Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.12.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 955. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.12.24. Magazin

Erdõvidéken sok fiatal van, akik akarnak, és tesznek is

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Karácsony táján felerõsödik az emberekben az együttérzés, a segíteni akarás érzése, ilyenkor szívesebben adományoznak, segítenek másokon. Vannak azonban olyanok, akik nemcsak karácsonykor, hanem rendszeresen végeznek önkéntes munkát, "csak" azért, hogy idõseken, rászorulókon segíthessenek. A vargyasi Pájer György több éve végez önkéntesmunkát, gyûjtéseken, karitatív rendezvényeken vesz részt, és vállal feladatokat. Az önkéntes munkáról, ennek örömérõl beszélgettünk.

- Milyen önkéntes munkában vettél részt?
- Tagja vagyok a Gondviselés Segélyszervezetnek, ez az unitárius egyháznak a segélyszervezete, most alakult meg a háromszéki fiókszervezet, ennek az elnökségi tagságában is benne vagyok. Minden nagyobb ünnepkor gyûjtést szervezünk Baróton, Udvarhelyen, Szentgyörgyön, a nagyobb bevásárlóközpontoknál. Ez úgy mûködik, hogy adunk egy listát az embereknek az adományozható termékekkel, így biztosabb, mert ha pénzrõl van szó, akkor bizalmatlanok az emberek, sajnos nagyon sok csalódás érte ilyen téren õket. Nagyon szépen gyûlt adomány a múlt hétvégén zajlott gyûjtésen Baróton is, Szentgyörgyön is, éppen most zajlik a termékek regisztrálása.

- Hogy találnak gazdára ezek a termékek?
- Készítettünk egy felmérést egész Székelyföldön, felmértük a településeket önkormányzatok, lelkészek segítségével, azokat a személyeket, akik rászorulók. A több mint három gyerekes nagycsaládok, nyugdíjasok, árvák, fogyatékosok kapnak csomagot. Megvan a listánk, és aszerint dolgozunk, de mindig újítjuk ezt. Erdõvidéken elsõsorban az unitárius településekre mennek, mert unitárius segélyszervezetrõl van szó, de ha van református vagy katolikus rászoruló, azok is kapnak, nincs kivételezés.

- A gyûjtések elosztásánál jelen vagy?
- Igen, jelen vagyok az átadáson. Most felosztottuk, a baróti részt Demeter Zoltán csinálja, a vargyasit és felsõrákosit pedig én. Amellett besegítek a Homoród menti településeken való elosztásba is.

- Hogyan fogadják az emberek a segítséget?
- Akikhez nem elõször viszünk, azok jól fogadják, már várják, de az újak kicsit félnek, elutasítják. Az a baj az itteni emberekkel, hogy tudjuk, rászorulók, és õ is tudja magáról, de elutasítja, mert szégyelli más emberekkel szemben, hogy rajta valaki más segít. Tavaly az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletnek (ODFIE) és a Gondviselés Segélyszervezetnek volt egy olyan közös akciója, hogy idõs embereknek ajánlottunk fel segítséget a ház körüli munkában, egy hétig voltak itt fiatalok, de nagyon nehéz volt rábeszélni az embereket, hogy éljenek a felajánlással. Nagyon nehezen kaptunk olyan embereket, akik elfogadták a segítséget. Mikor elõször szerveztük ezeket az akciókat, én azt mondtam, Erdõvidéken nincs rászoruló ember. De vittünk olyan helyre is csomagokat, hogy a néninél síkált padló volt, bent egy fûtõ és egy ágy, egyéb semmi. Én azt mondtam, nem létezik, hogy van ilyen Erdõvidéken. Vagy például olyan vak néninél is jártunk, akinek nagy rokonsága van, de senki nem viseli gondját, egyedül él egy szobában, vakként. A lányok teljesen kimeszelték a lakást, fertõtlenítették, egy teljes napot dolgoztunk ott Erdõfülében. A néni érezte a szeretetet, hogy vele foglalkozunk, és hálás volt. Ez nem egyszemélyes munka, ehhez csapat kell, és hála Istennek Erdõvidéken nagyon sok olyan fiatal van, akik szeretnének tenni, és tesznek is.

- Hogyan alakul ki a csapat?
- Bárki csatlakozhat, de nagyjából az ODFIE-bõl "termelõdnek" ki úgymond a fiatalok.

