Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 962. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.19. Közélet

Nem vagyunk idegenek, vannak kisebbségi jogaink!

Albert Egon Kisebbségi létünk alapvetõ jogát, a szabad anyanyelvhasználatot korlátozná, sõt, egyenesen felszámolná a közigazgatásban, a pár napja, a román képviselõházban hallgatólagosan elfogadott új jogszabály. Ez a nyílt, szélsõségesen nacionalista magyar-, és alkotmányellenesség történik ma “fû alatt”, a 26. évébe lépõ romániai demokráciában. Történik akkor, amikor Románia az Európai Unió felé azt hangsúlyozza, ez az az ország, mely mérce lehet a kisebbségvédelem terén. Vicc!
Igaz, másfelõl az is sokatmondó lehet a nyugati közvélemény irányába, hogy nálunk az államfõ erdélyi szász nemzetiségû. Természetesen attól még megalázhatnak, akár egy kórházban is, hogy miért is nem beszéled olyan jól az ország hivatalos nyelvét. Igen, tudjuk, tisztában vagyunk azzal, hogy mivel állunk szemben, és kik azok, akik ezeket a jogszabályokat megalkotják, megalkották, milyen emberek azok, akik ekként próbálják a hatalmat gyakorolni felettünk, emlékeztetvén arra, hogy mi itt jövevényként nemigen élvezhetünk kiváltságos jogokat. Az ilyen egyéneknek a sorozatos elkövetett baromságaiknál már csak a fusztráltságuk szembetûnõbb, sajnos.
Rögtön érdemes hát megnyugtatni az ügyeletes izgulókat, bármit is tesznek: Mi Erdélyben, Székelyföldön, itthon vagyunk, és ez nem kiváltság, ez alanyi jog! Azt sem érdemes firtatni már, hogy kinek jó ez, hiszen mindaddig, amíg olyan egyének kapnak hangot, és tevékenykedhetnek szabadon, az úgynevezett demokrácia fellegvárában, a román parlamentben is, akik nyíltan kisebbség ellenesek, ezen belül is - vesszen ami magyar! - jelszóval, még az írmagját is kiírtanák az ittlétünknek. Akiknek az elhivatottsága a két nemzet, a román és a magyar összeugrasztása, -addig nehezen lehet békés közeledésrõl, vagy egyáltalán valamiféle párbeszédrõl beszélni. Ma itt tartunk, holnap talán még itt sem. Egyszerûen továbbra is érthetetlen dolog nekünk, itt élõ fafejû székely magyaroknak, hogy valakit odaát Bukarestben, miért zavar az, ha egy 98%-os magyarlakta városban, vagy vidéken, anyanyelvükön beszélnek, például tanácsüléseken? Talán nem is kellene ilyesmivel foglalkozni..., mégis, amikor azt hallja az ember, hogy ilyen dolgok mennek át a képviselõházon, és megvan az esélye annak, hogy a jogszabály akár életbe is lépjen, akkor valahogy elgondolkodik, milyen országban is élünk? Vajon hogy dönt majd a szenátus? És még egy dolog. Ebben a magyarellenességben nekünk is megvan a sarunk, mert magunk hóhéraiként, 26 év alatt megteremtettük a széthúzás, a megalkuvás politikai rendszerét, modelljét, saját kapunkon belül, elfeledve, vagy éppen félreértelmezve azt, hogy ahogyan gyengülünk, olyan arányban erõsödnek ellenfeleink. Mi pedig az elmúlt étvizedekben nagyon, de nagyon meggyengültünk.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 962. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.