Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.12.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 952. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.12.04. Közélet

Sok millió eurót hívtak le a Leader-csoportok

Közel 9 millió euró vissza nem térítendõ támogatást és a pályázati önrésszel együtt több mint tíz millió eurót hívtak le a háromszéki Leader akciócsoportok az elmúlt idõszakban, hangzott el november 20-án a megyei önkormányzatnál megtartott kiértékelõ sajtótájékoztatón.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke pozitívan értékelte a Leader csoportok munkáját, melyek a teljes megyét lefödik. "Elsõsorban alternatív megoldásokat kerestek úgy az egyházak esetében, mint az infrastrukturális beruházások tekintetében. A közeljövõben tanácsos lenne, ha nagyobb hangsúlyt kapnának az innovatív beruházások támogatása, mely még eredményesebbé tenné a már kiépített pályázati hálózatot." Az elnök a háromszéki csoportok magyarországi partnerségi kapcsolatait is kiemelte, javasolva azok bõvítését. "Fontos, hogy az elkövetkezõ idõszakban olyan megoldásokat is támogassanak, mint a tejipar kérdését, erre van is támogatási lehetõség, hogy itthon, Székelyföldön választ lehessen adni olyan mezõgazdasági kérdésekre, amelyekre másképp nem lehet megoldást találni. Hangsúlyt kell fordítani a fiatal agrár-generáció, valamint a kis- és középválalkozók támogatására is. Eddig a megyei önkormányzat 20-20 ezer lejjel járult hozzá a csoportok mûködtetéséhez, mely összeget jövõ évtõl csoportonként 30 ezer lejre emeljük."
Az Alutus Helyi Akciócsoport ügyvezetõ igazgatója, Antal Esztilla elmondta, a székelyföldi akciócsoportok közül a leghamarabb és a legnagyobb arányban sikerült megvalósítani a Helyi Vidékfejlesztési Tervet. "Fontos volt számunkra, hogy olyan pályázókat támogathassunk, akik kicsi, de annál érdekesebb pályázatokat nyújtottak be, amelyekkel az országos kiírásokon az összeg kis volta miatt labdába sem rúghattak volna, ám ez a kis összeg nagyot lendített a tevékenységükön. Így fazekas- és könyvkötõ mûhelyek jöttek létre, de támogattunk agropanzió létrehozást, turisztikai eszközkölcsönzõt is." A legtöbb pályázat által mezõgazdasági beruházások valósultak meg. 25 olyan fiatal gazdát támogattak, akik vállalták, hogy otthon maradnak és a felmenõiktõl átvett gazdaságokat fogják továbbvinni, fejleszteni. Több, a mezõgazdasági egység fejlesztését célzó pályázatuk van, amelyek közül a legkisebb 3000 euró támogatással vásárolt egy eszközt, a legnagyobb 200 000 eurós támogatással fejlesztette a gazdaságát.
Hasonlóképpen támogattak öt közbirtokosságot és egy termelõi csoportot, akik a megnyert összeget a munkájukat segítõ beruházásokra költötték.
Demeter János, az Alutus elnöke szerint az elmúlt években a legfontosabb tanulság a stratégiák minõsége volt. A Leader program egy olyan vidéki gazdaságfejlesztési program, amelyhez ragaszkodnak, hiszen így hatékonyan tudják támogatni elsõsorban a vidéki gazdákat és vállalkozókat.
Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Agrárkamara vezetõje összegzésként nagyon fontosnak tartja, hogy Kovászna megye három akciócsoportja hatékony, mûködõképes stratégiákat dolgozzon ki, ugyanis ebben a ciklusban kimondottan helyi igényeket kielégítõ intézkedéseket kellene foganatosítani és nem a nemzeti vidékfejlesztési terv intézkedéseit átvenni kisebb léptékben.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 952. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.