Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.04.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 970. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.04.15. Művelődés

Dr. Borbáth Károly (1931-1980) a székelyek történésze

1980. április 20. fájdalmas emlékû nap számunkra. Ekkor ragadta el körünkbõl a korai tragikus halál a jeles történészt. Életérõl, munkásságáról és haláláról számtalan írás jelent meg. Én magam is több újságcikkben és két könyvben írtam róla. Szülõfaluja Vargyas, a nevét viselõ iskola ápolja emlékét. Azt hiszem szükségtelen részletesen írnom a jeles történészrõl, mivel azoknak, akik õrzik emlékét, semmi újat nem mondhatnék, azoknak pedig, akik kevésbé ismerik, gazdag forrásanyag áll rendelkezésükre. Dicséretes és példamutató Erdõvidék Múzeumának kezdeményezése, hogy egy sorozatot indított el Erdõvidék nagyjairól, aminek hetedik füzeteként megjelent Dr. Borbáth Károly történész (l931-l980) a "lábon járó lexikon" is, aminek a megírását örömmel és honorárium nélkül vállaltam. Dr. Borbáth Károly kapcsán régóta bosszant egy dolog: évfordulók alkalmával nem közölték írásaimat sem Sepsiszentgyörgyön, sem pedig Székelyudvarhelyen. Abszurdumnak tekintem az indoklásokat: nem Kovászna megyei az írója, illetve nem Hargita megyei a téma. Könyveimmel is hasonló volt a helyzet. Szerencsém volt régi barátságommal és Sylvester Lajos, Czegõ Zoltán és újabban Péter Sándor tollából csak megjelentek értékelõ írások Sepsiszentgyörgyön is. Nem értem fõszerkesztõ urak. Egy székely történész nem mindannyiunké, függetlenül attól, hogy hol született és ki ír róla? Ezek szerint Orbán Balázsról csak Hargita megyében, Gábor Áronról pedig csak Kovászna megyében írhatunk és odavalósi szerzõvel.
El kell mondanom, hogy dr. Borbáth Károlyról írt elsõ könyvem teljesen a Hargita Megyei Tanács támogatásával jelent meg, a második pedig jórészt Antal István képviselõ úr közbejárásának köszönhetõen. A többi 3 könyvem is jelentõs mértékben élvezte Székelyudvarhely támogatását a Hagyományõrzési Forrásközponttal az élen. Dr. Borbáth Károly általam megõrzött hagyatékának sorsával kapcsolatosan is 5 éve várom leveleimre a választ, de úgy látszik, nem érdekel senkit. Részemrõl csak egy biztonságos hely jöhet számításba.Nagyon sajnálom, hogy doktori értekezését nem sikerült kiadnom, mivel fia és a szentpétervári egyetem egyaránt elutasított. A leszármazottak, rokonok megszerezhetik. Segítségükre leszek, ha igénylik. Befejezésül, mivel megtörténhet, hogy utoljára írok dr. Borbáth Károlyról, azt kérem, hogy õrizzük és ápoljuk az általam is nagyra becsült és szeretett történész emlékét. Aki nem teszi ezt, az ne tartsa magát székelynek. Április 20-án helyezzünk legalább egy szál virágot sírjára. Emléke legyen áldott.

Szécsi Antal
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 970. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.