Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.26. Művelődés

Tóth Viktor (saxofon) és Vitályos Lehel nagybõgõ

A jazz nem fekete, és nem fehér...

A.E. Élõ koncert sorozat Erdõvidéknek nevet viseli az a múlt csütörtökön útjára indított sorozat, ahol a szervezõk szándéka meghonosítani nálunk is különbözõ zenei mûfajok bemutatását élõ koncert formájában. “Annak idején Csönye és Bogyócska segítségével sikerült kiizzadni négy koncertet, hátha ez a mostani sorozat nem lesz ennyire rövid - utalt az egyik szervezõ, Oláh József, a koncertsorozat elõzményeire. A mostani sorozat egyik mozgatója Lázár Endre, a sepsiszentgyörgyi MUKK egyesület részérõl elmondta, ha van közönség, akkor van értelme a közös munkának, hiszen ez csak így tud mûködni. Következõ élõ koncertre március közepén kerül sor, Baróton.

A jazz nem fekete és nem fehér. A jazz mindenkié! - s valóban, csütörtökön este mintha eltûntek volna a korlátok, s a jelenlévõk egy olyan világba csöppentek bele a magyarországi Tóth Viktor és a sepsiszentgyörgyi Vitályos Lehel vezetésével, ahol nem létezett más, csak az ütem, a dallam, a zene, amelyben egyszerûen, minden kendõzés és smink nélkül, elevenen lüktetett az itt és a most, az egyszeri és megismételhetetlen improvizáció.
Mûvészet és zenetörténet, kettõ az egyben, ami nemcsak a hozzáértõ számára volt élvezhetõ, hanem azok számára is, akik talán életükben elõször ott hallgattak végig - ráadásul élõben -, egy jazz számot. Az est végén pedig valószínûleg nem úgy állt fel a székébõl, hogy hallott valami zavarosat, valami megemészthetetlen egyveleget, hanem mint aki átélte az isteni és az ördögi ritmust. A szaxofon hamiskás hangjából, meg a nagybõgõ lüktetõ dallamaiból kapott valami mást, az õsi Afrikából, az új világ rabszolgatartó, kilátástalan világából. Megismert egy társadalmi keresztmetszetet a huszas, harmincas, negyvenes évek feketebõrû jazz muzsika nagy egyéniségeirõl. Elképzelhette az alkoholban és drogban oldódó nonkonformista zseni(k) színpadi, mindent felforgató mûvészetét, valamint képet alkothatott az új idõk szelérõl, amely a jazz, a zene idõtlenségérõl regélt.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.