Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.26. Közélet

Felelõsségteljes és hiteles vezetõ kerestetik

Albert Egon Nem a népükért vannak, hanem a nép van õérettük - ezzel az egy mondattal lehetne jellemezni – tisztelet annak a nagyon kevés kivételnek – a mai kor erdélyi, székelyföldi magyar vezetõ, politikus modelljét, nem- és politikai hovatartozás nélkül. Értelmezhetõ így is az egész, a keddi, a Magyarok Világszövetségének vezetõi által vezetett fórumon elhangzottak fényében, hiszen mint mondották, 26 év után ott sem tart a székelység, mint a kommunizmus legsötétebb éveiben, a jogok érvényesítése terén. Mindezekért pedig nem az istenadta nép a felelõs, hanem annak vezetõi, akik eljátszották a negyed évszázad alatt kínálkozó lehetõségeket. Éppen ezért, változtatásokra lenne szükség, ki kell nevelni az olyan felkészült, felelõsségteljes és hiteles fiatal vezetõket, akik kezükbe veszik népünk sorsát.
Olyan vezetõkre van szükség, akik nem a liberális eszmék által belénk döngölt egyéni érdekérvényesüléssel hozzák össze küldetésüket, hanem képesek közösségben, a közösségi érdekek mezsgyéjén síkra szállni, és annak érvényt szerezni. Ez eddig mindig szép, és rendben is van, hiszen valóban mondhatnánk azt, hogy elérkezett az idõ a megújulásra, ideje volna a népe, szavazói elõtt levitézlett, a bársonyszékekbe gyökeret eresztõ vezéreknek nyugdíjba vonulni.
Ideje volna távozni a színrõl a fizetett prvokátoroknak, a helyi közösséget ilyen-olyan ígérgetésekkel manipulálók hadának. Akik elõtt semmi sem szent, sem Isten, sem ember!
Persze, ez mind szép és jó lenne, de... A múlt rendszert kiszolgálók még mindig köztünk járnak, és a demokrácia köntösébe bújkálva tömik a nép fejét, mérgezik a nép lelkét, elhitetik a szebb jövõt, önrendelkezésrõl, autonómiáról hizelegnek, közben egyetlen egy céljuk van, a hatalom megszerzése, és megõrzése, és az ebbõl fakadó elõnyök. Mert valójában ezért is tartunk ott, ahol tartunk, a sok árulásért, a sok felkínált hiú ábrándért. Mert mit kapott e nép cserébe, ha utcára vonult, ha kinyilvánította akaratát?
Néhányan rátelepedve a közügyre, kovácsoltak maguknak politikai pályát, pénzt és hatalmat a naív nép zsírjából. Most meg azt hallani, hogy új vezetõkre van szüség, de kik lesznek azok? Az a fiatalság, aki már alapból megcsömörlött ettõl az álszent, képmutató politikai közélettõl, és amely már alapból passzív, ha önrendelkezésrõl, netán közösségi érdekekrõl beszélnek nekik. Vajon miért?
Mert a nép nem felejt, és a kollektív tudatban ott van - bármennyire is szeretnék palástolni - hogy ki milyen ember volt 89 elõtt, és milyen emberré vált ebben a híres demokráciában. A tetteknek így, vagy úgy, nyoma marad.
Ma, azt mondják, hiteltelen emberek vezettek, vezetnek minket, érdekes, most döbbentek rá a tisztelt urak. Akkor most hogy van? Manipulációra lehet vagy sem közösséget, nemzetet építeni?!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.