Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 951. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.27. Magazin

Ha egyedi vendéglátást akarunk, akkor magunkat kell beleadni

Közöttünk élnek, ismert vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Szálláshelyeket ismertetõ belsõ sorozatunk részeként a baróti Pál-Szilágyi Évával beszélgettünk, aki két panziót vezet, a kisbaconi Melinda panziót, mely sajátja, és a Setétpataki panziót, melyet bérel. A két vendéglátó egység teljesen más kategóriájú vendégeket fogad, mivel a kisbaconi egy intim falusi ház, a setétpatakit inkább gyerekcsoportok, rendezvények szervezõi igénylik. Mindkét szálláshely azonban magán hordozza vezetõje ízlését, elképzelését, és azt a pluszot, amiért valaki ezeket az erdõvidéki szálláshelyeket választja kikapcsolódása helyéül egy másik, akár külföldi célpont helyett.

- Hogy kezdõdött a vendéglátózás, melyik panzióval?
- Én a kisbaconival kezdtem el vendéglátózni. Amúgy Kisbaconhoz nem volt semmi közünk, szüleim nem idevalósiak, egy örökségbõl akart az öcsém inkább egy falusi házat vásárolni, és így kaptunk meg ezt a házat. Miután itt elindult a vendégház, bérbe vettem a Hatodi fogadót, ahol sokszor esküvõket szerveztünk, de nem volt elég szálláshely, így került a setétpataki, megkerestem a tulajdonosokat, és vettem bérbe. A Hatodi fogadót közben eladták, s akkor megmaradtam a másik kettõvel.

- A setétpataki fogadó milyen csoportoknak alkalmas?
- Nem volt a környéken akkora táborhely sehol, hogy ennyi gyereket el tudjanak rendezni normális körülmények között, mert 53 gyerek, szûkön, igaz, de befér. A tér körülötte három és fél hektár, és nyáron amúgy sem ülnek a házban, kint vannak. Setétpatakban az elején nem lehetett fõzni, és a fogadóból hordtuk az ebédet, de közben megcsináltam az engedélyt rá, és elindult a saját útján úgy, hogy többet nem volt szükség a fogadóra.

- A setétpatakiban mekkora a kapacitás?
- 10 szoba van, kétágyas, négyágyas szobák, minden két szobához van egy fürdõszoba, teljesen felszerelt konyha van, és egy ebédlõ-közösségi tér. Ami hosszú távon jó befektetés volt a bizalomba is, az az, hogy nem adom vegyesen ki a házat. Mindig csak az a csoport van ott, aki elõbb érkezett. Ez vonatkozik a kisbaconi házra is. Szezonban azt mondják, hogy ez luxus, de hoszszú távon jó befektetés, mert az emberek nem úgy indulnak el nyaralni, hogy valakivel együtt nyaraljanak.

- A setétpataki fogadó egész évben mûködik?
- Elõre bejelelentkezéssel mûködik, tehát nincs folyamatosan nyitva, de egy nappal, egy héttel azelõtt ha szólnak, akkor fõzünk is, be is fûtünk, szállás is van, minden megoldható. Nem ülünk ott folyamatosan, és várjuk, hogy valaki érkezzen, mert a fogadóban ezt kipróbáltuk, hogy minden amit nyáron kerestünk, télen elment. Nyáron általában nagy gyerekcsoportok vannak, ilyenkor õsszel és tavasszal sok a román vendégem, akik hétvégére foglalnak, õk visszatérõ vendégek, és csak az iskolakezdés után jönnek. Ezt egy nagy motoros csoportból indítottuk, 2010-2011-ben volt egy nagy motoros esküvõnk, és azok után is mindig hozzám jönnek, hozzák a munkatársakat is, a család ága bogát, és baráti társaság is jön.

