Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.07.22.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 984. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.07.22. Magazin

Történelmi és kulturális utakon Szeben megyében

A vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola 24 kisdiákja Fazakas Tünde igazgatónõ és 5 pedagógus közremûködésével, a vargyasi RIKA Kulturális és Sport Egyesület segítségével, július 2.-án és 3.-án jutalom kiránduláson vettek részt Nagyszebenben és Vízaknán. Ez a program egyben kezdeményezése is volt egy hosszabb távú partnerkapcsolat kialakításának.Házigazdáink, idegenvezetõink, a nagyszebeni RMDSZ Nõszövetségének elnöknõje Márton Ildikó és a vízaknai Székely Ilona RMDSZ tanácsos asszony voltak.Úgy a gyerekek, mint a felnõttek, számtalan szebbnél-szebb élménnyel és új ismerettel gazdagodtunk. Megcsodáltuk Nagyszeben óvárosát (a középkori várfal épen maradt részeit, a Nagy piacteret, a Szentháromság templomát), gyönyörködtünk a Skanzen látványosságaiban (vízimalmokban, különbözõ céhek kiállításaiban).
Megtekinthettük a népi kézmûvesség alkotásait (nemezelt, csontból, csuhéból, fából készült tárgyakat). Meglátogattuk az állatkertet. Ez a szombati séta nagy öröm volt a gyerekek számára.Vasárnap Vízakna turisztikai helyei nyújtottak feledhetetlen emlékeket számunkra, a sóbánya helyén keletkezett sós tavakban frissültünk fel, lubickoltunk. Nemcsak a gyerekeknek, hanem a pedagógusoknak is csodálatos élményt nyújtott ez a tanulmányi utazás, amit nem véletlenül a Hungaricum napok alkalmával szerveztünk.
Örülünk, hogy ezáltal részesei lehettünk a szórványban élõ magyarok népi kulturájának, anyanyelvünk ápolásának és összetartozásának ünnepén. GYEREKSZÁJ: Élményeink, vissza nem térõ pillanataink: "fürdés, állatkert, egymással való törõdés, állatkerti oroszlán, szálláshely, Szentháromság templom, városnézés, óváros, 11-ig fent voltunk, recsegõ ágyak, páviánok, fõtér, skanzen, falu múzeum, szabadidõ, vicces mesék, hazugok hídja, Thália színház, vízbe ugrálás, strand, jégkása, gulyás evés, vendéglõ, vészkijárat a várfalban, kártyázás, vásár, Hungaricum napok, bányatavak, szeretnénk, ha nagyszebeni gyerekek jönnének hozzánk, mi is megmutatnánk nekük a Dániel kastélyt, az Almási barlangot, a bútorfestõket, fafaragókat, templomokat, iskolát, Rika erdejét, szerveznénk táncházat, népdalokat énekelnénk". Köszönet a szervezõknek és a támogatóknak ezekért a varázslatos napokért, amiket láttunk, tapasztaltunk, örökre a szívünkbe zártuk. Támogatóink voltak: Kovászna Megye Tanácsa, vargyasi Erdõ- és Közbirtokosság, nagyszebeni HID Egyesület, vízaknai Polgármesteri Hivatal, a programban résztvevõ gyerekek szülei.

A résztvevõ pedagógusok
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 984. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.