több éves huzavona, bosszúság, aggodalom, kálvária és késés után, csütörtökön, ünnepélyes keretek között, helyi és megyei hatalmasságok, valamint népes civil sereg jelenlétében felavatták a forgalom számára a Nagyajtát Apácával összekötõ, a mintegy 600 ezer euróba (2,7 millió lej) kerülõ, új, egysávos beton hidat, amelyre a meghívottak, érdeklõdök, Nagyajta központjától frissen aszfaltozott úton érkezhettek a célállomásukhoz.  

A tegnap tartott avatón, a szalag elvágása elõtt, elsõként Bihari Edömér szólt a jelenlevõkhöz, aki elmondta, 2008 óta lobbiznak a megye tanácsánál, hogy ide egy új híd épüljön. A rövid történeti áttekintés után visszatérve a jelenbe elmondta, úgy tûnhet, hogy ez csak a két községet átívelõ, száz méter hosszú híd, amelyen a környéken a földet mûvelõk, az iskolába járó apácai gyerekek, a munkahelyükre igyekvõ vagy ingázó munkások járnak. De ez nem így van, hiszen ott vannak az erdõvidéki vállalkozók, és az Erdõvidékre be és ki utazó emberek, éppen ezért ez a híd úgymond a vidék kapuja, az erdõvidékiek számára pedig egy kötelék a nyugati megyékkel.
Bölöni László, Apáca polgármestere a hídavatást az itt élõk számára egy nagy ünnepnek nevezte, azt, hogy ez a híd megépüljön, talán õk, apácaiak jobban várták, mint az ajtaiak, hiszen több mint kétszáz hektár termõföld van Nagyajta területén. 2008 óta, több mint 18 kilométert kellett kerüljön az, aki egy szekér törökbúzát akart hazavinni a földjérõl. Megígértük, megcsináltuk -fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki emlékeztette a jelenlevõket arra, hogy ne azt érezzék, hogy ezt a hidat csak úgy kapták, hanem azt, hogy ezt a hidat visszakapták. Visszakapták azt, ami idetartozik, ami az ittenieket megilleti. “Ma a legfontosabb az, hogy itt állunk ezen a száztíz méter hosszú betonhídon, kérem, nézzék meg azokat a képeket, amelyeket ide felfüggesztettünk a híd karfájára, nézzük meg, hogy pár évvel ezelõtt hogyan nézett ki a híd, és milyen most... .” Beszédének végén Tamás Sándor arra is ígéretet tett, hogy a Nagyajtán levõ vashidat újra fogják építeni, a tervek elkészültek, a mostanit lebontják, és helyette egy újat, sokkal erõsebbet fognak építeni a jövõben.

Középajtai táncosok az új hídon
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 986. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.