Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.07.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 982. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.07.08. Aktuális hírek

"Az RMDSZ álláspontja nem változott, továbbra is azt mondjuk, a közigazgatási hatáskörû régiók létrehozása jelenleg alkotmányellenes, a megoldás pedig nem az, hogy egy újabb közigazgatási szintet állítunk fel a megye és az országos szint között, hanem a gazdasági- fejlesztési régiókat kell átalakítani. Törvényjavaslatunk szerint Románia 16 gazdasági-fejlesztési régióval kell mûködjön: ebbõl Hargita-Kovászna-Maros megyék Székelyföld különálló régióként, Szatmár-Szilágy-Bihar megyék Partium külön régióként.
Ez nem csak pénzügyi, gazdasági megoldásból, hanem a magyar érdeket is figyelembe véve a legjobb megoldás". - nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezetõ elnöke június 5-én, a kapcsán, hogy a miniszterelnök bejelentette, a kormány hamarosan napirendre tûzi a régiókról szóló társadalmi vitát. Az ügyvezetõ elnök szerint a mostani 8 régiós felosztás miatt az ország elesik az európai uniós forrásoktól, szétfejlõdés tapasztalható régión belül, a gazdag megyék fejlõdnek, a szegényebbek pedig lemaradnak. Kovás Péter elmondta, az õszi választás tétje az, hogy az új parlament alakulásakor, ott tudnak-e lenni és jó irányba tudják-e befolyásolni a régióátszervezést vagy csak külsõ szemlélõi lesznek a döntésnek, amely Románia gazdasági fejlõdését 10-20 évre jelentõsen meghatározza. "Bízunk abban, hogy megfelelõ súllyal ott leszünk, és ha nem is tudjuk elfogadtatni teljes mértékben elképzelésünket, de fékezni fogunk, meg fogjuk akadályozni, hogy a szélsõséges változatok megvalósulhassanak.Sokszor már ez is nagy eredmény!" - hangsúlyozta. Az RMDSZ nem tartja rossznak, hogy most kezdõdik a régióátszervezésrõl szóló társadalmi vita, hiszen választási kampányban a pártok be tudják mutatni saját elképzeléseiket, kampányban pedig a közvélemény is jobban odafigyel a témára. A jelenlegi szakértõi kormány nem határozhat az új régiók kialakításáról, ezért a döntés valószínûleg jövõ év elején, a társadalmi vita és a parlamenti választás után várható.
RMDSZ, tájékoztató<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 982. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.