Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.05.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 975. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.05.20. Közélet

Sutõ Levente-Lehel

Kultúrfalut Vargyasból, ahol az embereken van a hangsúly!

A.E.Hétfõn délelõtt vargyasi lakásában tartott sajtótájékoztatót Sütõ Levente-Lehel független polgármester jelölt, aki a sajtó képviselõi elõtt, a lassan körvonalazódó választási programjáról osztott meg néhány információt.

A független jelölt, aki élvezi a helyi jobboldal MPP és EMNP teljeskörû támogatását, elsõsorban azokat a kétségeket szerette volna eloszlatni, miszerint õ nem itt él, mint mondotta, havonta tíz napot mindig itthon töltött, így tisztában van a község helyzetével, hisz mindig a község pulzusán tartotta a kezét. Éppen ezért, alantas szándék feltételezhetõ és nagy tévedésben van az, aki belõle kivülállót akar csinálni. Beszéli a román nyelvet, tehát ez sem igaz, hogy nem beszélné az állam nyelvét, és nagyjából tisztában van a román jogrendszerrel is. De meggyõzõdése, hogy egy polgármesternek nem kell jogásznak lennie, a megfelelõ személlyel (jegyzõvel) eleget tud tenni ennek a kihívásnak is. 1984-ben külföldre ment, a budapesti ELTE-n két egyetemet végzett, etnográfus és emellett elismert bútorfestõ. Szakmájából kifolyólag összejárta a világot, rengeteg kultúrát megismert, úgy érzi, ezt a több évtizedes szakmai, kulturális és szociális tapasztalatot, kapcsolatrendszerét tudná itthon a közösség javára fordítani. Programjában kiemelt helyet kap a közbiztonság javítása, a községben és a községen kívüli területeken a lopások visszaszorítása. Véleménye szerint kimondottan csak a kamerarendszerek nem oldják meg ezt a problémát. Ha megválasztják, azon fog dolgozni, hogy Vargyasból újból kultúrfalú legyen, akárcsak a hetvenes években. Vissza kell hozni, fel kell éleszteni a kulturális életet, azt a hangulatot, ami a rendszerváltás elõtt jellemzõ volt a falura. Vissza kell csalogatni az elvándorolt fiatalokat, meg kell teremteni a lehetõségeket számukra, hogy érezzék jól magukat itthon. Elsõ lépésként évente két, egy tavaszi és egy õszi kirakódóvásárt szervezne, ahol kimondottan csak a helyi kézmûvesek lennének jelen termékeikkel, a falunapot is ennek a szellemében szervezné meg, ahol nem a tûzijáték lenne a mérvadó. Hiszi, hogy Vargyasnak megvannak azok a lehetõségei, amelyre jövõt lehet építeni, csak jól ki kell használni azokat. Ott van a Daniel kastély, az Almási barlang és a rengeteg kézmûves, akikrõl szinte alig hallani, de nagyon ügyesek és jó munkát végeznek. A községnek nem egy bojáros vezetési stílust képzel el, hanem közvetlen faluvezetésben bízik, ahol az emberek is magukénak érezhetik a döntéseket. Úgy látja, az eddigi vezetés, élén a polgármesterrel, nem jól használta fel a község erõforrásait, lehetõségeit, kudarcként éli meg a vízhálózat kialakítását, a sportcsarnok építését, a parkot, az iskola bõvítését, a barlang fele vezetõ aszfaltutat, ezeket mihamarabb ki kell javítani, orvosolni, megoldásokat találni, mert egyáltalán nem jó fele viszik a település jövõjét az ilyen helytelen döntések.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 975. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.