Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.03.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.03.18. Közélet

A tisztább, szebb környezetért dolgoztak szombaton Köpecen

Sz.Réka Szombaton, március 12-én, falutakarítást tartottak Köpecen. A pár éve indított kezdeményezést a tavalyi szünet után, idén újból sikerült megtartani. Reggel kilenc órakor az iskolaudvaron gyülekeztek az akcióban részt venni kívánók, ahol gumikesztyût és zsákot kaptak, valamint csoportokba szervezõdtek, és eldöntötték, hogy melyik csoport hol folytatja tevékenységét. A zömében gyermekekbõl álló csoportok sorra vették az utcákat, összeszedve az út mellett "felejtett" zacskókat, cukorkás papírokat, de a patakmederbõl is kiszedték a felelõtlen felnõttek által beledobált mûanyag sörös palackokat, lejárt gyógyszereket (!), használt pelenkákat, és más, sok esetben meglepõ tárgyat, szemetet. A falubeliek közül többen csatlakoztak a kezdeményezõkhöz, azonban a nap során tevékenykedõk száma így is szerény maradt a tavalyelõtti takarításhoz mérve. A falu utcái mellett a temetõ takarítása vett több idõt igénybe, valamint a szilfa környékének rendbe rakása, mindkét helyen több bozótost felszámoltak, lenyesték a magasra nõtt, elszáradt növényzetet. A március 15-i ünnepségre felkészülve, a falu központjára is kivételes gondot fordítottak, kipucolva a sáncot, valamint megseperve a központi teret. A nap folyamán 80 darab, 120 literes zsák telt meg szeméttel, körülbelül nyolcszor fordult a traktor a tele rakott utánfutóval.
Munkájuk végeztével meleg teával, kávéval, kaláccsal, szendviccsel kínálták meg a résztvevõket. Az elvégzett munka látványos, azonban – a tapasztalat alapján – rövid életû. Remélhetõleg ezek az akciók felhívják a figyelmét a "szemetelõknek" arra, hogy a kifizetett pénzükért cserébe elviszik a ház elõl a szemetet, nincs amiért a patakba dobni azért, hogy más utólag kiszedje onnan. Arról nem beszélve, hogy a szemetes patak környékérõl, még a tavasszal igen népszerû csalánt (nálunk csihány) sem érdemes leszedni, hiszen ilyen környezetben nem nõ egészséges csalán sem! Amíg erre sokan nem jönnek rá, addig sajnos kemény, és hálátlan munka a szemétszedés, de remélhetõleg elõbb-utóbb eredményhez vezet. Bízunk benne! A szervezõk köszönetüket fejezik ki egyenként mindenkinek, aki fontosnak tartotta részt venni az eseményen, gyerekeknek, fiataloknak, férfiaknak és nõknek, külön kiemelve a Köpecen tanító Kovács Évikét, aki barótiként eljött felpártolni az akciót a gyerekekkel.
Külön köszönet az Erpék Rt. tulajdonosának, Buksa Miklósnak, akinek köszönhetõen finom kaláccsal és kenyérrel lehetett megvendégelni a dolgozókat, valamint a Baló és a Sebestyén, valamint a Pál családoknak, akik mindig helyet biztosítanak a kínálmációnak.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.