Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.12.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 953. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.12.11. Közélet

Tanácskozás Komis Erzsébet és Bobély Elek tanítóval

Vargyas mellett szívembe zártam Felsõrákost is

A címként használt mondat õszinte vallomás. Habár pedagógus pályám 26 erdõvidéki évébõl csak hármat töltöttem Felsõrákoson, lakóit nagyon megszerettem, és tisztelem a mai napig.1960 szeptemberében készültem a tanévnyitásra Vargyason, amikor villámcsapásként ért a hír, hogy áthelyeztek Felsõrákosra iskolaigazgatónak az egy éve létesített 7 osztályos iskolához. Elkeserített a tanfelügyelõség döntése és megpróbálkoztam megváltoztatásával. Egyik helyrõl küldtek a másikhoz a döntés kapcsán, aminek a vége az lett, hogy el kellett foglaljam munkahelyemet. Mese nem volt, mert pártfeladatként emlegették kinevezésemet, habár nem voltam párttag. Abban az idõben így mûködött a demokrácia. 22 éves voltam csupán és késõbbi feleségemtõl is távol kerültem. Elsõ nap végig menve a falun, kérdezték egymást az emberek, hogy vajon kit küldtek megint a nyakukra. Ez a dolog aztán hamar tisztázódott, mert néhány tanítványom is volt a faluban, akik Vargyason végezték el a 7 osztályt. Aztán napok, hetek elteltével kezdtem megnyugodni. Lakást, kosztot Kóródi Kata néninél kaptam, aki aztán három évig úgy bánt velem, mint saját fiával. Hetente kerékpárral eljutottam Vargyasra is. Ami nem tetszett, az a nagy sár.Hamarosan beindult a munka az iskolában is. Lelkiismeretes pedagógusokkal dolgoztam, akik már kezdetkor támogatásukról biztosítottak. A szülõk támogatását is sikerült megnyernem. Az eredmények sem maradtak el. Az elsõ 7 osztályt végzettek közül heten jutottak be a Baróti Líceumba (Nóda Miklósék korosztálya). Sportban is (atlétika, kézilabda) jó eredmények születtek.A felnõttek körében is, a kultúra és sport területén szép sikereket értünk el. Jórészt kultúrigazgató is voltam. Emlékszem Az utolsó vonat és a Vitézek és hõsök címû 3 felvonásos színdarabokra, amelyekben a falubeliekkel együtt, én is szerepeltem. Számos sikert ért el a népi tánccsoport is. Egyedülálló volt a négytermes klub tevékenysége. Nem beszélve a labdarúgásról. A csapat a megye legjobbjai közt szerepelt.
Nagyszerû, odaadó embereket ismertem meg e tevékenységek során. Munkámban segítettek, kéréseimre mindig igennel válaszoltak. Felemelõ érzés volt velük dolgozni. Neveket nem említek, mert nem akarok megsérteni senkit. Hihetetlen, hogy mennyi sok emberre emlékszem név szerint 52 év elteltével is. Ez bizonyíték irántuk való szeretetemnek és tiszteletemnek. Úgy érzem, hogy a falu szeretett és tisztelt. Olyant nem tudtam kérni, hogy ne teljesítsék. Szerették volna, hogy továbbra is ott maradhattam volna, de a falu elzártsága akadály volt Hargita megyei szüleinkkel való kapcsolattartásban, és visszatértem Vargyasra, ahonnan szintén hasonló okokból jöttünk három gyermekünkkel Székelyudvarhelyre. Nem felejtem el soha Erdõvidéket. Sehol olyan szeretettel nem viszonyultak hozzám, mint Vargyason és Felsõrákoson. 48 éves pedagógusi pályám legszebb és legsikeresebb idõszakának tartom. Habár Felsõrákoson is egyre fogynak azok, akik ismertek, szerettem volna találkozni velük. Próbálkoztam is, de nem jött össze. Így hát marad a nosztalgia az ott töltött évekrõl, de a falu iránti szeretetem nem múlik el soha.

Szécsi Antal


 <<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 953. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.