Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.26. Közélet

Kádár Gyula, történész (1953-2015)

A nacionalizmusból ma sokan jól élnek

A.E. Szomorú, ugyanakkor különleges találkozónak, könyvbemutatónak adott otthont kedden az Erdõvidék Múzeuma Tortoma önképzõ köre. A Székelyföld ostroma címû könyvet ugyanis a néhai Kádár Gyula özvegye, Szász Etelka Zita, és barátja, Bedõ Zoltán közíró, újságíró mutatta be a helyi közönségnek, akik a nemrégiben elhunyt Kádár Gyulát, a székelyföldi autonómia igazi élharcosának nevezték.

Kádár az egészséges magyar öntudat kifejlesztését tekintette egyik fõ feladatának, akinek tevékenységére ezekben az idõkben, amikor szorul a hurok, még inkább szükség lenne - fogalmazott Bedõ Zoltán. Termékeny szerzõ volt, ontotta magából a könyveket, ám emellett mindig tanár maradt, a nézete mindig az volt, hogy minél több emberhez jusson el az információ. Nem véletlenül szerkesztette és adta ki saját erejébõl 18 éven át a Történelmi Magazint, melyet elsõsorban a történelmet tanuló diákoknak szánt. Meggyõzõdése volt, hogy tudás nélkül az emberek manipulálhatóak, olyan tudást halmozott fel, amit nem tanítanak ma az egyetemeken - emlékezett Szász Etelka Zita.
2010-ben írta meg a harminc kötetesre tervezett sorozat elsõ könyvét, ebbõl sajnos csak hét került az olvasók asztalára, az özvegye azonban reméli, hogy legalább még két kötetet sikerül összeállítani, ugyanis ezeknek az anyaga már nagyjából el is készült, még a szerzõ életében.
Rengeteg kiadatlan anyag maradt utána, egy kötetre való anyag van csak a székely-magyar ünnepeinkrõl, ott van a Drakula mítosz, amit tisztába szeretett volna tenni, az Árpád-házi királyokról egész sorozatot írt, vagy ott van az örökzöld téma, a székely önrendelkezés.
A Székelyföld ostroma - ami akár a 2014-ben megjelent Prés alatt a Magyarság kötet folyatása is lehetne - már önmagában egy beszédes címû kötet, hiszen Székelyföld valóban ostrom alatt áll. A szerzõ arra próbál ráébreszteni minket, hogy ügyelnünk kell, a szabadságért meg kell küzdeni, fel kell ébredni, hiszen egyre kevesebben leszünk. A kötet két részbõl áll, az elsõ része politikai publicisztika, a másik része pedig történelmi tényeken alapuló szakdolgozat. Egy hiteles történet akkor, amikor a román nacionalizmus talán az utolsó rohamra indult székelyföld ellen.
A könyv olyan témákat taglal, mint Andrei ªaguna ortodox püspök ténykedései, a Székely Mikó Kollégium története, a rendszerváltás utáni kolonizálási szándék, kisebbségi jogok, Trianon, december 1-je, spontán nacionalizmus.
Kádár Gyula könyvében arra biztat, és egyben figyelmeztet: Ki kell állni minden eszközzel a kollektív jogok mellett, hiszen a szabad önrendelkezésre minden nemzetnek joga van. Meg kellene érteni, hogy egy jobb létért itthon, Erdélyben nem egymás ellen, hanem egymás mellett kellene élni.
Itt egymásra vagyunk ítélve, sajnos manapság a nacionalizmusból, az úszításból sokan jól élnek.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.