Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.26. Közélet

Ez a látvány fogad a köpeci vízház fele vezetõ úton... 

Ember(?), miért szórod a szemeted szerteszét?!

A.E. Közösségi oldalán tette fel a címoldalon is látható fotót pár napja egy köpeci lakos, aki felháborodásának adott hangot, nehezményezve, hogy valaki Köpec határában, a Gödrös út környékén szerteszét dobálta a szemetét.

“Jobb volna a szemetet nem eldobálni, ahová éritek, hanem vigyétek haza, és a szelektív gyüjtõbe tegyétek. Gondoljatok a fiatal nemzedékre, és magunkra is” - áll a közzétett fényképek alatti bejegyzésben.
Az eset sajnos nem egyedi térségünkben, függetlenül attól, hogy mûködik a szemételszállítás, vannak szelektív szemét szigetek (Baróton jelenleg zárva vannak), sokan továbbra is a természetet tekintik szeméttárolónak. Erre “legalkalmasabb” helyek az utak menti gödrök, patakok, így rondítják és szennyezik büntetlenül és felelõtlenül közvetlen környezetüket a tettesek.
Ez a felfogás azonban akár meg is változhat a baróti polgármesteri hivatal és a Tega RT nemrégiben indított közös akciójának köszönhetõen.
A sepsiszentgyörgyi Tega RT, mely történetesen Erdõvidékrõl, ezen belül Barótról és a hozzátartozó falvakból szállítja el a háztartási hulladékot, - szerkesztõségünkhöz eljuttatott közérdekû közleményében arra hívja fel baróti ügyfelei figyelmét, hogy ezentúl leadhatják a háztartási hulladékot (papír, üveg, pillepalack -PET, elektromos és elektronikai termékek) a polgármesteri hivatal udvarán:
“A háztartásokban szelektíven gyûjtött hulladékok (papír, üveg, pillepalack -PET, elektromos és elektrónikai termékek) leadhatók a baróti polgármesteri hivatal udvarán, szerdán 14.00 -17.00 és pénteken 12.00- 14.00 óra között. A négy típusú értékesíthetõ hulladék ára 10 kg-ként a következõ: PET palack - 8,8 lej, papír - 2,5 lej, üveg - 80 bani, elektromos és elektronikus hulladék - 3,8 lej.
A leadott hulladékmennyiség és egységár szorzatából kiszámított összeget a hulladékelszállítási számlából levonjuk. A begyûjtött hulladékmennyiségeket a TEGA R.T. a baróti polgármesteri hivatal udvaráról elszállítja. Bõvebb információk a hivatalban vagy a TEGA R.T. diszpécserszolgálatánál igényelhetõk. Telefonszám: 0267-310123.
A szelektív hulladékgyûjtés célja a háztartási vegyes hulladékok csökkentése, ezáltal az újrahasznosított hulladékok felhasználhatók másodlagos nyersanyagként, így jelentõsen kisebb mennyiségû szemét kerül a hulladéklerakóra.”
Szerdán volt az elsõ nap, amikor le lehetett adni a hulladékot a hivatal udvarán, Szakács László alpolgármester elmondta, volt érdeklõdés a lakosság részérõl, ez alkalommal fõként papírt és elektromos hulladékot szolgáltattak be.
Szakács elmondta, ezután minden héten szerdán és pénteken, a fentebb említett idõpontokban lehet hozni a válogatott hulladékot, azoknak a jogi-, és magán-személyeknek, akiknek a Tega RT.-vel érvényes szerzõdése van.
A ZIKE környezetvédõ egyesület is felhívást tett közzé lapunkban, mely szerint jövõ hét végén újabb használt étolaj és elektromos hulladék beszedésére kerül sor: "Ha szeretne megszabadulni használt étolajától és fölösleges elektromos hulladékaitól, akkor nincs más dolga, mint március 5-én 11:00-15:00 óra között behozni a református templom elõtti gyûjtõpontra, és leadni a ZIKE Egyesület sátoránál."
íme a bizonyíték, hogy szétdobálás helyett lehet más utat is választani, és még jól is jár az ember. Az már más kérdés, hogy a felhívás egyáltalán eljut-e oda, ahová kellene, és vajon a hulladékokat szétdobáló “emberszabásúak” megértik-e az elkövetkezõkben az ilyen akciók fontosságát.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 963. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.