Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.06.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 980. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.06.24. Magazin

Aki szereti, annak megéri huszárnak lenni!

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. "Mert a huszár a nyeregbe bele van teremtve, mint a rozmaring a jó földbe, sej, belegyökerezve" - így örökítette meg népdalunk a huszárok tartását, ügyességét, melyrõl mi, mai generációk már csak filmekbõl, elbeszélésekbõl tudhatunk. Vannak még azonban olyan fiatalok, akik idõt, energiát szentelnek, sõt, anyagi áldozatot is hoznak azért, hogy ezt az életérzést, hagyományt felelevenítsék, megmutassák a mai fiatalok számára is. A baróti Dávid Gábor, a Székely Virtus Hagyományõrzõ Egyesület huszárkapitánya öt éve munkálkodik az egyesület keretén belül. Céljaikról, programjaikról kérdeztük.

- Mióta vagy tagja a Székely Virtus Hagyományõrzõ Egyesületnek?
- Ötödik esztendeje, egy barátom által kerültem velük kapcsolatba, aki meghívott egy gyûlésre, azon részt vettem, és felkeltette az érdeklõdésemet a huszárság, azóta csinálom.


- Mit jelent ez?
- Ez hagyományõrzés. Régebb a lovas katonák voltak a huszárok, nekünk meg kell õriznünk ezt a hagyományt, hiszen rengeteg õsünk esett el csatában huszárként. Mi egy kicsit felelevenítjük ezeket a régi dolgokat, mint amilyen a nemrég megszervezett, erdõvidéki huszártoborzó.


-Hány tagja van Erdõvidéken az egyesületnek?
-Jelenleg heten vagyunk, baróti, rákosi, nagybaconi, olaszteleki is van köztünk.


- Milyen tevékenységet folytattok?
- Városnapokon bemutatót tartunk, március 15-én felvonulunk, januárban van a bálványosi huszárakadémia, ott általában történelmi elõadások vannak, majd leszögezzük a programot, van a toborzó május, júniusban, majd a Székely Vágta, ott is tevékenykedünk, tavaly 60 lovassal mutattuk be a huszárkaruszelt, ami még nem nagyon történt meg így, ilyen formában. Most lesz a marosszéki lófuttatás, mely a Nemzeti Vágtának az elõfutama, majd következik a Székely Vágta, majd az Uz völgyi emléktúra augusztusban, ami egy hetes túra lóháton, követve a hajdani csapatok vonulásának irányát. Rengeteg edzés is a program része, általában minden második hétvégén tartunk próbát a bemutatókra. A marosszéki lófuttatáson egy segesvári csatajelenetet fogunk megeleveníteni, több mint 80-100 emberrel, lovakkal, gyalogosokkal, tûzérekkel, mert az egyesületnek tûzércsapata is van, Málnásfürdõn van a székhelyük.


- A bemutatóknak van rendezõje?
- Kádár õrnagy írja általában a forgatókönyvet, õ szervezi az egészet Jakab Kevend kapitányunkkal és a parancsnokokkal. Miután megvan a forgatókönyv, rengeteget próbálunk, ágyút, régi puskát is használunk, van egy pirotechnikai cég, mely felügyeli az egészet. A bemutatókra a lovakat is el kell szállítani, szállítócéget fogadni, elvinni odáig, szóval komoly szervezést igényel. Aki szereti, és azért csinálja, annak megéri. Rengeteg idõmet felveszi, és huszárfeleségnek is nehéz lenni, hála és köszönet nekik, hogy ennyit eltûrnek nekünk.


- Van annyi tagja az egyesületnek, hogy egy nagy csatajelenetet meg lehet jeleníteni?
- A szervezés a parancsnok nyakába nehezül általában, nekem is egy hetembe került a toborzót segítséggel megszervezni, mivel én vagyok az erdõvidéki parancsnok. Van kézdiszéki csapat, külön parancsnokkal, vannak az árkosiak, több mint 80-90 tagja van összesen az egyesületnek Kézdiszéken, Árkoson, Szentgyörgy környékén, és itt Erdõvidéken. Az uzoniak is ettõl az egyesülettõl váltak le, korábban õk is ide tartoztak.


- Honnan annyi ló, hogy mindenkinek jusson?
- Nem mindenkinek volt sajátja, de most jelenleg mindenki rendelkezik saját lóval. Én nemrég, egy hónapja vettem magamnak.


- Tömbházban laksz, hogy oldod meg a tartást?
- Nagytatáméknál van istálló, minden reggel és este feljárok, gondját viselem.


