Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.03.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.03.18. Közélet

Dacian Cioloş miniszterelnök üzenete március 15-e alkalmából

2016. március 15-én az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulóját ünnepeljük. Ez a pillanat jelentette a modern Európa kezdetét.
Ez a nap a szabadságért, az igazságért és a békéért folyatott küzdelem szimbólumává vált magyar szomszédjaink és barátaink számára, akik Magyarországon, Romániában, vagy a világ más részein élnek.1848 Románia és Magyarország történelmében az a meghatározó, közös pillanat, amely jelentõsen hozzájárult a két nemzet kialakulásához és megalapozásához, mai helyzetükhöz. Éppen ezért, március 15-én kötelességünk emlékezni arra, hogy az a társadalom, amelyben ma élünk, románokként és magyarokként, de fõleg európai állampolgárokként, azon törekvések és eszmék eredménye, amelyekért elõdeink harcoltak. A magyar szabadságharc kitörése olyan eszmékért való küzdelem eredménye, mint a sajtószabadság, a parlamentáris demokrácia, a felelõs kormány, illetve a mindenki számára biztosított polgári és vallási egyenlõség, amelyek az erdélyiek által a balázsfalvi kiáltványban megfogalmazott követelések szellemét tükrözik.
Mi több, olyan értékek ezek, amelyek ma is meghatározzák nemzeteinket. A tisztelet és szolidaritás üzenetét közvetítem a szabadságharc 168. évfordulója alkalmából a magyar nép, a romániai magyarság és a világon élõ minden magyar számára. A jövõben is kitartunk amellett, hogy a romániai magyarság itt békében, harmóniában és együttmûködésben éljen, valamint gondosodunk arról, hogy minden nemzeti kisebbség számára hagyományai, kultúrája és anyanyelve megõrzése érdekében megfelelõ keretet biztosítsunk, mert a nemzeti kisebbségek általában - és különösképp a magyar közösség - Románia szellemi gazdagságának fontos forrását jelentették és jelentik napjainkban is, amelyet kulturális örökségünk kiteljesítése érdekében értékelnünk kell. A történelem folyamán Románia és Magyarország hasonló utakon jártak, mindkét ország megtapasztalta a totalitárius rendszerek nehézségeit, ugyanakkor együtt tették meg a szükséges lépéseket a NATO- és az EU-integráció felé is. Utunk folytatódik, hiszen nemzetiségtõl függetlenül közös törekvésünk a demokratikus értékek tiszteletben tartása és állampolgáraink jólétének megteremtése. Románia és Magyarország, valamint a Romániában élõ magyarok és románok közötti párbeszéd alapvetõ eleme annak a közös elhatározásnak, amely az európai építkezés szellemében megfogalmazott célok elérését jelenti. Ezen gondolatokkal kívánok minden magyar embernek szép ünneplést!

Dacian Cioloş,
Románia miniszterelnöke
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.