Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.12.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 953. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.12.11. Közélet

Az utazó hegymászó szemével: Erõss Zsolttal (1968-2013) az örök hó birodalmában

A.E.Két nem mindennapi hegymászó vetített képes elõadását tekinthették meg múlt csütörtökön a hegymászás szerelmesei, a Mozdulj program keretén belül. A “Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat részeként, az érdeklõdõk betekintést nyerhettek Nepál, a Himalája legszebb országának földrajzi, geológiai, vallási, mûvészeti életébe, az utazó hegymászó szemével, különös figyelemmel a közelmúlt eseményeire is (pl. földrengés).A helyszínen, a Party Pub étteremben levetített film, a Dhaulagiri (8165 m), a viharok hegyének a megmászásáról készült, amelyet a magyar expedíció vitt véghez 2006-ban. A viszontagságos kalandokkal tûzdelt mászás bemutatása mellett, külön érdekességnek számított a 2013-ban, a Kancsendzönga (8586 m) csúcsmászás utáni leereszkedés közben, mászótársával, Kiss Péterrel elhunyt Erõss Zsolt személyének a megjelenése, melyben felsejlik a hegymászás misztériuma, de egyben tragédiája is.

Kollár Lajos hegymászó

A "Magyarok a világ nyolcezresein" csapata rendkívül fontosnak tartja a tömegsport és életmód sportok népszerûsítését az ország határain belül is, sportolásra és mozgásra felhívó programjaival. Kiállításaik, élménybeszámolóik, aktív tréningjeik is ezt a célt szolgálják sikeres expedícióik példáján keresztül, korosztályra való tekintet nélkül. Elõadásaikon meglepõen sok érdeklõdõvel találkoznak. Tapasztalataik szerint élménybeszámolóik hatására mind többen kezdenek kirándulgatni, túrázni, síelni, vagy éppen hegyet, sziklát mászni. Egyszóval: mozdulni! - utat nyitva ezzel egy jobb hangulatú, egészségesebb életnek - foglalta össze a csapat hitvallását, célkitûzéseit az est egyik házigazdája, Demeter Zoltán.

Erõss Zsolt, hegymászó, a Dhaulagiri (8165 m) csúcsán

És valóban, Erõss Zsoltra, Kollár Lajosra, Mécs Lászlóra és társaikra nem hiába kíváncsiak ennyien, hiszen tetteikkel, hozzáállásukkal igazán lehetnek példaképek generációktól függetlenül bárkinek, s akiktõl - Tulit Zsombor hegymászó szavaival élve -, tényleg lehet, és van is, amit tanulni. Mindhárman alapítótagjai a Magyarok a világ nyolcezresein, 2002-ben útjára indított expedíció sorozatnak, melynek keretén belül az Ázsiában található Himalája és a Karakorum hegyvonulat 14, nyolcezres csúcsából nyolcat sikerült megmászniuk, közülük egyedül Erõss Zsolt tudott 1999-2013 között, tíz nyolcezres csúcsot megmászni. A csütörtöki bemutatón a jelenlevõk részletesebben is betekintést nyerhettek - az utazó hegymászó szemével - abba a világba, amelybõl a tévé képernyõkre, az ezzel kapcsolatos tudósításokba általában csak a “csúcsfotó “szokott felkerülni.
Nepál, az úgynevezett kiindulópont, mint a Himalája gyöngyszeme, sajátos magashegyi világával az ott élõ emberekkel, a mindennapi élet nehézségeivel, igazi kihívást jelent a kényelemhez és az úgynevezett modern világhoz idomított ember számára. A képsorokat nézve, valóban úgy tûnhet, mintha egy más bolygón járnánk -, ezt a világot mutatták be részletesen a hegymászók elõadásuk elsõ felében. A viharok hegyének a megmászása, a róla készült és levetített film is a maga nyers valóságában mutatta meg, hogy milyen nehézségekkel, kalandokkal jár egy expedíció levezénylése, a megérkezéstõl a csúcstámadáson keresztül egészen a visszaútig. Az itt készült filmkockákon feltûnik Erõss Zsolt is, aki a Dhaulagiri csúcson állva, saját készítésû filmfelvételen számol be élményeirõl.
A felvételbõl is kitûnik Erõss hozzáállása a mászáshoz, amivel kiemelkedett a többiek közül:
"...Akkorát küzdöttem, mint még soha, asszem még az Everesten sem küzdöttem ekkorát, volt egy elõzetes csúcstámadásom, ami sikerrel is járhatott volna, de akkor csak tíz napja voltunk a hegyen, akkor volt jó idõ, az olaszok akkor támadtak, de csak nekik sikerült idáig feljönni. Persze a kazah barátaink a kemények, õk még feljöttek ide, de amúgy senki. Hihetetlenül hosszú, éles gerincen jöttünk, mind nyolcezer fölött, este indultam el most, a 7200 méteren levõ táborból, fix köteleken haladás, elég jól jöttem, itt fönn viszont, amikor már az ember felér a csúcsvidékre, akkor már mászni kell, szólozni. Ezek a gerincek rettenetes hosszúak, ezek engem rendesen lemerítettek, de úgy gondoltam, hogy ez az utolsó lehetõség a feljutásra, s ha már itt vagyok a csúcsszakaszon, akkor mindent bele! Tényleg eléggé le is merítettem magam. Itt pihenek egy félórát, és megyek lefele, veszélyes lejtmenet lesz, de a fölfele az még rosszabb volt… ."

Mécs László, hegymászó

Az elõadás végén az egyik kérdés az volt a hegymászók fele, hogy mennyire sikerült feldolgozni Erõss Zsolt hiányát. Kollár Lajos válaszában elmondta, nem könnyû a helyzet, de az élet megy tovább, és ezt tudomásul kell venni. Mécs Lajos úgy nevezte a hegymászót, mint egy csatába induló harcost, aki ugyancsak tudatában van annak, hogy meghalhat, ezzel számot kell vetni. A hegymászó nem úgy indul útnak otthonról, hogy meg fog halni, mert akkor nem indul el. De ennél az extrémsportnál valamiféle kockázatot kell vállalni. Viszont ahhoz, hogy valaki igazán sikeres legyen a nyolcezreseken, oda kockáztatni is kell.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 953. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.