Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.04.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 968. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.04.01. Közélet

Egy fa a jövõ nemzedékének!

A.E. A Háromszéki Közösségi Alapítvány õshonos gyümölcsfa ültetési programja keretén belül, tavaly a megyében öt településen ültettek csemetét, összesen 1500-at, idén 2000-et osztanak szét, ebbõl kapott most négyszáz õshonos csemetefajtát Erdõvidék is, ami szerdán Erdõfülében és Kisbaconban osztottak szét. A csemeték Nagyenyedrõl egy elismert termelõtõl érkeztek.

Szerda délben nagy volt a tolongás az erdõfülei kultúrotthon körül, ahol fõként gyerekek és fiatalok várakoztak arra, hogy hazavihessék igényelt õshonos facsemetéjüket.
A jelenlévõket Buksa Miklós, erdõfülei származású, jelenleg Baróton élõ és tevékenykedõ vállalkozó köszöntötte a HKA nevében, rövid ismertetõt tartva az alapítvány tevékenységérõl, amelyet helyi vállalkozók és civil szervezet vezetõi hoztak létre ezelõtt öt évvel, magánpénzekbõl azzal a céllal, hogy fejlesszék a helyi közösséget. Külön kiemelte a megyében az õshonos facsemeték ültetésének a programját, idén egy csemetekert létrehozásával is foglalkoznak, Sepsikõröspatakon az alapítvány vásárolt egy 65 hektáros területet, ahol már eddig 7000 magot vetettek el.Céljuk, hogy saját maguk neveljék az idõvel, a megyében szétosztandó gyümölcsfákat.Buksa örömét fejezte ki, hogy ennyi fiatal érdeklõdik az esemény iránt, arra kérve a fennvalót, hogy adja meg azt az örömet, hogy azok, akik ezeket a fákat elültették, idõvel egyenek is annak gyümölcsébõl. Emellett a program egyik célja az is, hogy már egészen fiatalon arra nevelje a gyerekeket, hogy szeressék, és óvják ezeket a fákat, legyen az õ kezük munkája is benne, és váljanak szerves részeivé ennek a folyamatnak. Ezért is adták a csemeteültetési programnak az - Egy fa a jövõ nemzedékének! - címet.
A baróti vállalkozó, akinek nem kertészmérnök a végzettsége, de lelkesen tanulja és érdekli a csemeteültetés és nevelés, néhány hasznos információval is ellátta a jelenlévõket.Elsõként kihangsúlyozta, hogy a facsemetének legyen helye, hiszen a fa növekedik, nem mellesleg az almának például sokkal terebélyesebb a koronája, mint például a szilvának, vagy éppen a meggynek, cseresznyének. Arra is figyelmeztetett, hogy a vásárlástól az ültetésig mindenképp érdemes vízben tartani a facsemetét, lehetõleg 1-2 napnál ne tovább, és hûvös helyen tartsuk. A gödörkialakításnál, a felsõ termõ talajt válasszák szét a mélyebb, meddõ talajtól amikor ültetjük a csemetét, a betakarásnál pedig arra figyeljünk, hogy a felsõ termékeny talaj a gödör aljára közvetlenül a gyökerekhez kerüljön. A másik, amire figyelni érdemes, hogy a szemezés a talaj fölött kell maradjon mindig. Ügyeljünk a hajszálgyökerekre, hogy ezek a betakarást követõen ne maradjanak felgyûrten, nagyon óvatosan meg kell mozgatni a csemetét. A hajszálgyökerekhez semmiképpen ne nyúljunk, ám javallott a megsérült, vagy eltörött vastagabb gyökereket levágni.

Buksa Miklós, a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) kuratóriumának tagja, hasznos tanácsokkal látta el a jövõ õshonos gyümölcsfa tulajdonosait

Ültetéskor ne fukarkodjunk a víz használatával, 10-15 liter vizet nyugodtan fel lehet használni, az elsõ két évben se spóroljunk a vízzel, ám az öntözésnél vegyük figyelembe a talaj összetételét, például a nagyon tippadt, agyagos talaj esetében, óvatosabban bánjunk a vízzel, hiszen az agyagos talaj nem engedi át a vizet, ezért a fa akár meg is fulladhat. Ületés után vágjuk vissza a csemetét a kívánt törzsmagasságra, figyelembe véve, hogy az utolsó 3-5 rügybõl alakul ki majd a korona alsó szintje, itt figyelni kell arra, hogy a hajtások (ágak) legyenek eltávolodva egymástól szétszórtan a törzsön, és ne csoportosan egy csokorban, megelõzve ezzel azt, hogy a gyümölcsfánk sérülékeny legyen. A fákat ne nyessük meg erõsen, mert ha egy évben túl sok ágat vágunk le, akkor a fa megijed, és még több hajtást fog hozni, és az megint nem jó. A most Erdõfülében és Kisbaconban szétosztott õshonos facsemeték között voltak almafélék: Pónyik, Batul, Jonathán, Budai Domokos, Török Bálint (Stettin), Kisasszonyalma, Arany Párem. Körtefélék: Vilmos, Piros Vilmos, Hardy Vajkörte, Papkörte, Császárkörte, Piros belü, Muskotálykörte, Zöld Magdolna, Mézkörte.  Szilvafélék: Zöld Ringló, Besztercei. Meggyfélék: Körösi. Birsfélék: Berecki.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 968. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.