Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.26. Közélet

A fórum résztvevõi (b-j): Keserû Sándor, Bottyán Zoltán, Oláh István, Benkõ Emõke,
Patrubány Miklós, Borsos Géza

Felkészült, felelõsségteljes és hiteles vezetõkre van szükség

A.E.Ki a székely és ki a magyar? Valóban nemzetárulást követtek el azok, akik a legútóbbi népszámláláskor arra buzdítottak, hogy ne székelynek, hanem magyarnak valljuk magunkat? Nemzet-e a székelység, netalán kisebbség? Az egyén, vagy a közösség érvényesülése a fontosabb? Beolvadni vagy fennmaradni? - kérdéseket boncolgattak a felszólalók kedden, a Városi Mûvelõdési Ház kistermében, a könyvbemutatóval egybekötött fórumon, melyen részt vettek a Magyarok Világszövetségének vezetõi is. A felszólalók egyértelmûsítették, a székely nép túl értékes ahhoz, hogy beolvadjon, ehhez azonban karakán kiállásra, valamint olyan hiteles vezetõkre lesz szükség, akik a népükért vannak és nem fordítva.

A jelenlévõket Keserû Sándor történész köszöntötte, aki bevezetõjében úgy fogalmazott, évszázadokra visszamenõleg mindig nagy fontossággal bírt, hogy az egyén, akárcsak a közösségek, rendelkeznek-e kellõ, megfelelõ öntudattal. A kommunizmus éveiben, 89 elõtt, a közösségi öntudat, az önfeláldozás helyezõdött elõtérbe, napjainkban a liberalizmus az egyént helyezi mindenek elé. Meglátása szerint a Kárpát-medencei magyarság manapság egyfajta útkeresésben van, és ennek az útkeresésnek egyik példája a helyszínen bemutatott Magyarságtudományi füzetek 26. száma is.
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke elmondta, ezeknek a füzeteknek az a célja, hogy térben és idõben valamit villantsanak fel, most történetesen a székelyek történelmével kapcsolatosan, a székely eredettel foglalkozik. 2012-ben a Magyarok VIII. Világkongresszusa amikor elfogadta a Magyar Nemzet új definiálását, a székelyeket népként definiálta.
“Fontos, hogy tisztázzuk: a székelység tehát nem kisebbség, nem népcsoport, hanem nép!” - hangsúlyozta Patrubány, aki egyben a fogalmak helyes használatára is figyelmeztetett, mondván, egy nép csak azután válhat nemzetté, ha saját kezébe veszi a sorsát.
A Magyarságtudományi füzetek társszerzõje Borsos Géza tanár, az EMNT alelnöke, a székelységet egy olyan életképes közösségként határozta meg, amely rendelkezik az államiság minden jegyével. Éppen ezért, nagyon meg kell gondolni azt, hogy mit választ a jövõ nemzedéke, a beolvadást, vagy a megmaradást, az önrendelkezés harcát választja-e? Az, hogy 26 év alatt ott sem tartunk lassan, mint Ceauºescu idejében, az elsõsorban a mostani vezetõink inkompetenciájának köszönhetõ, másik felõl pedig a 2012-es népszámlálás margójára is írható. Emellett elmarasztalóan szólt az SZNT jelenlegi, valamint az MPP egykori elnökének, Szász Jenõnek és társainak egyfajta “nemzetellenes” politizálásáról, nemzetárulást követtek el azok, akik a népszámláláskor arra buzdítottak, hogy ne székelynek, hanem magyarnak valljuk magunkat. Benkõ Emõke, az SZNT alelnöke, a számonkérés mellett arra buzdított mindenkit, hogy ne adja fel a harcot, hiszen még nincs veszve semmi: Mi Székelyföldnek vagyunk a tulajdonosai, amit megtartani kötelességünk!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.