- Még milyen vendégeid voltak?
- A környék esküvõibõl vannak nagy szállásfoglalások, ha nincs ahol elszállásolni a vendégeket, emellett vannak a nagy rendezvények, az idén az Erdõvidéki Turul motoros egyesületnek is itt volt a találkozója, nálunk volt a Székely Sziget is, évek óta itt van a nagybaconiak Off road találkozója, ami két napos rendezvény, szállást, kaját biztosítunk, az italt a Memento biztosítja. Színpadunk van, bármikor színpadvillanyt lehet tenni rá, megvan hozzá a felszerelés, és nem esik ki az áram. Úgy lett színpadunk, hogy az utolsó Dark River Rock Fest-et a családban szerveztük meg, mindenkinek leosztva a feladatokat. Nem volt színpad, bérelni nagyon sok lett volna egy színpad két napra, s akkor mondtam, hogy építünk, mert az megmarad. Azóta kihasználják a gyerektáborok is, ez egy 54 négyzetméter födött hely, amit bármikor, esõs idõben is ki lehet használni, akár egy játékprogramot lebonyolítani a gyerekekkel. Amellett a Folker évek óta koptatja, a tánctáboruk évek óta ott van, épp ezért, hogy van színpad.

- A gyerektáborok helyiek vagy máshonnan jönnek ide?
- Tavaly volt két táborom a brassói Diakóniától, a Kárpát-medencei anyanyelvi tábor öt évig egymás után nálunk volt szervezve, a brassói egyháznak van tábora. Innen a környékrõl nem nagyon van, csak a kisbaconi Paprikajancsi tábor.

- Kisbaconban hány embert tudsz elszállásolni?
- Hét embert tudok elszállásolni, általában nagycsaládok jönnek, a háznak az a hátránya, hogy két kocsira kevés, egy kocsira sok. De vannak olyanok, akik évek óta visszajárnak, és ha többen vannak, meg tudjuk oldani pótágyakkal. Két fürdõszoba van, három szoba, konyha, és egy ping-pong terem, amit nagyon jól lehet közösségi teremnek használni. 2000-ben kezdtem ezzel a házzal dolgozni, teljesen régi falusi bútorral van bebútorozva, amit eléggé féltek, a ház kiválogatja a vendégeit, általában olyanok jönnek, akik szeretik ezt a hangulatot.

- Hogy alakult ki a vendégi kör?
- A kisbaconinak van weboldala, a setétpatakinak nincs, az szájról szájra megy.


- A vendégek elvárják, hogy programokat szervezz, vagy konkrét elképzeléssel jönnek?
- Én nem nagyon szoktam programot szervezni, mert úgy jönnek, hogy megvan, mit akarnak csinálni. Általában segítséget kérnek valamihez, elmondják, hogy ezt vagy azt szeretnék, és én segítek eljutni olyan helyekre, ahová szeretnének. De addig, amíg nem érkezik meg, nem tudod, hogy kirõl van szó, nem lehet programot szervezni. Általában közösen szervezzük, annak függvényében, hogy mit szeretnének. Mikor kenyeret sütünk pl. akkor megmondom, hogy ma nincs lóverseny, ez azt jelenti, hogy az egész program eköré van szervezve. A gyerekek általában dagasztanak õk is, reggelizünk, amíg kel a kenyér, közelebbi helyre elmennek, de ennél nem lehet futkosni. Olyankor meglátogatjuk a temetõt, a feredõt vagy az emlékházat, a malmot. Vannak biciklik is, lehet menni a környéket megnézni.


- Milyen nehézséggel küszködik manapság egy vendéglátóegység?
- Nehézség az, hogy megint szorítanak egyet a törvénykezésen, és ez az, amibe belefásul az ember, aki ilyesmivel foglalkozik. Törvénnyel akarják állítólag most szabályozni, hogy csak fehér ágynemût, törülközõt szabad használni. Ezt bevezethetik egy hotelbe, de addig amíg ezek a kispanziók a saját tükrünkre vannak berendezve, ahogy neked tetszik, úgy szervezed meg, hogy magadból tudjad a legtöbbet adni, addig nem értem a lényegét. Mert aki kispanzióba jön, annak igénye van a személyes kapcsolatra. Ha pont olyan vendéglátást akarunk, amit bárki más, vagy egész Európa bármelyik része, akkor lehet törvényeket hozni. De ha olyant akarunk, ami sehol sincs, akkor magunkat kell beleadni, s azt meg nem lehet törvénynyel meghatározni. Ahhoz, hogy a vendég érezze a falu hangulatát, sokkal fontosabb, ha beszélsz vele, elmondod, hol tud mézet venni, küldöd, menjen be, beszéljen az emberekkel, kérdezõsködjön, mert kisfaluban tudják az emberek, hogy a panzió vendégei, mert látják. Megállítják, kérdeznek, beszélnek, így érzed a környéket, nem úgy, hogy csak ülsz a házban.

Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 951. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.