Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.11.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 949. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.11.13. Közélet

 

A múlt hétvégi hulladékgyûjtés eredménye

Szelektíven olcsóbb lesz a hulladék havi díja

A.E. Gyûjts szelektíven, mert megéri! - így lehet röviden összefoglalni annak a kezdeményezésnek a célját, amelyet e hónap végétõl indítana útjára a polgármesteri hivatal, ezen elképzelésõl számolt be a keddi soros tanácsülés alkalmával Lázár-Kiss Barna polgármester. Az elöljáró elmondta, a polgármesteri hivatalnál beszolgáltatott, szelektíven gyûjtött és lemért hulladék értékét kiütnék majd a szelektíven gyûjtõ család havi szemétdíjából, ez véleménye szerint ösztönzõleg fog hatni.

A téma akkor vetõdött fel, amikor Vass Csilla MPP-s tanácsos arra kérdezett rá, hogy miként szállítják el Barótról a szelektíven gyûjtött hulladékot. Az elöljáró ekkor hozakodott elõ ötletével, miszerint november végétõl beindítanának egy olyan programot, amikor a polgármesteri hivatalnál gyûjtenék be a szelektíven válogatott szemetet: mûanyag, papír, üveg, tudomása szerint a környéken erre már van példa, és jól mûködik.
Ugyanakkor erre az intézkedésre azért is van szükség, hogy a város ne fizessen mindig 20 ezer lejes büntetést, amiért nem szedi szelektíven a szemetet. A bejelentést követõen több tanácsos arra kérdezett rá, hogy mi lesz akkor a szelektív szigetekkel, illetve arra is, hogy ez vajon hogy fog a gyakorlatban mûködni?
Városunkban az utóbbi idõben többször volt téma a szelektív szemét, nem egy tanácsülésen is szóba került, eddig azonban kevés kézzelfogható eredménnyel, igaz, van pozitív példa is.
A múlt hétvégén újabb szemétgyûjtési akcióra (használt étolaj, papír és elektronikai hulladék) került sor a város központjában, a mûködésének ötödik esztendejét ünneplõ Zöld Ifjak Környezetvédõ Egyesületnek a (ZIKE) szervezésében. Egyed Emõke alelnök szerint a gyûjtõpontra beszállított 70 liter használt étolaj, 433 kg papír és 783 kg elektrónikai hulladék dicséretes a lakosság részérõl.
Az egyesület ebben az évben négy gyûjtést szervezett, és úgy véli, nagyon jól teljesítettek az erdõvidékiek, hiszen ahogyan tudomást szereztek róla, fogták magukat és bepakoltak az autóba, s behozták a gyûjtõpontra, akár 10-15 km-et megtéve. Ebbõl is látszik tehát, hogy nincs ma már akadály annak, aki meg szeretne szabadulni fölöslegessé vált hulladékaitól - állapította meg az alelnök. A négy gyûjtés alkalmával összesen 5 tonna és 147 kilogramm elektronikai hulladékot, valamint 553 kilogramm papírt, és 185 liter olajat adtak le. A legközelebbi ilyen gyûjtés jövõ tavaszszal várható, március környékén.
“A helyi tanáccsal is egyre többet kommunikálunk, tanácskozunk, mert szeretnénk egy nagy projektet a TEGA-val, a Baróti Önkormányzattal, valamint a ZIKE Egyesülettel közösen megvalósítani. A közeljövõben igyekszünk megteremteni a lehetõséget, amennyiben a helyi lakosság is beleegyezik, hogy a háztartásokba is bevezessük a szelektív gyûjtést. Ez annyiban állna, hogy a családok kapnának erre a célra megfelelõ egyszerhasználatos zsákokat (hulladéknak megfelelõen színezve), amelyeket majd a kijelölt gyûjtõedénybe kell rakni. Azt tudni kell, hogy a bármelyik gyûjtés alkalmával leadott, fölöslegessé vált hulladékokat, egyesületünk tagjai lemérik, majd a hulladék típusának megfelelõen kiszámoljuk az értékét. Minden hulladékfajtának külön ár van megszabva, így a papírhulladék 0,25 bani, az elektromos hulladék (DEEE) 0,38 bani. A fáradt olajat sajnos ekképpen nem értékesítik.  Tehát az így leadott hulladékokból származó "jövedelem" értéke kiütõdik a következõ havi szemétdíjból” - összegzett Egyed Emõke.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 949. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.