Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.03.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 965. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.03.11. Közélet

Az utálatpolitika végnapjait éljük?

Albert Egon Sorra rúgják fel a magyar közösség jövõjét is érintõ, politikai összefogást magyar pártjaink, Erdély fontosabb városaiban, míg hónapokkal ezelõtt még mindenki összefogást sürgetett például Marosvásárhelyen, vagy Kolozsváron, most úgy tûnik, mégis járhatóbb út, ha mindenki saját malmára hajtja a vizet.
Ez pedig, mondani sem kell, hogy milyen következményekkel járhat, hiszen az elmúlt esztendõkben már meg lehetett tapasztalni, mit jelent a magyar képviselet gyengülése a helyi tanácsokban. De a hatalomvágy ismét felülírta a közösség érdekeit? Továbbra is képtelenek tömbben felállni a román politikai pártokkal szemben, még egy-egy helyhatósági választáson is, ahol bizony sok mindent veszíthetnek.Nálunk Székelyföldön, ahol többségben élünk még magyarok, nem igen áll fenn a lehetõsége még annak, hogy például városaink élére román polgármester kerüljön, vagy a városvezetésben túlnyomo részt más nemzetiségû tanácsos kerüljön. Éppen ezért, nálunk vezetõink egymás politikai ellenfelei voltak, ami hangsúlyosabban teret nyert a négyévente sorra kerülõ helyhatósági választásokon. Ám miközben õk egymás becsmérlésében, és lejáratásában, vagy éppen az ígérgetések túllicitálásában a választók fele, jeleskednek, addig vajon észrevették-e, hogy ezzel az utálatpolitikával tulajdonképpen saját közösségeiket gyengítik, a párbeszéd, az öszszefogás lehetõsége helyett?! Mert szemünk elõtt egyre inkább megerõsödik a más nemzetiségû, igaz, sajnos ebben az is közrejátszik, hogy amíg õk sokasodnak, addig mi szemlátomást fogyunk. Idõszerû lenne rájönni, hogy ha nem változtatunk a szemléletmódunkon, politikai hozzáállásunkon, akkor nem az lesz a kérdés, hogy elveszítjük-e Csíkszeredát, Gyergyószentmiklóst, Sepsiszentgyörgyöt, Kovásznát, Kézdivásárhelyt, Barótot, hanem, hogy mikor? Most a jelenben távolinak tûnik még ez, ám talán most kellene végleg eldönteni, hogy tényleg végetvetünk az utálatpolitikának, vagy tovább hízlaljuk azt? Bebizonyosodott az is, hogy nem az egypártrendszer a járható út, de az egészben a szomorú az, hogy a jövõbe vezetõ alternatívák helyett egyelõre csak lépten-nyomon a torzsallkodásba ütközünk. Talán ezúttal valóban megtörténik a szemléletváltás, az utálatpolitika végnapjait élnénk? Lehet, túl korai még temetni ezt az elfajzott értékrendet, hiszen június 5-e, bár belõhetõ távolságra van, de van annyira messze, hogy nincs értelme összeugrasztani még a feleket. Erdõvidéken nagyjából nevesítette az RMDSZ polgármesterjelöltjeit, tanácsosi listáira pedig ma 12-ig lehet jelentkezni. Az ellenzék táborában egyelõre csönd van, ami persze nem azt jelenti, hogy az MPP, EMNP-n belül ne folynának az egyeztetések. A kérdés csak az, hogy mikor mindenki kiteríti a lapot, akkor itthon vetélytársai, vagy újra ellenségei, ellenfelei lesznek egymásnak a magyar jelöltek?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 965. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.