- Hogy kezdõdött az önkéntesség a te esetedben?
- Én 2005-ben kezdtem önkénteskedni, amikor Nyikómentén volt a nagy árvíz, akkor hívtak minket, vargyasi fiatalokat is segíteni, és nekem ez nagyon megtetszett. Akkor olyan idõseken segítettünk, akiknek mindenük tönkrement. Volt egy 82 éves idõs bácsi Kadácson például, akinek a pajtáját, házát, pincéjét, mindenét ellepte az iszap, ahogy beléptünk a pincébe, térdig süllyedtünk az iszapban, a bácsinak az unokája lakodalmára tartogatott bora, és azzal együtt mindene odalett. Az életét is az mentette meg, hogy felmenekült a padlásra. Azok az élmények nagy hatással voltak rám, egy életre szóltak.

- Ezt követõen még milyen akciókban vettél részt?
- A Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletnél is munkálkodunk, benne vagyok a nyári rendezvények szervezõcsapatában, az is teljesen önkéntesmunka.
Járunk a vargyasi fiatalokkal elmaradott falvakba szerepelni, én azt nézem, hogy olyan helyekre menjünk el szerepelni, ahol kevés az élmény. Nagyobb városokban mindig van mozgás, színház, egy kicsi faluban, ahol esetleg százan ha vannak, oda nem járnak el a színházi csoportok. Elmegyünk egy ilyen helyre, a falunak több mint fele ott van, és örülnek, hálásak nekünk, ez nagy dolog nekik.

- Mivel foglalkozol a hétköznapokban?
- A dabasi önkormányzatnak van Baróton egy panziója, a Derzs Panzió, itt dolgozom mint recepciós és idegenvezetõ.

- Miért vállalod ezeket az önkéntes feladatokat?
- Lehet, hogy az emberek tekintetéért, miután ajándékot kapnak, például egy kicsi gyereknek mikor csomagot adunk, látjuk azt az örömet, mellyel kibontja, és nézi, hogy mi van benne, az mindent megér. Nekem egyik legnagyobb élményem, mikor Bölönben az árvízkor egy idõs néninek segítettünk, a férje ágyban fekvõ beteg volt. Mikor az udvart és házat teljesen kitakarítottuk, és a nénitõl búcsúztunk, akkor õ sírt. Ezek a dolgok nagyon meghatóak, ezekért csinálom, a szeretetért.

- Az önkéntes munka vállalása neveltetés kérdése, vagy szerinted hogy alakul ki az emberekben?
- Egyik alkalommal Szentmártonban voltunk, és érkeztek Keresztúr mellõl segíteni lányok. Egyikük zselés körmökkel jelent meg, elsõ nap bedobták a mély vízbe, gyomlálnia kellett a kertben. Elhagyott három mûkörmöt, nem találta sehol, este jött, és pityergett nekem, hogy milyen sokat kínlódtak a körmével, amíg elkészült. Eltelt a hét, és másik évben megint ott volt a lány, ugyanúgy eljött, akkor már felkészülve, mûkörmök nélkül, de eljött. Valószínûleg sok emberben benne van a segíteni akarás, de a neveltetés is számít.

- A környezeted hogy fogadja a hozzáállásod?
- Hála Istennek a baráti köröm elfogadja, és sokan segítenek is, tevékenykednek, vannak azonban sokan, akik nem értik, hogy miért áldozom az idõmet, ahelyett, hogy bulizni járnék például, szerintük ennek semmi értelme sincs, mivel úgysem kapok érte semmit. Sajnos ilyen emberek mindenhol vannak. Mindenki maga dönti el, hogy mire szán idõt. Ha nem lenne egy csapat mellettem, akkor nehéz lenne vállalnom ezt a fajta munkát, de megvannak az emberek, akikre mindig számíthatok.

- Az utolsó gyûjtés a múlt hét végén zajlott, hogy sikerült?
- Elég szép összefogás volt, szépen gyûltek az adományok.

- Körülbelül hány emberen segítetek ezekkel?
- Erdõvidék több településére kerül majd csomag, így közel száz ember részesül ezekben a segélyekben. Ez minden egyes ünnepen van, húsvétkor is kaptak. Elég tartalmasak a csomagok, ami a napi szükségletet illeti, van benne olaj, cukor, liszt, rizs, tésztafélék, ahol gyerekek vannak, oda kerülnek tisztálkodási szerek, édességek. Nem nagy segítség, de ez is valami.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 955. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.