Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2016.02.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 961. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2016.02.12. Művelődés

Elkészültek a festett kazetták Olaszteleken

Sz.Réka A LIVING CASTLE programsorozat harmadik mûvészeti tábora zajlott az elmúlt héten az olaszteleki Daniel Kastélyban. A kézdivásárhelyi KreaKids Studió és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Mûvészeti Líceum diákjainak részvételével egy kazettás mennyezet megfestésére került sor a kastély 1669-ben épült szárnyának emeleti helyiségében. Az elkészült kazettákat szerdán délután mutatták be az érdeklõdõknek. Rácz Lilla, a kastély tulajdonosa ismertette az ötlet megszületésének körülményeit, mint elmondta, mûvészettörténész tanácsára bontották meg a mennyezetet, festett kazetták után kutatva, és rögtön rábukkantak az egyetlen festett kazettára, melyen a Pálinkafõzde Rauber felirat szerepelt. A gerendás mennyezet hangulata annyira megtetszett, hogy úgy döntöttek, nem vakolják vissza a mennyezetet, és így született meg a festett kazettáknak az ötlete. Az alkotótábor kezdetekor kijelöltek egy irányt a formavilágot illetõen, az elkészült harminc tábla közül azonban hat készült elõzetes terv alapján, a többi a gyerekek fantáziájának alapján született, és az eredmény a vártnál jobb - összegzett Rácz Lilla.
Elmondta, a színvilágot a freskó színeinek negatívja adja, és a mostani munkálatra is jellemzõ a kastély teljes felújítása alatti elv, miszerint csak visszafordítható változásokat hajtanak végre. A kazetták tervezésénél úgy gondolták, nem tehetik meg, hogy reneszánszkori formákat festenek, de szem elõtt tartották a régi és új közötti egyensúlyt, mivel úgy gondolják, a régit ha modernnel állítják szembe, az annál hangsúlyosabb lesz.
A bemutatáskor született meg az ötlet, hogy egyik kazettának a hátára az alkotók felírják nevüket, ezt ott, a helyszínen meg is tették a diákok, akik köszönetet mondottak a négy felejthetetlen napért a szervezõknek.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 961. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.