Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.03.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.03.18. Közélet

A Bodvaji kohónál 

A piros az erõ, a fehér a hûség, a zöld a remény jelképei

A.E.Bodvaj története hullámvölgyszerûen alakult, zajlott itt már alkotó-, a mindennapi élet kellékeit teremtõ munka, volt történelmi jelentõségû események színhelye, ahol a nemzet önvédelmi harcához szükséges hadifelszerelés egy részét állították elõ, jutott már többször is, szinte egészen az enyészet útjára. Volt fontos és volt elfeledett hely. De ezelõtt egy évtizeddel, néhány lelkes lokálpatrióta ember kezdeményezésére sikerült itthoni és anyaországi segítséggel nemcsak helyreállítani a kohót, ipartörténeti és történelmi emlékmûként, hanem rendeltetést is adni e helynek, hiszen egy év kihagyással, minden március 14-én itt ünnepelnek Erdõvidék településeinek képviselõi, és több más, közelebbi, távolabbi helyrõl érkezett ember. Más ez a hely, mint bármely falu vagy város, más a nemzeti ünnep megtartásának idõpontja, hiszen itt egy nappal hamarabb veszi kezdetét az esemény, mások az itt megjelenõ emberek is, hiszen különféle helyekrõl jöttek, részben ismerõsök, részben idegenek. Minden más, de a szónak a legszebb, legnemesebb értelmében, hiszen egyformák és egyek vagyunk abban, hogy idejöttünk ma, ezen a verõfényes napon, megünnepelni az 1848-49-es forradalom kitörésének 168. évfordulóját - hangzott el Mihály Réka tanítónõ köszöntõjében, az 1848-49-es ünnepi megemlékezésen Bodvajban.

Az ünnepi beszédek sorát Bihari Edömér, nagyajtai polgármester nyitotta, aki többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy arra összpontosítsunk, ami összeköt, és nem arra, ami szétválaszt. A 21. században Gábor Áron ágyúi az összefogást jelentik.
Nem feledkezett meg szót ejteni a megfélemlíteni vágyó erõkrõl, akik gyûlöletkeltõ gondolatokat szórnak szét: “Az így gondolkodók ellen szükséges, hogy felemeljük ma is a szavunkat, s a történelem és az istenadta emlékhelyeink magaslatairól világgá kiáltani, hogy jogorzás helyett jogokat akarunk, csendes, békés ünnepet. Kiáltjuk azok fele is, akiknek éppen szól a kiáltás, mi nem vagyunk terroristák, mi nem bántunk senkit, mi nem vesszük el senkitõl, ami õt illeti, mi szabad hazában, szabadon akarunk élni!A forradalom napjaiban megszületett összefogás, az akkor kialakult nemzet, ma is mutatja az utat, és minden március 15-én emlékeztet bennünket, hogy a nemzet megmaradása csak közös akarattal lehetséges, amikor az eszme életté minõsül! Elképzelhetetlen, hogy 168 évvel a szabadságharc után még mindig éreznünk kell egy hatalomnak a szorítását, amely tönkretenne és elpusztítana mindent, ami nem önmaga. Es mindezt az apáinktól örökölt földünkön, ahol minden rög vértõl áztatott, ahol egykor a kerti szerszámot fegyverre kellett cserélni, s az imádkozásra hívogató harangok a szabadság tüzét okádták, mint Gábor Áron ágyúi, mert nem volt más választás.
Márton Árpád parlamenti képviselõ, a nagyajtai polgármesterhez hasonlóan az összefogás fontosságát emelte ki, elmondva, hogy bár a 12 pont a Nemzet egységéhez szólt, de más-más rétegek értették és értelmezték azt.
A kezdeti együttlét ezért egymás elleni torzsalkodásba fakadt: “Háromszéken is mindenki a saját maga érdekeit védte, akkor úgy nézett ki, hogy nem sikerül összehozni ezt a három érdeket, de az utóbbi események igazolták, hogy sok-sok idõ kellett ahhoz, hogy összhangba jöjjön a nemzet, és kialakuljon Háromszék önvédelmi harca” - fogalmazott. Beszédében felolvasta az udvarhelyszéki Orbán Balázs Háromszéket méltató szavait, amelyben a térség védelmi harcát, a zsarnokság ellen vívott hõsiesség babérkoszorújaként említi meg. A rendezvényen fellépett a vargyasi Dávid Ferenc Dalárda, énekelt Tana Enikõ és Sükei Katalin, Földi Margit, Tatár Ágnes Tekla és Komporály Bálint szavalatokat adott elõ, áldást mondott Kelemen-Karikás Árpád szárazajtai református lelkész.
Hol vannak a mai fiatalok?A bodvaji események után, Baróton elõbb a központban lévõ Kossuth emléktáblát koszorúzták meg, majd ezt követõen a Beke emléktáblára, valamint a Zathureczky temetõben levõ 48-as síroknál helyezték el az emlékezés koszorúit. A Beke emléktáblánál Soós László, a HVIM erdõvidéki tagszervezetének elnöke mondott beszédet: “Újra itt. Ezelõtt egy évvel is, ezen a helyen ünnepeltünk együtt. 1848 márciusában volt néhány olyan fiatal, akinek volt mersze kiállni, és elmondani véleményét, és akikben több volt az öntudat, mint az átlagos emberben, tudjuk mind, hogy mi lett ezen fiatalok kiállásával. De hol vannak azok a fiatalok a jelenben? Hát tudják meg kedves résztvevõk, hogy nem halt meg mindenkiben a nemzeti öntudat, eljön még az az idõ, amikor a jelen Petõfi Sándorai, Kossuth Lajosai esélyt kapnak, és újra kiállnak, és újra hallgatni fognak rájuk, de annak még nincs itt az ideje. Még nem vezették félre elégszer a pénzéhes semmirekelõ nagyurak. Még megelégszik a nép egy méltóságteljes vonulgatással vagy néhány szép szóval. Miközben mindez csak kétszínûség, parasztvakítás, talán emiatt van, hogy már ilyen kevesen veszünk részt egy ilyen megemlékezésen, hiszen tavaly is ilyen kevesen voltunk. És közölünk is, sokan nem érzik át az ilyen ünnepségek hangulatát, és csak azért vannak itt, mert kötelességük, vagy ezen rendszer bábjai, de foghatnánk a szervezésre is, amit újfent megköszönnék a méltóságteljes nagyuraknak, akik oly büszkén tartják maguknak ezen ünnepségeket, és rendezvényeit, holott nem tettek semmit érte, és még meg sem becsülik azt, hogy ide eljöjjenek. Na de ki figyel ide ilyen magamfajta fiatal szavaira, egy olyan fiatal szavaira, akinek elege van az elnyomásból, ki már nem hisz azoknak a nagyuraknak, akik szemtõl szembe kedvesek és ígérnek, a háta mögött meg kinevetik, akár úgy is érzem, érezhessük, hogy szélmalomharcot vívunk, de ez nem így van. Lassan ez igaz, de biztosan ébred a fiatalság, lesz még magyar szabadság, lesz még diadalmas gyõzelem, elõre fiatalság, elõre magyarok!”

A Zathureczky temetõben
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.