- Kicsit drága hobbit választottál…
- Az a helyzet, hogy ez az egész szívbõl kell hogy jöjjön, hanem hamar lejár. Volt már példa rá, hogy megtetszett a ruha, és gondolták, hogy felvonuláskor milyen szépen nézünk ki, ez imponál a lányok szemében is, de ez rengeteg munkával jár. Ezért mi nem kapunk semmit, sõt, sokszor költséget is vállalunk, ha valahova el kell utazni, és az egyesület nem tudja fedezni a kiszállást. A ruhát viszont nem tudnánk megvenni, az nagyon drága, azt az egyesület támogatásokból oldja meg. Ezek is követik a hagyományos vonalat, a lófelszerelés is, az viszont még egy kicsit szegényes, mert nincs rá lehetõség. Jellegzetes az erdõvidéki huszárbál, melyet minden évben megszervezünk támogatásokból, szerencsére nálunk Erdõvidéken elég jól odaállnak a nagyobb cégek vezetõi, ha támogatásról van szó. Nagy József segített ki, ha valakinek nem volt lova, õ biztosította az erdõvidéki huszárcsapatnak a lovait és terepet is. A baróti polgármesteri hivatal, Lázár Kiss Barna polgármester is támogat, a mûvelõdési ház alkalmazottai, Kopeczky Annamariék, szoktunk együttmûködni a táncosokkal, a mazsorettekkel rendezvényeken, a fúvósokkal is, próbánk még nem volt közösen, de lesz, mert muszáj a lovakat hozzászoktatni a nagy hangerõhöz.


- Mennyire tudjátok egy-egy toborzónak vagy csatajelenetnek átélni a hangulatát?
- Jó érzés, mikor a toborzók alkalmával például, idõs nénik, akik megélték a tényleges toborzást, könnyes szemmel néznek végig, mivel õk tudják, hogy ez mit jelentett, átélték mindezt, érezték a súlyát. Nekünk más, mert szép a rendezvény, nekünk kellemes, de õk tudják, milyen érzés volt elengedni úgy a katonát, hogy nem volt biztos, hogy még hazatér élve.


- Mi a célja az egyesületnek?
- A hagyomány átmentése. Próbálunk minél több programot és bemutatót szervezni, de sajnos egyre kevesebb az érdeklõdõ. Most, mikor a toborzó zajlott, Baróton fejezõdött be, én õszintén nagyot csalódtam a baróti emberekben, Felsõrákoson és Köpecen is többen voltak, mint Baróton. A falvak nagyon kitettek magukért. Erdõvidéken kellene a legkeményebb csapat legyen, mert általában gazdálkodó emberek laknak, gyakoribb a háznál a ló, de a mostani fiatalokat nem nagyon érdekli a hagyományõrzés, és persze vannak, akik félnek a lótól. Ez katonaság, itt vannak bizonyos szabályok, megvannak a parancsnokok, mikor felveszed a huszárruhát, attól kezdve katona vagy, parancsokat teljesítesz. A felvonulás közben szépen, sorban kell menni, a lótávolságot betartani, katonásan kell viselkedni, ha leszállsz a lóról, a szerszámaidat leteszed, a lovat kikötöd, mindig tiszta, ápolt, egészséges lóval kell megjelenni. Régen a huszároknál még olyan is volt, hogy a világos színû lovat nem nagyon hagyták huszárkodni, mivel éjjel hamar észrevehetõ volt, ezért inkább a sötétek voltak a huszárlovak, és azok is meg voltak tanítva, gonosz lovak voltak, ha kellett, az ellenséget is letapodták.


- Aki csatlakozni szeretne, mit kell tudnia?
- Ha lehet, rendelkezzen saját lóval, és nálunk is megvan, mint a katonaságnál, hogy lentrõl kell kezdeni, egy darabig csak közlegény, addig nem öltözünk be a szép új ruhába, hanem van népviselet, vagy újonc ruhánk, az egy kicsit szerényebb, ez általában egy évet tart. Azután leszel huszár, vannak a huszáravatók, azt általában az erdõvidéki bálkor tartjuk, de ki kell érdemelni minden fokozatot. Rengeteg rendezvényen részt kell venni, munkálkodni kell, hogy lássa a felettes, hogy igenis érdekel, s akkor benevez az avatásra. Legfiatalabb huszárunk 14 éves, nincs kormegkötés, persze tudja a lovat megülni, tudjon magára vigyázni, ez fontos.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 980. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.