Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.03.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 965. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.03.11. Közélet

Bemutatkoztak az erdõvidéki nõszövetségek

A.E.A nõk iránti megbecsülés és elismerés jegyében zajlott a keddi Tortoma önképzõkör, amelynek idõpontja rendhagyó módon épp március 8-ra, a nemzetközi nõnapra esett, ebbõl kifolyólag amolyan kerekasztal beszélgetésre került sor Nõk az egyházban címmel. Az est meghívottai: a vargyasi Andorkó Rozália, a Háromszék Felsõfehéri Unitárius Egyházkör Nõszövetségének elnöke, Farkas Erzsébet (Kisbacon), az Erdõvidéki Református Nõszövetség elnöke, és Nagy Zsuzsa, a Baróti Római Katolikus Nõszövetség elnöke, akik bemutatták tevékenységeiket, valamint elmondták véleményüket, meglátásaikat, tapasztalataikat a nõk betöltött szerepérõl úgy a mindennapokban, mint az egyházban.

Andorkó Rozália, tevékenységét 1990-ben kezdte, a nagy multú vargyasi nõszövetségben, amely 1928-ban alakult, és egészen 1948-ig mûködött. 1991-ben kérték fel a nõszövetség vezetésére, így került bele az erdélyi nõszövetségek véráramába. Tapasztalatai szerint a legfontosabb ezeknél a tevékenységeknél, hogy legyen hit és munkásság. A nõk mindig fontos szerepet töltöttek és töltenek be mind a mai napig az egyházakban - fogalmazott. Az évtizedek során rengeteg gyûjtést szerveztek, például adományokat gyûjtöttek a baróti kórháznak, emellett rengeteg bibliaórát tartottak. Igazán kimagasló tevékenységük az 1997-es Unitárius Nõk Országos Konferenciájának a megszervezése volt. A vargyasi nõszövetségnek zászlaja is van, amit 2000-ben avattak fel, szerveznek bálokat is, idén például 8. alkalommal tartják meg a nõnapi bált Vargyason. Együttmûködnek a helyi dalárdával is, ami a faluban az egyetlen zenei mûveltséget biztosítja. Farkas Erzsébet tulajdonképpen a szerelemmel kapott egy gyülekezetet, benne sok-sok nõt. Munkáját nem kiváltságként, hanem feladatként éli meg. Egyházban betöltött szerepüket amolyan multifunkcionálisnak ítéli meg, amely nagyban összehasonlítható az otthoni tevékenységgel is. Farkas, elsõsorban a 15 anyaegyházból, két leányegyházból, és 3 szórvány egyházból álló, 1990-ben újjáalakult Erdõvidéki Református Nõszövetség munkájáról beszélt részletekbe menõen, amelyet úgy jellemzett, hogy sokan vannak sokfélék, egyenként talán gyengének tûnhetnek, de szervezetben nagyon erõsek. Tevékenységük lelki, diakóniai és kulturális, amelynek lelki, összetartó szerepe van. Nagy Zsuzsa, a baróti katolikus nõszövetség munkájának ismertetõjében kitért arra, hogy nagyon sok nõ hivatásként élte meg az egyházban a szerepét. Baróton az egyház keretén belül több lelkiségi csoport mûködik, mndenki végzi a maga dolgát, nincsenek nagyon átjárások különbözõ tevékenységi körök között. A nõszövetségi tagok részt vesznek a templom körüli munkákban, számon tartják a magányos öregeket, járnak beteglátogatásokra. Karácsonykor és Húsvétkor körülbelül 60 db. szeretetcsomagot állítanak össze és osztanak szét a rászorulók között. Kiemelten fontos számukra a csíksomlyói búcsún való részvétel, különbözõ kirándulásokon, múzeumlátogatásokon vesznek részt.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 965. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.