Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.03.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.03.18. Közélet

Kiállni, képviselni, kiharcolni

Albert Egon Lecsengett nálunk is a március 15-i rendezvénysorozat, elnémultak a szónokok, a kokárdás, nemzeti ima és himnusz ízû napok után visszazökkentünk a megszokott hétköznapokba. Ám mint annyiszor, a mostani, 168. március is üzenetet hordoz, amit most újra feltöltöttek magasztos és nemzet egyesítõ beszédekkel, gondolatokkal. Valahogy ez a március is amolyan valóságtól elrugaszkodónak tûnt, valahogy ez a megemlékezés is olyan színpadiasra siekeredett.
Hiszen ezen a színpadon évrõl-évre ugyanazok a szereplõk, ugyanazon politikai bábuk mondták el hihetõ, vagy hiteltelen beszédeiket, ugyanannak az egyre foghíjasabb “tömegnek”.Összefogás, összefogás, összefogás - hallottuk két napon keresztül, kezdve Bodvajtól le Véczerig, majd Erdõvidék központjában mondták, emelték ki az “összetartozunk” fontosságát, nyíltan bélyegezve meg a széthúzó magatartást. Modellt is kaptunk, az 1848-49-es hõsök, hazafiak helytállását, akiknek hozzállása a mai kor emberének is követendõ példa lehetne, de mégsem az...
Miért?Kiállni – olvassuk az egyik kokárdás, a szabadságharcot hirdetõ, pártlogóval ellátott plakáton. Kiállás az igazunkért, jogainkért, ittlétünk igazolásáért, akkor, amikor a karhatalom minden eszközt megragad a kisebbségi létünk korlátozásáért?! De kik állnak ki, és miért, vagy fogalmazzunk úgy, hogy 26 év alatt kiknek kellett volna kiállnia? Ha már kiállnak, akkor képviseljenek is valamit, uraim! De mondja már meg valaki, hogy tulajdonképpen mit is értünk mi képviseleten, mi a szórványban élõ, a székelyföldi magyar, hogy képviselik a mi magyarságunk, szülõföldünk ügyét?! Kiharcolni –, na igen, kiharcolni, 26 éve csak harcolnak, de miért, a még nagyobb nyugdíjért? Kiállni, képviselni, kiharcolni, – ma ezt bármely erdélyi magyar politikus, pártszíntõl függetlenül magának mondhatná, de ha van lelkiismerete, akkor le is tagadhatná.  Fáj ez a három szó, mert ahogyan ezek a nagy beszédek, a tükörbenézések, az összefogásra buzdítások üres, élettelen gondolatok, pont olyan ez a három szó is. Mert miért van az, hogy manapság jórészt csak a pártaktivisták azok, akik részt vesznek a március idusán? Miért van az, hogy ma egyre többen maradnak távol? Fásultság, globalizáció? Miért van a nép részérõl ez a nemzeti elidegenedés?Szövegelni lehet napestig, jobbnál-jobb szónoklatokat tartani, lehet dicsõíteni a múltat, de mindezt tegyük úgy, hogy gondoljuk meg, vajon 168 év múlva utódaink mit fognak a mi korunkból ünnepelni, a széthúzást? Vagy valóban meg tudjuk nekik is mutatni, mit jelent valóban kiállni, képviselni, kiharcolni? Õseink megmutatták, most mi következünk!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 966. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.