Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.12.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 953. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.12.11. Közélet

Szükségünk van példaképekre?

ALBERT EGON Tevõdik fel számtalanszor a kérdés, fõként ebben a “celebekkel” tûzdelt mindennapokban, tényleg szükség van gyerekeink és akár önmagunk számára is, igazi példaképre, olyan személyekre, akik utat mutatnak? Olyan valódi emberekre, egyéniségekre, akik maradandó értéket teremtenek, és akik nem csak a reflektorfényû, pénzszagú világból érkeznek, vagy affele tartanak, oda, ahol csupán a külsõségek számítanak.
Változó világunk tele van örök és mulandó dolgokkal, vannak maradandó és pusztulásra ítélt értékek, ilyen benne az ember hagyatéka is. Egy ember akkor hal meg igazán, amikor már nem emlékszik meg róla senki, így lassan-lassan visszafordíthatatlanul kitörlõdik a köztudatból - szokták mondani. Szûkebb hazánkban vajon lehet találni olyant, akire igazán fel lehet nézni, és aki akár éltében, akár holtában, munkásságával megérdemli azt, hogy igazi példakép legyen? Itt van mindjárt Benedek Elek, a mindenki Elek apója, az ifjúsági író, Gaál Mózes, az erdõvidéki polihisztor, Benkõ József, és folytathatnánk az illusztris sort, de ne csak a távoli múltban kutakodjunk, hiszen a jelenben is élnek, éltek olyan személyek, akik kiérdemlik ezt a megtiszteltetést. Az akadémikus történész, Egyed Ákos, a metszõmûvész, Kósa Bálint, a halbiológus Kászoni Zoltán, a fafaragó népmûvész, Máthé “Ilonka” Ferenc, a festõmûvész Bodosi Dániel, vagy éppen a grafikus Gyulai Líviusz, akirõl a városi könyvtárat nevezték el. A nemrégiben Farkas Gyula emlékéremmel kitüntetett Darvas Anna-Mária matematikatanár, a Bonis Bona díjas Kékesi-Keresztes Lujza magyarszakos tanár, vagy az Erdõvidéki túrautak címû könyv szerzõje, a fáradhatatlan természetjáró Lõrincz Sándor nyug. biológiatanár. A néhai röplabdázó olimpikon, a baróti óriás Derzsi Ede, s ha már a sportnál tartunk, akkor Baróti (szül. Kratochfill) Lajos, a magyar labdarúgó válogatott egykori szövetségi kapitánya sem lehet kivétel. Sajnos páran már nem lehetnek közöttünk a jelen nagyjai közül, csendben vagy tragikus hirtelenséggel, túl hamar eltávoztak e földi létbõl, mint Nagy Kopeczky Kálmán bábszínész is. A teljesség igénye nélkül csak néhány nevet említettünk, olyan személyekét, akik teljesítményükkel, elért eredményeikkel, szakértelmükkel örökre, kitörölhetetlenül beírták nevüket a helyi - és jó páran -, az egyetemes magyar köztudatba is. Szükség van tehát példaképekre, arra, hogy a gyerekek, a fiatalabb generációk számára is jó és építõ példákat, hús-vér embereket lehessen felmutatni, a valóságshow-mûsorok piperkõcei helyett. A példa adott, a többi azonban már azon múlik, hogy képesek vagyunk-e megmutatni a (jó)választás lehetõségét az utókornak.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 953. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.