Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.05.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 975. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.05.20. Közélet

A veteránok üdvözlik egymást Nagybaconban

Minden háború fájdalmat jelent, minden háború embertelen

A.E. Pünkösd másodnapján a hagyományokhoz híven, immáron 26. alkalommal tartottak Nagybaconban megemlékezést a világháborús hõsök emlékére. Az ünnepi istentiszteletet követõen, az emlékezõk elõbb megkoszorúzták v. Nagybaczoni Nagy Vilmos tábornok, honvédelmi miniszter emlékplakettjét, majd rövid ünnepség keretén belül a központi, világháborús hõsök emlékmûvét.

Az emlékezõket, az egykori református mûvelõdési ház udvarán Wass Albert szavaival Mihály Réka pedagógus köszöntötte, kiemelvén, hogy bár az elmúlt 26 év alatt ennek az eseménynek voltak régi és új résztvevõi, megszokott és eltérõ eseményei, kedvezõ és kedvezõtlen körülményei, az, hogy pünkösd másodnapján emlékezzenek a túlélõkre és az elesett hõsökre, az változatlan maradt.1991-ben jött el az ideje annak, hogy néhai Benedek József II. világháborús veterán kezdeményezésére, az akkori egyházi és közösségi vezetõk támogatásával, és a lakosság anyagi hozzájárulásával felújították a központban levõ emlékmûvet, és 147 nevet tartalmazó márványtáblát helyeztek el rajta. Azóta minden év Pünkösdjének hétfõjén megemlékezést tartanak itt, mivel ezen a napon volt az avatás, és ez volt a szervezõk kívánsága is.
2004 óta a tisztelgésnek két helyszíne van, az egyik a Nagybaczoni Nagy Vilmos emléktábla. A jeles hazafi közelgõ 132 születésnapja alkalmából Dimény Olga tanárnõ – akinek, férjével együtt nagy szerepe volt abban, hogy ma emléktábla díszeleg a volt mûvelõdési ház falán – ismertette a tábornok életútját és pályafutását, bemutatva az embert, aki ember tudott maradni az embertelen világban. Aki bár Parajdon született, de ezer szállal kötõdött Nagybaconhoz. “Vitéz Nagybaczoni Nagy Vilmos egész élete példakép számunkra, ízig-vérig becsületes ember, az elesettek, a gyengék pártján állt. Nem volt sem jobb, sem baloldali, hanem Keresztény és Magyar.
Mindezeket felismerve, érlelõdött bennem a gondolat, hogy valamit tenni kell, hogy megismerjük, hogy emlékét ápoljuk mi, nagybaconiak.

Koszorúzás a féldombormûnél...

Visszaemlékezésében említést tett, hogy elbeszélgetett olyan emberekkel, akik személyesen is ismerték és találkoztak Nagybaczoni Nagy Vilmossal, sokmindent mesélt róla a málnási Zsigmond László tanító bácsi, Benedek Jóska bácsi, Fülöp Blanka néni, Keresztes Józsi bácsi, de sokmindent halott édesanyjától és édesapjától is. Ez meggyõzte arról, hogy az idõsek emlékezetében még elevenen él Nagybaczoni Nagy Vilmos emlékezete, de szükségét érezte, érezték annak is, hogy a fiatal nemzedék is megismerhesse példamutató életét. Az emlékének megõrzése érdekében, 2004-ben, születésének 120. évfordulóján a helyi tanács segítségével, leleplezik Vitéz Nagybaczoni Nagy Vilmos féldombormûvét, Bodó Levente alkotását.

...és a központi parkban lévõ emlékhelyen

Az ünnepség a község mûvelõdési házában folytatódott tovább, itt az egybegyûlteket és a jelen levõ veteránokat, Baló Andrást, id. Mokán Ferencet, Virág Mihályt, Simon András polgármester köszöntötte: “Száz év telt el az elsõ, és hetven év a második világháborútól, megemlékezünk azokról a szörnyûségekrõl és borzalmakról, amelyet a háborúk okoztak. Azok a háborúk, melyekbe hazánk, bár nem önakaratából, de a nagyhatalmak kényszerítésére, belement. Sajnos mind a két esetben a vesztesek oldalán álltunk, így megcsonkult, fogyott a Nemzetünk. Ezt a szörnyûséget Nagybacon sem kerülhette el, több száz fiatal édesapa, szeretett gyermek kapott behívót, menni kellett a frontra. Harcolni kellett, részt kellett venni egy olyan háborúban, amelynek részvételi okát, sem akkor, sem most nem lehet megérteni. Sajnos több mint 150-en vesztek oda Nagybaconból, egyrészük a fronton harcok közbe, a másik fele meg a fokságba, a lágerokban.” Az elöljáró elmondta, azért is fontosak az ilyen megemlékezések, hogy megtudjuk érteni, óvni kell a békét, minden áron.

 
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 975. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.