Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.12.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 952. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.12.04. Magazin

A demagógia és a hazug ember

A demagógia - úgy látszik - kipusztíthatatlan! Õsidõktõl fogva létezett, s persze létezik ma is, kisebb-nagyobb mértékben mindenütt, ahol emberek élnek. Mi lehet az oka annak, hogy nem tudunk megszabadulni tõle? Milyen kiirthatatlan emberi tulajdonság bújik meg mögötte?
Az ókori görög demokráciában demagógnak a nép vezetõjét, vezérét nevezték. Az ókori Görögországban Periklész - aki író, költõ, politikus, népvezér stb. volt - a demagóg kifejezés még nem volt megbélyegzõ jellegû. Ahogy azonban a történelem folyamán egyre többször vált a népvezérbõl olyan ember, aki hatalmát a nép félrevezetésével, kizsákmányolásával szerezte vagy tartotta meg, a szónak is új tartalma alakult ki.
Ma demagógnak a népcsalót, a népámítót nevezzük, azt, aki nagyhangú, hazug ígérgetéseivel és az érzelmek, szenvedélyek felelõtlen felszításával - demagógiával - próbálja a tájékozatlan néptömegeket megnyerni a maga számára.
A mindennapi életben az ember mások állításait többnyire csak közvetlen tapasztalatai, vagy készen kapott információk alapján képes megítélni.
Hogy egy állítás igaz-e, vagy hamis, az nem könnyen állapítható meg. A hétköznapi ember gondolkodása a legegyszerûbbre, a legkevésbé terhes megoldásra törekszik. A közvetlenül nem ellenõrizhetõ dolgokat könnyen valóságos, létezõ dolgoknak véli. Tudományos bizonyítékok hiányában elfogadja az eléje tett magyarázatot, a hithez menekül. A demagóg szónoklat legtöbbször erre épül. S mivel az állítások ellenõrzésére a hétköznapi embernek nincsen módja, lehetõsége, a hamis állításokat is kénytelen igaznak vélni.Minél kevesebbet tudnak az emberek valamely dologról, annál könnyebb a demagógnak - aki itt már félig hazug - igazként elfogadtatnia a maga hamis állításait és következtetéseit.
Ezért ütheti fel a fejét hamar a demagógia ott, ahol sötétségben tartják az embereket, ahol elhallgatják a tényeket, s nem engedik hozzájutni a tömegeket bizonyos információkhoz. Ha bárki utána nézhet a dolgoknak, s meggyõzõdhet azok igazáról vagy hamisságáról, a demagógnak kevesebb esélye van a nép félrevezetésére.
A népvezérek által szervezett vitaestek nagyban segítenek a problémák valós megértése tekintetében, s ez által a választáskor a szavazótábor talán, jobban tudja, kire is érdemes szavazni. A demagóg írás, a demagóg szónoklat a társadalmi kérdések tárgyalásakor általában gondosan elkerüli az igazi bajok forrását. Mellébeszél, bagatellizál. Másfelõl azonban felnagyít, falra festi az ördögöt, s ezzel eltereli a figyelmet a valódi bajokról. Indulatot szít mások ellen, s közben hallgatóit megnyugtatja: ti nem vagytok ilyenek. A kedélyeskedés, az anekdotázás, a viccmesélés a hallgatók megnyerésének régóta ismert fogása.
A fenti elmélkedés, tallózás egy régi Élet és tudományból, persze, még sokat lehetne írni errõl a témáról. De a demagógok sorába tartoznak, szerintem, a hazug emberek is. De ez utóbbiak nem ártanak, általában senkinek, csak olyanok, mint a kleptomániások, akik nem tudják megállni, hogy másoktól valamit el ne lopjanak. Jó pár ártatlan hazug embert ismertem, akik már a hant alatt pihennek, de hazugságaikkal nem ártottak még a légynek sem.
Viszont, olyan színesen és folyékonyan tudtak hazudni, hogy mindenki lélegzet visszafojtva hallgatta. Itt van egy hatalmas nagy hazugság a régebbi idõbõl.
Fiaim, mondta a nagy mesélõ, a hazudós: olyan villámcsapás érte valamikor a bodosi részen a Nagyerdõt, hogy Baróton a katolikus templom villámhárítója fogta fel. Ha nem hiszitek, kérdezzétek meg a plébánost. Igaz, már meghalt.

Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 952. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.