Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.06.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 616. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.06.05. Közélet

 1920. június 4-én Párizsban, a versailles-i kastély parkjában álló Nagy-Trianon palota dísztermében írta alá a magyar kormányküldöttség az első világháborút lezáró és egyben a történelmi Magyarország megszűnését is jelentő békeszerződést. Az ország területe 283 ezerről 93 ezer négyzetkilométerre, lakosainak száma pedig 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Magyarország számára ezzel jogilag is véget ért a háború, amely más országoktól eltérően nem 1918 őszéig, hanem 1920 márciusáig tartott, amikor a románok kivonultak a Tiszántúlról.
A békediktátum 89. évfordulója alkalmából 2009. június 4-én „Trianon-napot” tart a Duna Televízió. Csatornánk több műsorával is megemlékezik a sorsdöntő békeszerződés körülményeiről, célunk az emlékeztetés, nem pedig felelősök keresése vagy siránkozás mostoha sorsunk, történelmi múltunk felett.
A Duna Televízió Rendhagyó történelemórái Trianonnak az erdélyi magyarságra gyakorolt hatásával és a békeszerződés következményeivel foglalkoznak, a Mindentudás egyetemében pedig John Lukacs tart előadást Állam, nemzet, nép címmel. A már csaknem 60 éve az Egyesült Államokban élő történész-professzor a három történeti fogalom változó jelentéseit és a nekik megfeleltethető valós társadalmi tények egymáshoz való viszonyát vizsgálja – elsősorban a 19-20. századi magyar történelem összefüggésében.
Kaposvár városa egy memorandum megfogalmazására készül június 4-én, amely arra kívánja buzdítani a magyar történészeket és politikusokat, hogy a történelmi múlton való siránkozás helyett inkább - határon innen és túl - lépjenek előbbre a nemzet érdekében. A jelenlévők, történészek és civilek által megfogalmazott memorandumot cselekvési tervként szánják politikusainknak, akiktől azt kérik, hogy a benne foglalt üzeneteket vigyék tovább az Európai Unióba.
Ezen a napon minden híradásban (Híradó, Közbeszéd és Térkép) a Trianoni békeszerződés nehézségeiről, a legendákról és a valóságról lesz szó, emellett izgalmas, a trianoni békediktátumot több oldalról bemutató dokumentum- és riportfilmekkel is várjuk kedves nézőinket. Ha szeretik a történelmet, ha fontosnak tarták a múlt megismerését, ha jövőjükhöz biztos alapot szeretnének, tekintsék meg műsorainkat 2009. június 4-én!


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 616. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.