Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.12.04.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 952. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.12.04. Közélet

Az erdõfülei Boda-kuria felújítás alatt

Egymillió eurót pályáznának a székelyszáldobosi útra

A.E. Újabb, eredményekben és megvalósításban gazdag esztendõt tudhat maga mögött Bardoc község, hiszen a csatornahálózat letételének (a vízhálózat már rég elkészült) a befejezése mellett kultúrházak, óvodák felújítására, egy négy osztályos iskola építésének az elkezdésére, a Boda-kúria felújítására is futotta a helyi költségvetésbõl, a jövõben pedig egy új, aszfaltozott útra tettek le vissza nem térítendõ pályázatot. Balázsi Dénes polgármester szerint nincs okuk panaszra, bár idén eléggé meggyûlt a bajuk az illegális legeltetésekkel, ami az elöljáró szerint annak is betudható, hogy hiányzik az emberekbõl az öntudat, és ezt büntetésekkel nem lehet visszanevelni.

- Hogy állnak a csatornázási munkálatok?
- A község mind a négy településén (Erdõfüle, Bardoc, Székelyszáldobos, Olasztelek) elvégeztük a csatornázási munkálatokat, idén két településen, Székelyszáldoboson és Olaszteleken dolgoztak, fektették le a vezetékeket.
Elmondhatom, hogy a községben a víz-és csatornahálózat letételét ezzel bevégeztük, apróbb munkálat még a víztisztító állomáson maradt, ám ettõl eltekintve jövõ év januárjától már üzembe tudjuk így is helyezni a rendszert. A víztisztító állomáson jelen pillanatban a villanyhálózat kiépítése folyik.

- Megtörténtek már a bekötések?
- A kanalizálást mindenki saját költségén oldotta meg, rengeteg igénylés érkezett, ami mindenképp pozitív példa, hogy a székelyszáldobosi cigányság részérõl nagyon sok kérést tettek le. A bekötésekhez annyit hozzáfûznék, hogy a rendszerre való csatlakozást elõbb-utóbb meg kell ejteni, hiszen az egész rendszert át kell adjuk a regionális vízszolgáltatónak, erre valószínûleg jövõ év tavaszán kerül sor. Igaz, mind a mai napig keresem a lehetõséget arra, hogy saját szolgáltatót hozzunk létre, erre minden kapacitásunk megvan. Egyelõre azonban ez irányban tehetetlenek vagyunk.

- Mennyibe került a kanalizálás?
- A csatornázás 8 millió 200 ezer lejbe került, aminek 20%-a volt az önrész, igaz, ez idõvel 27%-ra is emelkedett.

- Milyen nagyobb beruházás történt a községben?
- Kezdeném a községközponttal, az idén rendbetettük a kultúrházat kívül-belül Bardocon, újbatettük a tetõzetét, valamint belsõ munkálatokat is végeztünk, glettelés, meszelés, festés, asztalos munkálatok, - mindezt teljesen önerõbõl. Emellett az óvodát is felújítottuk kívül-belül, az orvosi rendelõnél is tetõzetet javítottunk, ezt is saját költségvetésünkbõl fedeztük.
Olaszteleken, a Messzelátó Egyesülettel közösen játszóteret alakítottunk ki.
Erdõfülében renováljuk kívül-belül az 1713-ban épült Boda-kúriát, a vakolással megvagyunk, ami hátramaradt, azt jövõben folytatjuk majd, amikor az idõ engedi. Az épület renoválásának három évvel ezelõtt kezdtünk neki, akkor megcsináltuk a tetõzetét, a tavaly nem dolgoztunk, mivel pályáztunk a Norvég Alapnál, azonban nem nyertünk, így idén tovább folytattuk a feljavítást saját erõbõl, az eddig elvégzett munkálat körülbelül 400 ezer lejünkbe került.

