Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.03.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 967. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.03.25. Művelődés

Fehér János mûvészettörténész bemutatja az olaszteleki Daniel-kastély építéstörténetét

Egy mûemlék jövõjét nem lehet csak egy pillérre helyezni

A.E.Háromnapos, kiállításokkal, mûvészeti elõadásokkal és kerekasztal beszélgetéssel tarkított konferencia sorozatot tartottak Élõ Kastély (1680-2016) címen, amelynek az olaszteleki Daniel Kastélyszálló adott otthont. A három nap alatt nagyon sok aktuális probléma felvetõdött az épített örökségünk védelmével és megõrzésével kapcsolatosan. A konferenciasorozat csütörtökön fényképkiállítással kezdõdött, és vasárnap kerekasztal beszélgetéssel ért véget, - a mûemlék, mint lehetõség - témát boncolgatva. A meghívott elõadók elõadásaikon, tapasztalataikon keresztül próbáltak válaszokat, egyfajta útmutatást adni a jelen és jövõ azon kérdéseire, hogy megmenteni vagy megõrizni kell értékeinket, hogy miként válhat élõ kastéllyá egy kastély, vagy hol kell meghúzni a határvonalat a funkcionalitás és az értékmentés között.

Pénteken, az érdeklõdõket Fehér János mûvészettörténész vezette végig, elõször kívül mutatva be az olaszteleki Daniel kastély fõbb építészeti jellegzetességeit, ezt követõen pedig szobáról-szobára járva ismertette a kastély restaurálási munkálatai során feltárt, és 2013-2014 között restaurált 17. századi falképtöredékeket.
Rácz Lilla, a Daniel Kastély Egyesület részérõl köszöntõbeszédében az elmúlt egy év eseményeit fogalta össze, amelyek fõként kulturális események voltak, és amelyet ezzel a szakmai rendezvénysorozattal zártak: “Fontos, hogy szakmai szempontból is meg tudjuk mutatni, ami itt történik, másrészt ebbe a folyamatba be kell vonni a hozzáértõ közönség mellett a laikus közönséget, hogy õk is magukénak érezzék a kastélyszállót. A minél szélesebb réteg bevonzása, a szórakoztatás mellett, adni szeretnénk valamit útravalóul a Daniel kastélyból és annak történelmébõl.”
A pénteki elõadások jórészt szakmai témájúak voltak, ahol az olaszteleki 17. századi falképek Gyöngyössy János, történeti grafikus által készített grafikai rekonstrukcióinak ismertetése mellett, ez alkalommal mutatták be Fehér János: Az olaszteleki Daniel-kastély és 17. századi falképei címû kötetét. Elõadásokat hallhattunk még az Erdélyben fellelhetõ, reneszánsz és késõ reneszánszkori falfestményekrõl, annak rastaurálási munkálatairól is.
Szombaton inkább a kastélytulajdonosok és a nagyközönség felé nyitottak a szevezõk, hiszen olyan témák kerültek terítékre, mint a mûemlékhasznosítás, hogyan tud egy 360 éves kastély fennmaradni az elkövetkezõ idõkben?
Dr. Flender Gyöngyi, Magyarország Csíkszeredai Fõkozulátusa részérõl, az erdélyi kastélyok hányattatott sorsát, valamint a visszaszolgáltatások során tapasztalt rendellenességeket hangsúlyozta ki, megállapítását adatokkal is alátámasztotta, míg Magyarországon megtörténtek a visszaszolgáltatások, addig nálunk más a helyzet. Ma nagyon leromlott állapotba kerültek az egykori magyar kézben levõ kastélyok, épületek, a román állam pedig semmit nem tesz a folyamat megállításáért. Szerencsére vannak pozitív példák is, mint az olaszteleki Daniel-kastély - fogalmazott.
A kastélyok jövõjét firtatva kiderült, naponta, szinte minden percben pusztulnak el visszafordíthatatlanul értékek, és egyelõre ennek tehetetlen szemlélõi vagyunk.
Az olaszteleki történet egy jó példa arra, hogy miként lehet életképessé varázsolni egy történelmi épületet. Itt tetten érhetõ az, hogy nem elég csak megörökölni, megvásárolni, vagy visszakapni és szakszerûen felújítani egy mûemléket, a jövõre nézve a fenntarthatóságot is figyelembe kell venni, hiszen a funkcionalitás, a mûködtetés a jövõ élõ kastélyainak záloga. Meg kell találni azokat a pontokat, ahol a szakmaiság és az értékmentés megfér a turizmus, a szórakoztatás adta kihívásokkal, egy mûemlék épület jövõje nemcsak egy pillérû kell hogy legyen. Mérlegelni kell azt is, hogy mi legyen a fontosabb, megõrizni 300 kastélyt 10-20 évre, vagy felújítani 10-et, úgy, hogy az fennmaradjon 200-300 év múltán is, úgy hogy világszínvonalú legyen?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 967. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.