- Mi lesz a Boda-kúria funkciója, ha elkészül?
- Ezt a helyi tanács fogja majd eldönteni, már most rengeteg lehetõség felmerült, így lesz, mibõl választani. Egyik elképzelés az, hogy a termekben múzeumot alakítsunk ki. Elsõsorban arra törekedünk, hogy visszaadjuk az épületnek a korabeli XVII.-XVIII. századi stílusát, a felsõ emeleten levõ termeket szeretnénk a kornak megfelelõen berendezni. A szobákat, amelyekben fürdõ is lesz, úgy alakítanánk ki, hogy akár vendégfogadásra is alkalmasak legyenek.
Mivel maga a kúria nagy területen fekszik, ezért egy tájház kialakítása sem tûnne rossz ötletnek, ahol be lehetne mutatni a környék egykori kézmûves mesterségeit, parasztudvarainak jellegét, hangulatát.
Székelyszáldoboson nekikezdtünk egy négy osztályos iskola felépítésének, ezt is önerõbõl végezzük. A kultúrház tetõzetét is megcsináltuk, belsõ javítást is végeztünk, kicseréltük a nyílászárókat, a régi iskolaépületnek a teljes tetõzetét kicseréltük, ezt a megyei tatnáccsal partnerségben végeztük el.

- Mikor lesz aszfaltút Székelyszáldoboson?
- Október 3-án letettünk egy uniós pályázatot, sikeres elbírálás esetén egymillió eurót nyerhetünk, ezt az összeget a székelyszáldobosi útra fordítanánk, (Bardoc központjától Száldoboson keresztül, a vargyasi elágazásig) ráadásul ez visszanemtérítendõ támogatás lenne. Valószínûleg az idén nem kerül sor az elbírálásra, hiszen december 15-ig kell leadni, ha mindent összeszámolok, akkor 2017 elõtt nem kezdõdnének el az aszfaltozási munkálatok.

- Mit tartalmaz a pályázat?
- A pályázatba benne van egy tiszta új híd a Kormos patakán keresztül, a Valál-patakon átívelõ híd rehabilitálása, Bardoc központjától a vargyasi elágazásig új aszfaltréteg letétele, járdákkal és vízelvezetõ sáncokkal.

- Olvastuk, hogy adóemelés is történt.
- Ez így nem teljesen igaz, ha azt vesszük, akkor tulajdonképpen nem emeltünk adót és illetéket, az a 0,2%-os emelés nagyon minimális, egyáltalán nem érzi meg a polgár.
Ami viszont ennél fontosabb, az a 2016-os, a jövõ év januárjától életbe lépõ új adótörvény, amely kimondja, hogy az egymást követõ két évben meg nem munkált földterületekért, illetve a romos ingatlanokért (az utca felõli oldal) 500%-os adóemelést is alkalmazhatunk. Hangsúlyozom, ezt a döntést, és ezt a törvényt nem mi hoztuk, ez országos szinten így lesz.
Mi, a helyi tanács, úgy határoztunk, hogy ezt a törvényt jövõbe még nem alkalmazzuk, adunk egy év haladékot mindenkinek, csak 2017-ben fogjuk alkalmazni a jogszabályt. Erre érdemes odafigyelni.

- Felkészültek a télre?
- Igen, teljes mértékben felvagyunk, a pályázat útján nyert autónk bevetésre készen áll, van apró kavicsunk az erdei utakra, van odavaló homok és só az aszfaltozott községi útjainkra. A gépparkunkat is bármikor be tudjuk vetni, ha szükséges.
A közelgõ Mikulás alkalmával 730 db csomagot osztunk szét az óvodások és kisiskolások között, idén is igyekszünk a községben meghonosított hagyományokat követni, miszerint karácsonyra az idõs, nyolcvan éven felüli embereknek, a sérülteknek és a kisnyugdíjasoknak egy kis csomagot állítunk össze, amit szét is osztunk majd.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 952. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.